kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
HALK ZORAKİ YÜRÜYÜŞ YAPTI...15 milyona yaklaşan nufüsuyla İstanbul tam bir kaos yaşadı. Daha üç gün önce 1 milyondan fazla insanın toplandığı Çağlayan’daki miting bile halkı bu kadar etkilememişti. Taksim gibi en merkezi yere toplu taşıma araçlarının iptal edilmesi üzerine herkesi perişan etti. Onlar da çaresiz olarak yollarda yürüyerek işlerine yetişmeye çalıştı.

İstanbul Hapishanesi

Valilik 1 Mayıs önlemlerini abartınca İstanbullu perişan oldu. Binlerce kişi işine, okuluna gidemedi. Halkın istifaya davet ettiği Vali Güler "anlayış" istedi. Taksim'e çıkan DİSK, 1977 katliamını andı. Sol gruplarla polis çatıştı: 695 kişi gözaltında..
İstanbul Valiliği ile DİSK arasında günlerdir yaşanan kutlamaların nerede yapılacağı yönündeki tartışmalar dün dünyada barış içinde kutlanan 1 Mayıs'ın İstanbul'da kabusa dönüşmesine neden oldu. DİSK ve KESK 1977 yılında 36 kişinin ölümüyle sonuçlanan kanlı 1 Mayıs'ın 30'uncu yıldönümü nedeniyle Taksim Meydanı'nda anma yapmak istedi. Ancak "izin vermeyeceğini" açıklayan İstanbul Valisi Muammer Güler, abluka altına aldığı Taksim'e göstericilerin ulaşımını engellemek için bir dizi önlem aldırınca, kentte yaşam çekilmez hal aldı. Vali Güler'in emriyle saat 07.00'den itibaren Boğaz köprüleri tek şeride indirilip, şehir hatları, İETT otobüsleri, deniz motorları, metro ve tramvay seferleri durdurulunca kentte hayat kilitlendi. Boğaziçi köprüleri girişlerinde araçların tek tek geçişlerine izin verilmesi nedeniyle binlerce İstanbullu, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprüsünün Anadolu yakasından Avrupa yakasına geçebilmek için çile çekti. 0-1 ve 0-2 ile Boğaz Köprüsü ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ne bağlanan yollar felç oldu.

TOPLU TAŞIMA İPTAL OLDU
İşlerine ve okullarına gitmek isteyenler 5 saate yakın yolda kaldı. Trafik ilerlemeyince kimi araçlarından inerek yürümeye çalıştı kimi ise Kadıköy ve Üsküdar iskelelerine gitti. Ancak vapurlar ve motorlar da çalıştırılmadığı için karşı yakaya geçmeleri mümkün olmadı. Avrupa yakasında Barbaros Bulvarı polis kontrolünde tek şeride indirildi. Zeytinburnu Kabataş Tramvayı, Yusufpaşa'ya kadar toplu taşıma araçları da Unkapanı Köprüsü girişine kadar sefer yaptı. Özel otomobiller tek şeride indirilen Unkapanı Köprüsü'ne polis kontrolüyle girdi. Tarlabaşı Bulvarı üzerinde polis bariyerleri ile yol tek şeritten trafiğe açık tutuldu. Taksim'e sadece özel otomobiller yine kontrollü olarak girebildi. Ancak araç sürücüleri ve yanlarında bulunanlar didik didik arandı. Eminönü'nden Taksim'e araç geçişine izin verilmeyince yüzlerce kişi Sultanahmet'ten Taksim'e kadar yürümek zorunda kaldı. Beşiktaş'ta Kabataş'a giden tüm otobüsler, çevrildi ve geri gönderildi. TEM Otoyolu'nun Mahmutbey gişelerinde bile arama yapıldı. İstanbullular, bazen korna çalarak bazen de alkışlarla protesto etti. İstanbullular Vali Güler'i istifaya çağırdılar.

UÇAKLA POLİS TAŞINDI
Emniyet, yasadışı DHKP-C ve MLKP örgütlerinin provokasyon yapacağı istihbaratı üzerine, dün gece kaldırılan 22 uçakla sabaha kadar 9 ilden 2 bin 200 Özel Timci ve Çevik Kuvvet polisini İstanbul'a taşıdı. İstanbul'a yakın illerde görevli bin 300 polis ise otobüslerle gönderildi. İstanbul'da dün 17 bin polis görev yaptı.
Haberin fotoğrafları