kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Anayasa değişsin Köşk'ü halk seçsin

Ergun AKSOY - ANKARA
Başbakan, Çankaya seçimi çıkmaza girince rest çekti: Hemen seçime gidilsin. 24 Haziran veya 1 Temmuz'da yapılsın Erdoğan, Anayasa değişikliği de önerdi: Seçim iki turlu olsun, Çankaya'yı halk seçsin, genel seçim süresi dört yıla insin..
Başbakan Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi'nin 367 kararı üzerine rest çekerek "24 Haziran veya 1 Temmuz'da seçim" dedi ve seçimlerin dört yılda bir yapılması, cumhurbaşkanını halkın seçmesi ve görev süresinin 5+5 olması için Anayasa değişikliği teklifini vereceklerini açıkladı. İki turlu seçim öneren Erdoğan, referandumu göze aldıklarını belirterek, 25 yaşındakilere seçilme hakkı tanınması için Anayasa değişikliği şartı da getirdi. Bakanlar Kurulu'nun ardından AK Parti MYK'yı toplayan Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı'nın peşini bırakmayacaklarını açıkladı. Erdoğan, kararla parlamenter sistemin bloke edildiğini, bunu açmak için millete gideceklerini, seçim için 24 Haziran veya 1 Temmuz'u düşündüklerini söyledi. Erdoğan MYK'da alınan tarihi kararları basın toplantısıyla açıkladı. Erdoğan, şu mesajları verdi:

BAYKAL'A YÜKLENDİ: Anayasa Mahkemesi'nin kararını saygıyla karşılıyoruz. Yüce mahkemenin karar alma sürecinde yaşadığımız gelişmeleri, özellikle de Baykal'ın kararı etkilemeye yönelik sözlerini talihsizlik olarak değerlendiriyoruz. Bu karar hukuki boyutlarıyla çokça tartışılacaktır. Ama cumhurbaşkanı seçimi TBMM'de yeni bir takvime bağlanacak ve süreç işleyecektir.

SEÇİM TARİHİ: Ortaya çıkan bu yeni durumu en kısa sürede milletimizin takdirine sunacağız. Öncelikle genel seçim tarihini öne almak için TBMM'ye başvuracağız. Seçim en yakın tarihte 24 Haziran veya 1 Temmuz olabilir.

İLK TURDAN SONRA KARAR VERECEĞİZ: Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda turlar perşembe gününden itibaren yine devam edecek. Ve bizler ilk turun neticesini görüp bunu tekrar değerlendireceğiz.

BLOKAJI MİLLET ÇÖZECEK: Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla parlamenter, demokratik sistem bloke edilmiştir. Bu blokajdan kurtulmak, azınlığın çoğunluğa tahakkümünü ortadan kaldırmak için gidecek tek kapı 'egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.'

İKİ TURLU SEÇİMLE HALK SEÇSİN: O zaman millete gidiyoruz ve cumhurbaşkanını millet seçsin. Buna yönelik olarak her türlü adımı atmaya hazırız. Cumhurbaşkanlığı seçimi iki turlu olabilir.

5+5'E DE VARIZ: Cumhurbaşkanlığı seçiminde 5+5'e de varız. Süratle milletimize gidiyoruz ve milletimiz en güzel kararı en isabetli kararı verecektir.

EĞER SEÇİLEMEZSE: Burada bazı engeller çıkarılacak. Ama biz yasalar, Anayasa neyi gerektiriyorsa bunu yapacak ve eğer parlamentodan cumhurbaşkanı seçilemezse bu konuyu da millete götürecek ve milletimizin cumhurbaşkanı seçmesini temin eden yolu açacağız.

25 YAŞ: 25 yaş seçilme yaşı olsun diyerek bir adım attık. Herhalde dün buna evet diyen siyasi partiler bugün de buna evet diyeceklerdir.

4 YILDA BİR SEÇİM: Milletvekili seçimlerinin 4 yıla alınmasına da hazırız.

REFERANDUM YAPALIM
Muhalefetle yeniden görüşmeye gerek yok. Biz çağrımızı yaptık. Bu çağrımızla birlikte bu yürüyüşü başlatacağız. Ve bu yürüyüş esnasında biz referandumu da göze alıyoruz. Gerekirse referanduma da gidebiliriz.

GENELKURMAY BİLDİRİSİ: Devletin en önemli kurumları arasında bana bağlı olan bir Genelkurmay Başkanlığı var. Biz bu sürece yönelik olarak bunları gündemde tutmayı sevmeyiz ve bunlar yanlıştır. Bizim bu kurumlarımızı zayıflatmak ülkemize kan kaybettirmektir. Çünkü bir kan kaybı başlarsa bunun bedelini geçmişte olduğu gibi ülkemiz öder.