kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Royal'in seçim vaadleri

Yeni Haber
Fransa cumhurbaşkanı seçimlerinin ikinci turunda mücadele edecek olan Sosyalist Parti adayı Segolene Royal, yarışı kazanması halinde ülkenin ilk kadın cumhurbaşkanı olacak.

Royal'in, ekonomi ve sosyal politikalarda, rakibi Nicolas Sarkozy'ye oranla daha çok çalışanların yanında bir politikalar izlediği gözlenirken, Sosyalist aday, seçilmesi halinde kurumsal reformlara ağırlık vereceği vaadinde bulunuyor.

EKONOMİ POLİTİKALARI

Seçilmesi halinde aylık asgari ücretin beş yıl içinde 1500 avroya çıkartılacağı sözü veren Royal, emekli maaşlarına da yüzde 5 oranında artış getireceğini vaat ediyor.

Gençler için 500 bin yeni iş imkanı yaratacağını söyleyen Royal, hiçbir gencin altı ay süreden fazla işsiz veya staj imkanından yoksun bırakılmayacağı vaadinde bulunuyor.

Royal, küçük firmaları, okulu bırakmış, tecrübesiz gençleri işe alma konusunda cesaretlendireceğini bu gençlerin maaşlarının ve sosyal kesintilerinin bir kısmının devlet tarafından karşılanabileceği sözünü veriyor.Royal, küçük firmaların kolay işçi alma ve kolay işten işçi çıkartmasına olarak sağlayan yasanın iptal edileceğini belirtirken, 35 saat haftalık çalışma süresiyle ilgili yasada işçi ve işverenin karşılaştığı olumsuzlukları giderebilmek için esneklik yapılabileceğini söylüyor.Royal, ekonomik büyümenin yüzde 2,5'un üzerine çıkartılması ve kamu borçların düşürülmesi sözünü veriyor.

VERGİ DEVLET YARDIMI

Şu andaki vergi ve sosyal kesinti oranını aynı seviyede tutulmasını savunan Royal, devlet yardımı alan şirketlerin, çok fazla kar amacıyla başka bir ülkeye gitmesinin engellenmesi için tedbirler öneriyor ve bu amaçla şirketin başka ülkeye yatırımını kaydırması halinde verilen yardımların geri alınmasını öngörüyor.
Tekrar yatırıma dönen kardan daha az vergi alınmasını savunan Royal,
borsalarla ilgili vergi politikasında değişiklik istiyor.
Araştırmaya harcanan kaynağın yılda yüzde 10 oranında artırılmasını savunan Royal, devletin yılda 120 bin lojman inşa edeceği sözünü veriyor.

HUKUK VE ASAYİŞ

"Mahalle polisi" (Mahalle sakinleri içinden seçilen ve daha sonra başka bir yere tayin edilmeyen polis) uygulamasını tekrar getirme sözü veren Royal, suç işleyen gençlerin, ıslah olmaları için, bir çeşit askeri disiplinli gençlik kamplarına gönderilmesini savunuyor.Sosyalist aday, adalet sisteminin hızlı işlemesi için bu Adalet Bakanlığının bütçesinin yüzde 100 artırılması sözünü veriyor.Royal, kadınlara yönelik şiddet içeren suçlara daha fazla cezalar verilmesini savunuyor.

ENERJİ VE ÇEVRE

Royal, 2020 yılına kadar ülkenin enerji ihtiyaçlarının yüzde 20'sinin geri döndürülebilir enerji kaynaklarından karşılanmasını hedefliyor.Çevre konusunda bir başbakan yardımcısı görevi oluşturulmasını savunan Royal, genetik değişiklikle tarım üretimine de karşı çıkıyor.

EĞİTİM SAĞLIK

Sınıflardaki öğrenci sayısının azaltılmasını savunan Royal, gerektiğinde sınıflarda ikinci bir öğretmen ve ya eğitmen görevlendirilmesini savunuyor.Ciddi hastalıklara karşı yapılan tedavilerle ilgili araştırmalara daha fazla kaynak ayrılması sözü veren Royal, 25 yaşı altındaki genç kadınlara ücretsiz doğum kontrol hapı verilmesi sözünü veriyor.

KURUMLAR

Bakanların sayısını 15'le sınırlandırma vaadinde bulunan Royal, parlamentonun gücünün artırılmasını savunuyor.Ülkede yaşayan yabancıların yerel seçimlerde oy kullanmasına destek veren Royal, belirli süre Fransa'da yaşamış göçmenlere sürekli oturma izni verilmesini destekliyor.
Sarkozy'nin aksine Royal, eşcinsel çiftlerin evliliğine ve çocuk edinmesine karşı çıkmıyor.

AVRUPA

Royal, Avrupa Merkezi Bankasının, enflasyonu kontrol ederken, büyüme ve işsizliğin azaltılmasını öncelik haline getirmesini savunuyor.Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkmayan Royal, Türkiye'nin üyeliğinden önce AB'nin kendi kurumsal sorunlarını çözmesi gerektiğini savunuyor.Royal, işçi hakları ve kamu sektörüyle ilgili bölümleri de içine alarak, AB Anayasasının biraz değişiklikle 2009 yılında tekrar referanduma sunulmasını istiyor.

(AA)