kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

'Dövme yaptıran tövbe etmeli'

ANKARA
Diyanet "Allah katında hoş karşılanmayacağı için" dövmenin dinen yasak olduğunu açıkladı Kalıcı dövme yaptıranların tövbe etmesi istendi..
İLİŞKİLİ HABERLER
'Dövme yaptıran tövbe etmeli'
Son yıllarda özellikle gençler arasında popüler hale gelen dövmeye Diyanet'ten vize çıkmadı. Diyanet İşleri Başkanlığı'nca çıkarılan takvimde yer alan yazıda, "Vücuda iğneler batırılıp, açılan deliklere boyalı maddeler konularak yapılan dövme, eski çağlardan beri yapılan bir cahilliye adeti olup, sağlık açısından zararlı olduğu gibi dinen de yasaklanmıştır" denildi. Hz. Peygamberin, insanın doğal yapısında değişiklikler yapılmasını hoş görmediği ve dövmeyi yapan ve yaptırana da Allah'ın rahmet etmeyeceği bilgisinin yer aldığı yazıda, İslamiyet'in doğallığı tavsiye ettiği ve dövmeyi hoş karşılamadığı ifade edildi. Tedavi amaçlı operasyonlar hariç dövme gibi sonradan ve isteğe bağlı insan vücudundaki değişikliklerin dinen kabul edilmediğini belirten Diyanet, dövme yaptırmış olanlarla ilgili önerilerde de bulundu. "Kişinin yaptırdığı dövmeyi kazıtması gerekir" diyen Diyanet, bu operasyonun vücuda zarar vermesi durumunda dövmenin olduğu gibi bırakılmasını, ancak kişinin dövmeden dolayı tövbe etmesi gerektiğini, tövbe edenlerin gusül ve abdestinin geçerli olacağını ifade etti.

'KÜÇÜMSEME GİBİ ALGILANIR'
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Mehmet Zeki Karakaya, İslam dininin insan vücudunda şekil bulunmasını yasakladığını, bu nedenle dövmenin de yasak olduğunu söyledi. İslamiyet'te insanın kendisini değiştirmesinin doğru bulunmadığını anlatan Karakaya, "İnsanın kendi güzelliği bütün güzelliklerin üstünde. Değişiklik yapma, kendi güzelliğini görememe, Allah'ın verdiği güzelliği küçümseme gibi algılanır" dedi. Karakaya, kulak delinmesine neden olan küpe takmanın ve tüyleri almanın ise İslamiyet'e aykırı olmadığını belirtti.