kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin krize dönüşmesi, 16 Mayıs'ta seçim yapılamazsa sonrasında Köşk'te kim oturur tartışmasını da beraberinde getirdi. Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden, cumhurbaşkanlığına Meclis Başkanı Bülent Arınç'ın vekalet etmesi gerektiğini söyledi ancak bu görüşe karşı çıkan hukukçuların görüşleri şöyle:

1- * Sami Selçuk (Eski Yargıtay Başkanı): Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılamazsa eski cumhurbaşkanı göreve devam eder. Seçimin yapılamaması boşalma sayılmaz. O yüzden TBMM Başkanı vekalet etmez.
* Prof. Dr. Cem Eroğul: 1961 Anayasası'na göre cumhurbaşkanı ayrılınca Senato Başkanı vekalet ederdi. Bu sürecin uzadığını gördüler ve 1924 Anayasası'na geri dönerek, "eski cumhurbaşkanı devam eder" dediler. Bana göre de eski cumhurbaşkanı göreve devam eder. TBMM Başkanı'nın vekalet etmesi için ölüm, çekilme gibi boşalmaya yol açabilecek sebep olacak.
* Prof. Dr. Mehmet Turhan: Cumhurbaşkanı seçilememesi halinde Sezer devam eder. Devam etmeyeceğini söylemek tamamen zorlama bir yorum olur.
* Atilla Kart (CHP Anayasa Komisyonu üyesi): Cumhurbaşkanı seçim süreci Anayasa'nın 102'nci maddesinde açık bir şekilde düzenlenmiştir. Bu maddenin son fıkrasında da çok açık bir şekilde yeni cumhurbaşkanı seçilinceye kadar mevcut cumhurbaşkanının görevine devam edeceği belirtilmektedir.

2- Cumhurbaşkanına kim vekalet edecek?
BU konuda hukukçular görüş birliği içinde değil. AKP'nin hukukçu milletvekilleri, Anayasa'nın 106. maddesine göre Meclis Başkanı'nın vekalet etmesi gerektiğini savunuyor. Anayasa hukukçuları ise Sezer'in yenisi seçilene kadar vekalete devam edeceği görüşünde birleşiyor.

3- Meclis erken seçim kararı alır mı yoksa YSK mı süreci belirler?
ESKİ Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, cumhurbaşkanı seçilemeyeceği için 102. maddeye göre YSK'nın seçim sürecini belirlemesi gerektiğini söyledi. Ancak diğer hukukçular İyimaya, Özbudun ve Türk, Meclis'in kendi erken seçim kararı alabileceğini belirttiler.

4- Seçim hükümeti kurulur mu?
ANAYASA Mahkemesi'nin, "Cumhurbaşkanlığı seçiminde toplantı yeter sayısı olarak 367 aranmalı" kararı vermesinin ardından bu kez "seçim hükümeti" kaygısı doğdu. Meclis'in fesh olması halinde cumhurbaşkanı tarafından seçim hükümeti kurulabileceği yönündeki soru işaretlerini Adalet Bakanı Cemil Çiçek ortadan kaldırdı. Çiçek, cumhurbaşkanının kuracağı seçim hükümetinin, güven oyu alamayan veya güvensizlik oyu ile düşürülen hükümet hallerinde geçerli olduğunu hatırlattı.

5- Küçük bir parti "Ön seçim yapacağım" diye YSK'ya başvurursa 90 günlük süre sonunda mı seçime gidilecek?
MİLLETVEKİLİ Seçim Yasası'nın 9. maddesine göre YSK seçim takvimi içindeki işlemlerle ilgili süreleri kısaltabiliyor.