kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Muhalefet liderleri nasıl yorumladı?

Osman AYDOĞAN/ANKARA
Baykal: En kısa sürede seçim
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa Mahkemesi'nin tarihi bir karar verdiğini ve Türkiye'yi ferahlattığını belirterek, "Derhal, en kısa sürede seçim yapılmalı" dedi. Baykal, yeni cumhurbaşkanını yeni parlamentonun seçmesinin zorunluluk olduğunu da söyledi. Baykal, Cumhurbaşkanlığı turlarının devam etmesinin mümkün olmadığını da savunarak, şöyle dedi: "Bu kararla artık bu parlamentonun cumhurbaşkanını seçme sansı kalmamıştır. Bu parlamento cumhurbaşkanını seçme olanağını kaybetmiştir. İlan edilen takvime göre birinci tur yapılmamıştır. Birinci tur yapılmadan ikinci tura geçilme imkânı yoktur. Bu takvime göre cumhurbaşkanı seçimi yapılamaz. Bu noktada yapılacak şey seçime gitmektir. Önce seçim kararı alınsın, 25 yaşı konuşuruz."

Ağar: Halk oyuyla seçilene bu yetkiler az
DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, Anayasa Mahkemesi'nin kararını değerlendirdi. Sivil toplum kuruluşlarının başkanlarıyla yaptığı görüşme sonrasında sorularını yanıtlayan Ağar, "Biz hep söyledik, mahkemeye gidilmesin, siyasetin hesap yeri sandıktır; mahkeme değildir. Keşke bu mahkemeden evvel bir inisiyatif kullanıp seçim kararı şimdi alınacağına o zaman alınsaydı" yanıtını verdi. Ağar, halk oyuyla seçilecek cumhurbaşkanına ise şimdiki yetkilerin az geleceğini vurguladı.

MHP: Bu sonuçtan AK Parti sorumludur
MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şandır, Anayasa Mahkemesi'nin, cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunu iptal etmesi ve yürürlüğü durdurma kararına ilişkin, "Bu sonuçtan AKP sorumludur. Türk demokrasisini bir rejim krizine sürüklemişlerdir. Ümit ederiz ki Türk toplumu bu rejim krizinin gelişmesini, derinleşmesini önleyerek genel seçimlerde kendi iradesiyle kendi geleceğine sahip çıkar. Sonucun ülkemize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Mumcu: Anayasayı değiştirmek gerek
ANAVATAN Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, Anayasa Mahkemesi kararının, Anayasa değiştirilmedikçe cumhurbaşkanı seçimlerinin krize dönüşeceğinin gösterdiğini belirterek, "Türkiye'yi krizden kurtarmanın yolu cumhurbaşkanını halka seçtirmektir. Anayasa değişikliğine tam destek veririz. Erken seçim zaten Genelkurmay'ın bildirisinden sonra farz olmuştu" dedi.