kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Nisan 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Yağmur Kızılok, albümün kayıtlarını babasının arşivinde buldu.

Bu şarkılar adam olacak

Nuh Köklü
Bülent Ortaçgil ve Fikret Kızılok'un 20 yıl önce kaydettiği Büyükler için Çocuk Şarkıları adlı albüm, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı vesilesiyle yeniden gündemde..
Bülent Ortaçgil, Büyükler için Çocuk Şarkıları hakkında, "Çekirdek'in en hızlı günlerinde kaydetmiştik," diyor. Erkin Koray, Ankara'nın en hızlı günlerinde âşık olduğunu duyurmuştu dünya âleme, Çekirdek Sanat Evi'nin en hızlı günlerinde ise çocuk şarkıları kaydedilmişti. Büyükler çocukları anlasın, büyükler hızla kirlenen dünyalarında çocukların masum dünyasından bir parça taşısın diye söylenmişti o şarkılar. Tam 20 yıl önce Ortaçgil ve Kızılok, TRT ile Çekirdek arasında mekik dokurken, TRT'den çocuk şarkıları teklifi almışlardı. Erkan Oğur, Fahir Atakoğlu ve İ. Hakkı Demircioğlu'ndan alınan destekle kısa bir süre içinde çıkıvermişti şarkılar. Şarkıları TRT izleyicileri duymuştu ama yeryüzüne asıl çıkışları, Kızılok'un oğlu Yağmur'un, babasının kayıtlarını bulmasıyla gerçekleşti.

ALİ, VELİ, 49, 50 GÜNLERİ
Büyükler için Çocuk Şarkıları tam da 23 Nisan öncesi bir sürpriz olarak karşımıza çıktı. Hatırlayan vardır, elle çoğaltılmış Çekirdek kayıtlarının bazılarının üzerinde, 'gitar Ali, bas Veli, keman 49, davul 50, çaylar: Şeyda Kızılok' yazardı. Tek bilinen Şeyda'nın elinden çay içeceğinizdi. Çekirdek artık bir milat oldu ama Kızılok'un oğlu Yağmur'un sayesinde tarih yeniden kendini hissettirecek. Klik Yapım ve Halkevleri'nin işbirliğiyle hazırlanan Büyükler için Çocuk Şarkıları'nda 12 adet şarkı var. Kızılok'un 2001 Eylül ayında ölümünden sonra bir köşede kalan kayıtların kiri pası (ilk kayıtlar dört kanaldan yapılmış) İhsan Apça tarafından temizlenip yayın aşamasına getirilmiş. Klasik Ortaçgil- Kızılok sound'u, yani beğenmeseniz de sizi bir yerlerden yakalayacak olan samimi şarkılar. Ortaçgil, albüm için "İnsan sevgisini, kardeşliği işleyen sözler var," diyor. Gerçekten de Renklerin Hepsi Senin, Gölgem, Denizi Seviyorum gibi şarkıları duyduğunuzda masum bir dünyadan çıkan seslerle karşılaşacaksınız. Bir benzetme yapalım; İranlı yazar Samed Behrengi'nin Küçük Kara Balık'ı ya da Antoine de Saint-Exupery'nin Küçük Prens'i ne kadar çocuk kitabıysa, Ortaçgil ve Kızılok'un albümü Büyükler için Çocuk Şarkıları da o kadar çocuklar için bir albüm.
Haberin fotoğrafları