kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Sarkozy'nin seçim vaadleri

Yeni Haber
Fransa'da cumhurbaşkanı seçimlerinin ikinci turunda yarışacak olan Halk Hareketi Birliği (UMP) lideri Nicolas Sarkozy, Sosyalist aday Segolene Royal'e oranla, ekonomik ve sosyal politikalarda önemli farklılık gösteriyor.
Göç, kaçak göç, asayiş konularında daha sert tedbirler öneren Sarkozy,ekonomide de daha liberal ve daha az korumacı politikalardan yana.

EKONOMİ VE İSTİHDAM

Fazla mesai için vergi alınmamasını ve fazla mesainin SSK primlerine yansıtılmamasını isteyen Sarkozy, vergi ve sosyal kesintilerin de düşürülmesi vaadinde bulunuyor.

İşveren ve işçi arasında tek tip bir iş sözleşmesi önerilmesini isteyen Sarkozy, istihdam sırasında ve fazla mesaiyle ilgili işverene daha fazla esneklik tanınmasından yana.

Sarkozy, kamu iktisadi teşekkülleri veya özel sektörde çalışan üst genel müdürlerin işten çıkartılmaları halinde verilen astronomik tazminatların kaldırılmasını istiyor.

Haftalık 35 saat çalışma süresi ve emeklilik için 60 yaş sınırına dokunulmaması sözü veren Sarkozy, bununla birlikte, daha fazla süre çalışmak isteyenlere engel çıkartılmamasını savunuyor.

Kamu çalışanlarının sayısının sınırlandırılarak, kamu borçlarının azaltılmasını isteyen Sarkozy, mevcut çalışanların maaşlarının iyileştirilmesi sözü veriyor.

GÖÇ VE ASAYİŞ

Sürekli suç işlemekte ısrarlı gençlere mahkemelerde daha fazla ceza verilmesini savunan UMP lideri, yargıçların, verdikleri yanlış kararlardan sorumlu tutulmasını talep ediyor.

Yasal olmayan göçün durdurulması, kaliteli göçmen işçi alımını teşvik için "seçici göç" kavramını getirmek isteyen Sarkozy, göç ve ulusal kimlik konusunda bakanlık kurma vaadinde bulunuyor.

REFAH VE SOSYAL POLİTİKA

Sarkozy, ulaştırma ve enerji sektöründe çalışan memur emeklilerin maaşının iyileştirilmesini istiyor.
Eşcinsel çiftlere, normal evliler gibi, aynı sosyal, vergi miras hakkı tanınması sözü veren Sarkozy, bununla birlikte, eşcinsellerin yasalar önünde resmi evliliğine karşı çıkılmaya devam edileceğini belirtiyor.Sarkozy, ayrıca iki yıl içinde evsizlere mutlaka "başlarını sokacak" bir konut bulmalarını garanti edecek bir yasanın çıkartılmasına destek verecek.

DIŞ POLİTİKA

AB maliye bakanlarının, avro para birimi kriteri için belirlenen ve gayri safi milli hasılanın, dış borca kıyaslamasıyla ilgili oranın azaltılması için Avrupa Merkez Bankasına baskı yapmalarına sıcak bakan Sarkozy, yine maliye bakanlarının, Avrupa Merkez Bankasına, bu oranın, enflasyonla mücadele ederken, büyüme ve işsizlikle de mücadele edilmesine olanak sağlayacak bir seviyeye çıkartılması için devreye girmelerini istiyor.

Türkiye ile müzakerelerin, "tam üyelikle değil, imtiyazlı ortaklıkla" sonuçlanmasını isteyen Sarkozy, Türkiye'nin AB'nin Akdeniz bölgesinde yapacağı işbirliğinde lider rolü oynaması çağrısında bulunuyor.

AB Anayasasının 2009 yılına kadar kabul edilmesi için gerekli girişimlerin destekleneceği söz veren Sarkozy, yeni anayasanın, "AB içinde sabit bir dışişleri bakanı seçilmesine, üye ülkelerin dönem başkanlığı süresinin uzatılmasına, Avrupa Parlamentosunun gücünün artırılmasına, vatandaşların AB Komisyonu kararlarına daha rahat karşı çıkmalarına, göç ve adli konularda AB içinde nitelikli çoğunlukla kararların alınmasına destek verecek" şekilde düzenlenmesinden yana.İran'ın atom bombası üretmesine karşı çıkan Sarkozy, BM kararlarına uymaması halinde Tahran hakkında verilecek yaptırım kararlarına destek veriyor.ABD ile "derin, samimi ve dostane" ilişkilere ağırlık vereceğini söyleyen Sarkozy, ancak ABD'nin de Fransa'nın kendisini gerektiğinde eleştirmesini kabul etmesini istiyor ve yine ABD'ye küresel ısınmaya karşı daha fazla tedbir alması çağrısında bulunuyor.

KURUMSAL REFORMLAR

Aynı cumhurbaşkanın en fazla iki kez seçilmesini isteyen Sarkozy, gerektiğinde cumhurbaşkanının doğrudan parlamentoda konuşabilmesini savunuyor.Senato seçim sisteminde reform yapılmasını savunan Sarkozy, bakanların sayısını da 15 ile sınırlandırılmasını istiyor.Bütün eğitim kurumlarına daha fazla özerklik isteyen Sarkozy, ulusal müzelere girişin bedava olmasından yana.

(AA)