kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Nisan 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
ŞELALE KADAK

Gül'ün memleketi halıcılıkta ödülleri kimseye kaptırmıyor

Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül'ün memleketi Kayseri'den gerçekten adını dünyaya duyuran işadamları çıkıyor.
İşte bu işadamlarından biriyle geçen hafta Swiss Otel'de düzenlenen 11.Uluslararası Doğu Halı Konferansı'nda tanıştım.
İçinizden Has Halı'yı duyanlarınız olmuştur eminim. 2003 ve 2006 yıllarında Dünya Halı Oscar'ı olarak adlandırılan, "America's Magnificent Carpet" ödülünün sahibi olmuştu. Anadolu'daki 4 bine yakın genç kızın el emeği, göznuru Has Halı'nın projeleriyle değeri binlerce dolarla ifade edilen halılara bürünmüş ve şu anda ABD Başkanı Bush'tan, Hollywood'un Michelle Pfeiffer, Harrison Ford ve Angelina Jolie'ya kadar pek çok ünlü ismin evini süsler olmuştu.
Ahmet Hasoğlu, eğitimini İngiltere'de yapan, dünyadaki gelişmeleri yakından takip eden modern bir işadamı. Her ne kadar Has Halı'yı babası Ali Hasoğlu ile birlikte 1994 yılında kursa da, aslında baba mesleği halıcılıktaki ailenin geçmişi 1896 yılına kadar dayanıyor.
Hasoğlu Ailesi, Kayseri'de halı dokumacılığı yapan ilk Müslüman Türk ailesi olarak biliniyor. Denen o ki, insanlığa ilk olarak Türkler tarafından sunulan bu değerli el sanatının bugünlere gelmesinde dünyaca ünlü Kayseri halıların büyük yeri var.
Ürünlerinde, dokuması oldukça zor olan saf Bursa ipeği ve yün karışımını kullanan Hasoğlu Ailesi'nin fertleri zaman içerisinde yollarını ayırıyor. İşte Ahmet Hasoğlu da üretime babasıyla birlikte 1994 yılından sonra markalaşarak devam ediyor. Ahmet Hasoğlu, bu tarihten itibaren öylesine değerli ve kaliteli halıların üretimine başlıyor ki, Has Halı'nın ismi dünyada pek çok başkanlık sarayında ve ünlü isimlerin evinde tanınır oluyor.
Ahmet Hasoğlu, bir halının gelecekte antika olması için o ülkenin kültürünü yansıtması gerektiğine inanıyor ve 'Eğer böyle değilse, bir halı antika olamaz. Ancak eskir' diyor.