kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Dünyaya rezil olduk

Yeni Haber
İstanbul'da 1 Mayıs'ta yaşanan olaylar uluslararası basında geniş yankı buldu. Dünyanın önde gelen basın kuruluşları, 1 Mayıs sabahı İstanbulluların yaşadığı sıkıntılara ve göstericilere yapılan sert müdahaleye geniş yer ayırdı.

GUARDIAN: "İSTANBUL SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ"

İngiliz Guardian gazetesi, 1 Mayıs'ta yaşanan olaylar nedeniyle İstanbul'un savaş alanına döndüğü değerlendirmesi yapılan haberde, 34 kişinin ölümüyle sonuçlanan ve Türkiye'nin en kanlı katliamlarından olan Taksim olaylarını anmak isteyen gruba polisin müdahale ettiği vurgulandı. 700 kişinin göz altına alındığı, İstanbul trafiğinin durduğu belirtilen haberde, 17 bin polisin de şehrin girişlerini tutarak şehre girenleri kontrol ettiği kaydedildi. Haberde bu durumun sonucu olarak "sürücülerin Asya'yla Avrupa'yı birleştiren bir mil uzunluğundaki köprüyü 4 saatte geçtiği" ifade edildi.

TELEGRAPH: "700 KİŞİ GÖZALTINDA"

Daily Telegraph gazetesi de 1 Mayıs yürüyüşü sırasında yaklaşık 700 kişinin göz altına alındığını vurguladı. Taksim olaylarının 30'uncu yıldönümünü anmak üzere toplanmak isteyen göstericilere polisin göz yaşartıcı gaz ve basınçlı suyla müdahale ettiği belirtilen haberde, göstericilerin polise molotof kokteyli atıp araçları yaktığı, polisin de havaya birkaç el ateş açtığı kaydedildi.

LE MONDE: "1 MAYIS'A ŞİDDET ALEVİ DAMGASINI VURDU"

Fransız Le Monde ise, "İstanbul'da 1 Mayıs'a şiddet alevi damgasını vurdu" derken bu olayların, Türkiye'nin İslamcı hareketten çıkan hükümet ile laik muhalefet arasında siyasi bir krize daldığı bir döneme rastlandığına dikkat çekti.

EL PAİS: "POLİS SERT ÇIKTI"

İspanyol El Pais, Türkiye'nin 1 Mayıs'ta "şiddet sahnelerine" tanık olduğunu belirterek polisin bir sendika gösterisinde 42 kişinin ölümünün 30'uncu yıldönümünü anmak isteyenlere polisin sert çıktığını yazdı.

LAT: "İSTANBUL'DA ÇATIŞMA"

Los Angeles Times gazetesi de Cumhurbaşkanlığı seçiminde dünyanın gözü Türkiye'ye çevrilmişken yaşanan 1 Mayıs olaylarında çatışma çıktığını yazdı. Haberde, Taksim meydanında çıkan olaylarda işadamları ve turistlerin de etkilendiği ifade edildi.

TIME: "1 MAYIS GÖSTERİCİLERİ POLİSLE ÇATIŞTI"

Dünyanın önde gelen haftalık haber dergilerinden Time da kanlı 1 Mayıs olaylarının yıldönümünde polisin sol eğilimli göstericilerle çatıştığı göz yaşartıcı gaz kullanan polisin, kaçan göstericileri de tekmelediği kaydedildi. Haberde polis helikopterlerinin havada turlar attığı ve Taksim çevresinde silahlı polis araçlarının hazır beklediği vurgulandı.

DAILY MAIL: "1 MAYIS KUTLAMALARINDA YÜZLERCE GÖZALTI"

Daily Mail gazetesi de son dönemde tansiyonun yüksek olduğu Türkiye'de yaşanan 1 Mayıs törenleri sırasında polisin yüzlerce göstericiyi döverek gözaltına aldığı ifade edildi. Haberde olayların, İstanbul'a 2 gün önce yapılan barışçıl Çağlayan eyleminden hemen sonra yaşandığına dikkat çekildi.

(ANKA)