kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Mayıs 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Fas turist başına 2.200 $ harcayacak

HACER GEMİCİ
Turizmi öncelikli sektörler arasına alan Fas, 2010'da, 10 milyon turist hedefliyor. Bu amaçla başlatılan Plan Azur Projesi çerçevesinde yaklaşık 7.5 milyar dolarlık yatırıma start verildi. Bir zamanlar Türkiye'yi örnek alan Fas, artık kendi modelini yaratıyor.....
İLİŞKİLİ HABERLER
Fas turist başına 2.200 $ harcayacak
Uzun yıllar Fransız sömürgesi kalan ve 1956'da bağımsızlığına kavuşan Fas turizmde kendi modelini yarattı. 2010 yılında önüne 10 milyon turist hedefini koyan Fas Turizm Bakanlığı, yaklaşık 7.5 milyar dolarlık 6 büyük projeye start verdi. Geçen yıl 6.6 milyon turisti ağırlayan 6.2 milyar dolar turizm gelirine ulaşan Fas 3.4 milyon turist çekmeyi hedefiliyor. Yani Fas 1 turist için 2 bin 200 dolar ödemeyi gözden çıkaracak. Fas'ın turizmde önüne koyduğu hedef, başta Sama Dubai ve Emaar gibi Körfez sermayesinin yanı sıra Fadesa gibi İspanyol şirketlerinin bu ülkeye akın etmelerine neden oldu. Emaar ve Dubai Holding Fas'a 10 yılda 9 milyar dolar yatıracağını duyurdu ve yaklaşık 2 milyar dolarlık yatırım başladı bile. Yılda 20 milyon turisti ağırlayan ve turizm gelirleri 17-18 milyar dolar seviyesinde dolaşan Türkiye bir dönem Fas için örnek teşkil ederken, yaptığı atılım ile örnek olur hale geldi.

"YABANCILARDAN KORKMAYIN"

Fas Krallığı tarafından ülkenin tarihi kenti Fez'de düzenlenen Turizm Kongresi'nde 2010 yılı hedefleri ve projeler anlatıldı. Toplantı devam ederken Fas Kralı Muhammed VI'dan, "2020 için hazırlıklara başlayın' talimatı geldi. Fas'taki projeler ve Türkiye'ye bakış açısını konuştuğumuz Fas Ulusal Seyahat Acentaları Federasyonu Başkanı Muhamed Fouzi Zemrani, kendilerinin Türk modelinden çok etkilendiğini belirterek, "Türkiye'de turizmde atılım askeri darbenin olduğu 1980'den sonra gelişmeye başladı. Son olarak İslami bir partinin yönetimde olmasına rağmen Türk müteşebbisleri ülke imajının önüne geçmeyi başardı" dedi. Türkiye'den de turist beklediklerini dile getiren Zemrani sözlerine şöyle devam etti: "Katma değeri yüksek turist bizi tercih ediyor. Bizim 2010 yılına kadar yatırımlara yönelmemiz kitle turizmine yöneldiğimiz anlamına gelmemeli. Biz Türkiye'den de daha çok turist gelmesini bekliyoruz. Gerekirse Türkçe bile öğreniriz." Fas'ta da benzeri yaşandığı için son yıllarda Türkiye'nin Güney illerinde birçok yabancı vatandaşın konut sahibi olması sürecini sorduğumuz Zemrani, "Bugün Marakeş'teki 2400 konağın 2 bini Fransızlar'ın elinde. Fransızlar buraya yatırım yaptığı için insanların hakları yok olmadı, hatta daha da arttı" yanıtını verdi.

KORUMA ALTINDAKİ KENT
1981 yılında UNESCO'nın dünya mirası listesine giren Fez'de Medina olarak adlandırılan Fes El Bali, 9 bin dar sokağı ve eşine rastlanamaz konakları ile büyüleyici bir yer.

ATLAS DAĞI'NI SATTILAR
Dubaili Emaar Grubu'nun Atlas Dağları'nda dev bir otel ve kayak merkezi projesi de bulunuyor. Şirket aynı zamanda marina, alışveriş merkezleri, otel ve rezidans projelerini de yürütüyor.

CEM UZAN'IN VİLLASI VAR
Kazablanka'da lüks malikânelerin bulunduğu sokakta Cem Uzan'ın da villası olduğu söyleniyor.

40 FiLM ÇEKİLDİ

Fas'ta aralarında Babil, Yıldız Savaşları, Mumya, İngiliz Hasta, Kleopatra, Cennet Krallığı gibi 40'a yakın film çekilmiş.

DÜNYANIN İKİNCİ BÜYÜK CAMİSİ
Kazablanka'da bulunan dünyanın ikinci büyük camisi Hasan 2'nin dörtte üçü Atlantik Okyanusu'nda.

FAS KADINININ BİRBİRİNE ZIT İKİ YÜZÜ
Aylık asgari ücret 200 Euro civarında seyrederken, lüks bir otelde bir gecelik yemek parası olarak da 200-300 Euro ödenebiliyor. İslami kurallara göre yönetilen bir ülke olsa da Fas benzer ülkelerden çok daha modern bir görüntü veriyor. Sokaklarda çok modern kadınlarla, geleneklerine göre giyinenleri yan yana görmek mümkün.
Haberin fotoğrafları