kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Türkiye düellosu

BELKIS KILIÇKAYA PARİS
Fransa'nın kaderini belirleyecek Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi iki aday kozlarını canlı yayında paylaştı. En çok üzerinde durdukları konulardan biri Türkiye oldu ..
İLİŞKİLİ HABERLER
Türkiye düellosu
Pazar günü yapılacak ikinci tur öncesi UMP lideri Nicolas Sarkozy ve Sosyalist Partili Segolene Royal, merkezdeki ılımlı oyları yanına çekmek için ekrana çıktı. İki aday 2.5 saat süren oturumda hararetle tartıştı. Üç ana başlıkta dönen tartışmada Sarkozy, "Türkiye bir Asya ülkesidir" diyerek üyeliğimize karşı çıktı.

'FRANSA SÖZÜNÜ TUTMALI'
Royal ise "zaman içinde imtiyazlı ortaklık, güçlendirilmiş işbirliği formüllerinin gündeme gelebileceğini" söyledi. İşte tartışmayı yöneten gazetecinin "ABD, Türkiye'nin Avrupa'ya girmesini istiyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz" sorusu üzerine yaşanan düello:
Sarko: Bunu siyasi bir AB'ye inanmayanlar istiyor. AB'nin hiç sınır tanımadan genişlemesi siyasi Avrupa'nın sonu demektir. Ben çok net "hayır" diyorum. Siz ne düşünüyorsunuz?
Sego: Sizin de iyi bildiğiniz gibi, başlayan bir süreç var. Zamanı gelince halka danışılacak.
Sarko: Soruyorum girmeli mi, girmemeli mi onu söyleyin! Benim açımdan Türkiye'nin üyeliğine engel olan demokrasisi, Müslüman ülke olması değil. Türkiye, Avrupa'da değil Asya'da. Bu büyük ulusa Akdeniz Birliği'nin kalbinde olabilirsiniz, ama AB'de değilsiniz diyorum.
Sego: Fransa'nın da onayıyla Türkiye'nin müzakereleri başladı. Fransa sözünü tutmalı.
Sarko : Niçin hayır diyemez Fransa? Ben sizin şu anki pozisyonunuzu soruyorum. Sizin görüşünüz değişebilir, benimki değişmez.
Sego: Müzakereler başladı.
Sarko: Başladı demek illa olacak demek anlamına gelmez. Değişebilir mi yani?

'BUNU KULLANMAYIN'
Sego: Değişebilir. Nasıl bir gelişme gösterdiğine bakılacak. Belki de o zamana kadar ayrıca güçlendirilmiş işbirliği, ayrıcalıklı ortaklık formülleri de gelişebilir.
Sarko: Türkiye'yi alırsanız, Kapadokya'daki insanları İslamcı yaparsınız, kışkırtırsınız!
Sego: Avrupa kendi içine kapanmamalıdır. Biliyorsunuz ayrıcalıklı ortaklık da söz konusu olabilir. Daha 10 yıldan fazla zaman var, bu olayı kullanmayın. Türkler Avrupa'dan ilham alıyor. Laik demokrat Türkler'in gösterisini gördünüz.
Sarko: Evet laik ama Asya'da. Çocuklara nasıl açıklarsınız Türkiye'nin AB'ye girmesi halinde oluşacak durumu? Avrupa Birliği, Suriye'ye, Irak'a sınır mı olacak? Kürt meselesi AB'nin sorunu mu olacak? Türkiye'ye ortak pazar içindeyiz ama üye olamazsınız, dememiz lazım.