kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Bu kitap sırf zorunlu olduğundan mutfağa girenler için... Diğerleri boşuna kitabı alıp da okumasın!

Yemek yapmayı hiç sevmeyenlere müjde!

Belgin ÇOBAN
Sermin Sayıt'ın, kolay tariflerden oluşan bir yemek kitabı çıktı. İsmi 'Yemek Yapmayı Hiç Sevmiyorum'... Özelliği, mutfakta zaman harcamayı sevmeyen, yemek yapmayı 'külfet' olara değerlendirenler için yazılmış olması. Yani farklı bir yemek kitabı..
Dediklerine göre bazı kadınlar yemek yapmaktan çok hoşlanırmış! Tatlısından tuzlusuna kadar çeşit çeşit yiyecekler hazırlayıp masalarını donatmak ve sevdiklerini doyurmak en büyük zevkleriymiş... Bu kitap onlar için değil. Boşuna alıp okumasınlar! Bu kitap sırf zorunlu oldukları için mutfağa giren ama bu işten hiç mi hiç hoşlanmayanlar içindir. Bu cümleler kitabın yazarından, Semin Sayıt'tan... Gerçekten de Kelime Yayınları'ndan çıkan 'Yemek Yapmayı Hiç Sevmiyorum' isimli bu kitap, yemek yapmayı hiç sevmeyenlere göre... Gözyaşlarına boğulup soğan doğramak da neymiş, doğranmış hazırı varken... İki dakikada hazırlanacak yemekler dururken neden saatlerce mutfakta zaman harcayalım ki! Boş versenize... Üstelik ne kadar uğraşırsanız uğraşın en fazla 15 dakikada yiyip bitirmiyor musunuz, e daha ne!

Bu yemek kitapları bir alem
Sayıt öyle tatlı tatlı anlatıyor ki, verdiği yemek tarifleri o kadar basit ve kısa sürede hazırlanabilecek tipten ki, yemek yapmayı hiç sevmeyen kadınları bile kesinlikle mutfağa sokacak... Mesela... "Kendine yakışacak bir tane çıkabilir umuduyla boyuna yeni şapkalar alan kadınlar gibi, belki siz de bir sürü yemek kitabı alırsınız. Ama içerdikleri tarifler genellikle öyle uzun, karmaşık ve çetrefildir ki, denemeyi aklınızdan bile geçirmezsiniz. Bu yemek kitapları bir alemdir! İnsanı en sinir edenler de, mutfak işlerinin hepsini bilen ve size de öğretmeye kalkanlardır. Yığınla yemek tarifi içerirler. Hele bir de sizi ahmak yerine koyanlara ne demeli? 'Mayalanması için, hamurun üstüne temiz bir bez örtüp kabarmaya bırakın.' Sanki siz pis bir bez örterdiniz... Bunun gibi daha neler..." Neler mi? Mesela... "Fırına koyun değil, fırına atıverin... Kavurun değil, soteleyin... Küçük küçük kesin değil, küp küp doğrayın... Şekeri eritin değil, karamelize edin... İçine yerleştirin değil, içine döşeyin... Buzdolabında bırakın değil, buzdolabında bekletin..." Ve Sayıt'ın da dediği gibi kolay yemek tariflerine başlıyoruz. Bunlar canınızı sıkıp keyfinizi kaçıracak uzun işler değil. Çabucak hazırlayıp kitabınızı okumaya, müziğinizi dinlemeye, televizyonunuzu izlemeye ya da neden zevk alıyorsanız onu yapmaya dönebileceğiniz cinsten şeyler... Kolay gelsin... Afiyet olsun...