kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Mayıs 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

İstanbul'da bir gece 300 Euro

Hacer GEMİCİ/EKONOMİ
Yılın ilk dört ayında Türkiye'nin kültür başkenti İstanbul'daki otellerin doluluk oranları yüzde 80'leri aştı, 5 yıldızlı otellerde gecelik konaklama fiyatı 300-400 Euro'ya tırmandı..
İstanbul'daki oteller yılın dört ayında yüzde 80 doluluk oranının yakalayınca beş yıldızlı otellerde geceleme fiyatları 300-400 Euro'ya ulaştı. Geçen yıl Türkiye'ye gelen turist sayısında azalma olduğu halde Türkiye genelinden bağımsız hareket ederek 5 milyon turisti ağırlayan İstanbul bu yıl 6 milyon misafire göre kendini hazırlıyor. Yıla çok iyi bir giriş yapan Türkiye'nin tarihi başkentinde otel sahibi olanlar da adeta en mutlu günlerini yaşıyor. Geçen yıl aynı tarihlerde yüzde 65'lerde olan doluluk oranlarının bu yıl yüzde 80'lerin üzerinde seyrettiğini söyleyen Turistik Otelcilerd, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Başkanı Timur Bayındır, "Arz ve talep arasındaki fark tabi ki geceleme fiyatlarının yukarı çıkmasına neden oluyor. İstanbul eğer böyle giderse 2010 yılında önümüze koyduğumuz 10 milyon turiste ulaşmak mümkün olacak" dedi.

ASGARİ ÜCRETTEN YÜKSEK

Bayındır, halen İstanbul'da inşaatı süren 20 otel olduğunu belirterek bu konuda da dikkatli olunmasını istedi. İstanbul'un yanlış yatırımlarla Antalya gibi 5 yıldızlı oteller mezarlığına dönüştürülmemesi gerektiğini kaydeden Bayındır, "20 otel, 10 bin yeni yatak demek. Şu anda İstanbul'un 50 bin yatağı var. Ancak yatırımlar durmuyor, herkes otel yapacağım diye çıkıyor. Devlet yatırımları yönlendirmediği için biz birlik olarak, hangi bölgeye, ne kadar otel yapılması gerektiğine dair bir çalışma yapacağız" diye konuştu. Kongre ve iş seyahatlerindeki artış nedeniyle de bu yıl yüksek taleple giden İstanbul'daki 5 yıldızlı otellerde ortalama 300 Euro'dan seyreden geceleme fiyatları, asgari ücretlinin bir aylık maaşının yaklaşık 150 YTL üzerinde. Asgari ücretli net 403 YTL alırken, 5 yıldızlı bir otelde geceleme fiyatı 550 YTL'ye kadar ulaşıyor. Hatta çok özel konukların ağırlandığı kral dairelerinde bu fiyatlar 5-6 bin YTL'ye kadar çıkıyor. İşte İstanbul'daki bazı otellerdeki oda fiyatları: "Çırağan 300 Euor, Four Seasons 630- 3.500 dolar, Ritz Carlton 350 Euro, Hayat Regency 270 Euro, Divan 342 dolar."