kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Dışişleri konusu yerel yönetimlerin işi değil

BİLGE ESER ŞARM EL ŞEYH
Kürt lider Barzani'nin Türkiye'ye yönelik 'tehditlerine' yanıt yönetimden geldi. Mısır'daki zirvede görüştümüz Irak Hükümet Sözcüsü: PKK'ya izin vermeyiz..
Mısır'ın tatil kenti Şarm El Şeyh'te düzenlenen kritik Irak zirvesi dün başladı. İlk gün kapalı kapılar ardında konuşmalar, hangi ülkenin ne kadar maddi yardımda bulunacağı vaatleriyle geçen zirvede Irak Hükümet Sözcüsü Ali El Dabag sorularımızı yanıtladı. Kuzey Irak yerel yönetimi lideri Mesud Barzani'nin yaptığı sert açıklamalarla ilgili sorumuza "Dışişleri, Bağdat hükümetinin sorumluluğundadır. Bölgesel yönetimlerin değil" diye yanıt verdi. Kürt liderle bu konuda bir görüşme yapmadıklarını da ekledi.

'BÖLÜNMEYE İZİN VERMEYİZ'
Sözcü El Dabag, zirve sonuç bildirisinde "Irak'ın bütünlüğüne" ilişkin bir vurgunun kesinlikle yer alacağını belirterek "Irak bölünmez ve egemen bir ülkedir" diye konuştu. PKK'nın ülkede faaliyette bulunmasına izin vermeyeceklerinin altını çizdi. "Peki Irak hükümeti PKK'yı nasıl kontrol altına alacak" yönündeki sorumuzu ise şöyle yanıtladı: "Yükümlülüklerimizi yerine getiriyoruz. Irak'ın tüm sınırlarını kontrol altında tutuyoruz..." ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir kaynak da "Irak'ın bölünmesine izin vermeyeceklerini" belirtti. İKT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu Manuçehr Muttaki ile görüştü.

RICE VE MUTTAKI AYNI MASADA
Beklenen buluşma dün öğlen gerçekleşti. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, İranlı meslektaşı Manuçehr Muttaki ile öğle yemeğinde aynı masada oturdu. Mısır Dışişleri Bakanı, "Merhabalaştılar. Her şeyden önce ikisi de medeni insanlar" dedi. Bir siyasi kaynak da Rice'ın Irak'ın güvenliği konusunu görüşmeye hazır olduğunu, ancak İranlıların istekli olmadığını belirtti.