kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Sürpriz bildiriydi

AK Parti'nin cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül, Anayasa Mahkemesi kararının değil Genelkurmay bildirisinin kendisi için sürpriz olduğunu söyledi..
Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül, kendisi için Anayasa Mahkemesi'nin kararının değil Genelkurmay Başkanlığı'nın bildirisinin sürpriz olduğunu söyledi. "Hala adayım" diyen Gül, gidilebilecek en yakın tarihte erken seçime gidilmesi ve cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesinden yana olduğunu söyledi. Anayasa Mahkemesi'nin Türkiye'nin kaderini değiştiren kararını açıklamasının ardından TRT'de, Fehmi Koru'nun hazırladığı Enine Boyuna isimli programda SABAH Genel Yayın Yönetmeni Ergun Babahan, Zaman Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı, Radikal Genel Yayın Yönetmeni İsmet Berkan, Milliyet Ankara Temsilcisi Fikret Bila'nın sorularını yanıtlayan Abdullah Gül önemli açıklamalarda bulundu. Gül'ün yanıtları şöyle:

ÖNGÖRÜLEBİLİR ÜLKE OLDUK
"(Mahkeme kararı) Sürpriz olmadı. Daha doğrusu her iki ihtimal de vardı. Hafta sonu yayınlanan bildiri sürprizdi benim için. AB ile müzakerelere başladığımızda herkes bir şey söylemişti: Türkiye öngörülebilir bir ülke oldu. Demokrasisi sağlamdır, güçlüdür. Güçlü ve demokrasi öngörülebilir bir ülkenin ekonomisi de giderek güçlenir. Pazar günü 'Konu Anayasa Mahkemesi'ndedir. Kararı saygıyla karşılaşacağım' dedim. 'Türkiye'de hakimler var. Onlar kendini gösterecektir' demedim. Şimdi gerekçelerini yazacaklar. Herhangi bir telaş içinde olmama gerek yok." "Sürece partimiz ve hükümetimiz karar verecek. Tabii ihtimaller karşısında nasıl hareket etmemiz gerekir ne olabilir diye düşündük tartıştık. Yapılabilecek olan bir tur daha yapılır. Ondan sonra turlar olsun 367'yi görelim diye hiç gerek yoktur. Çünkü Anayasa Mahkemesi bir tur daha yapılır demiştir. Ama kanaatim erken değil en erken vakitte seçime gitmektir."

CHP GİRSEYDİ SEÇİLİRDİM
"Bundan sonra cumhurbaşkanı nasıl seçilir. Biz 'Hayır ısrar edeceğiz seçeceğiz' desek 1980 yılında Türkiye'yi ihtilale götüren 115 kez yapılan turlar yapılabilir. Eski siyasetin çirkinlikleri ortaya çıkabilir. Bunların hiçbirine tevessül etmedik biz. Dolayısıyla Türkiye'ye daha fazla gölgeler düşürmemek lazım. Zaten gölgeler düştü. Yapılacak iş, bunları hemen yok etmek için erken seçimdir. Madem herkes öyle diyor; halk seçsin cumhurbaşkanını. Cumhurbaşkanını halkın seçeceği tertibi hemen almak ve kısa sürede seçim yapmaktır yapılacak iş." "CHP Meclis'e girseydi üçte biri bana oy verecekti. En çok üzülenler de Halk Partili arkadaşlar oldu. Bunu bildiği için Deniz Bey böyle davrandı. Bağımsız arkadaşlar aynı şekilde. Anavatan biraz daha farklı. Bir takım çirkin teklifler olduğu söyleniyor. Biz eğer, eski siyasetçilerin yaptığı yollar mübahtır deseydik bugün bunları konuşmazdık. Ben şimdi Çankaya'daydım."

DARBE OLMAZ
"Türkiye'de bir darbe tehlikesi görüyor musunuz? Adaylığınızın darbeye yol açacağı mesajını aldınız mı?" sorularına "Hayır" yanıtı veren Gül, "Son bir hafta içinde yaşadıklarımızın hasarını tamir bana düşecek diyorum. ABD ve Avrupalı ne demiş beni ilgilendirmez" dedi. Cumhuriyet Gazetesi'nin kendisi için 'Türkiye Cumhuriyeti'nin sonu geldi... Kesinlikle laik sistemi değiştirmek istiyoruz" dediği iddiaları için Gül şunları söyledi: "Ben bunu tekzip ettim. Guardian da düzeltme aldık diye yayınladı. Benim bir makalem değil röportaj değil. Bana atfen bir şey söylüyor. Acı olan şu, Cumhuriyet gazetesi 3 gündür benim ağzımdan yazıyor. Bu ayıp bir şey. Önemli gazetedir Cumhuriyet. Böyle bir gazeteye yakıştırmam bunu."