kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Nisan 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Hanns Nerger, şu sıralar en gözde tatil şehrinin Berlin olduğunu söylüyor.

Gençliğin yeni adresi: Berlin

BURCU ALDİNÇ
Her gün bin 500 farklı etkinliğe ev sahipliği yapan Berlin, gece kulüpleri, alışveriş merkezleri, eşcinsel partileri, şeker müzesi ve Logoland'i ile turizm patlaması yaşıyor. Bu patlamanın nedenlerini Berlin Turist Enformasyon Merkezi Genel Müdürü'yle konuştuk..
Renkli yaşam stili, kültürü ve gelenekleriyle Berlin, Roma'nın ve Paris'in pabucunu dama atmayı başardı. 3.5 milyon nüfuslu şehri, her yıl 140 milyon turist ziyaret ediyor. Zaten şehir, en büyük gelir kaynağını da turizmden elde ediyor. Kentte her gün bin 500 farklı etkinlik düzenleniyor. Yazın ise bu rakam 2 bin 500'lere kadar çıkıyor. Özellikle gençler Berlin'e akın ediyor. Çünkü gece hayatı şehirde hiç soluk almadan sabahın ilk ışıklarına dek aynı tempoda devam ediyor. Kültürel gezileri tercih edenler için de şehir sınırsız seçenekler sunuyor. 70'den fazla müzesi, opera binaları, dünyaca ünlü markaları içinde bulunduran alışveriş merkezleri ve lego şehri Legoland ile Berlin küçükbüyük her zevke göre bir şeyler sunuyor. Ancak Türkiye'den sonra dünyadaki en büyük Türk şehri olduğu iddia edilen Berlin için, Türk ziyaretçiler ayrı bir önem taşıyor. Berlin'deki turizm pazarlamasını anlatmak ve gelen Türk turist sayısını artırmak için çalışmalar sürdüren Berlin Turist Enformasyon Merkezi (BTM) Genel Müdürü Hanns P. Nerger ülkemize geldi. Berlin'in Londra ve Paris'ten sonra en önemli tatil destinasyon merkezi olduğunu söyleyen Nerger, neden tatil için şu sıralar tüm dünyanın Berlin'i tercih ettiğini anlattı.

- Almanya'da ama en çok da Berlin'de bir turizm patlaması yaşanıyor. Bunun sebebi nedir?
- Berlin şu anda Londra ve Paris'ten sonra dünyanın üçüncü seyahat destinasyonu. Her yıl 140 milyon turist ağırlıyor. Üstelik gelenler diğer şehirlere oranla daha uzun kalıyorlar. Çünkü Berlin'de seçenekler bitmiyor. En büyük gelir kaynağı turizm olduğu için, özellikle yabancı turistin ilgisini çekmek için her gün bin 500 farklı etkinlik düzenleniyor.

- En çok kimler geliyor Berlin'e?
- En çok, eğlenmeyi seven gençler geliyor. Özellikle Avrupa'dan, Amerika'dan ve Rusya'dan turist geliyor. Berlin bir trend şehir. Tasarımları, gece kulüpleri, moda fuarları, müzik etkinlikleriyle her anı dolu dolu yaşıyor ve size de yaşatmayı amaçlıyor. Yaklaşık 150 farklı konseptte sahip gece kulübü var ve bir o kadar daha açılıyor. Berlin'in gece hayatı, şehir için önemli bir ekonomik kazanç kapısı oldu. Dünyanın dört bir yanından, sırf bunun için gelen gençler var.

- Türklerin Berlin'e olan ilgisi nasıl?
- Türkiye'den sonra dünyanın en büyük Türk şehri diyebilirim. Şehrin kültürüne katkı sağlayan çok fazla Türk var; sanırım yaklaşık 130 bin civarında. Gelen Türk turist sayısı da çok fazla. Ancak bunların çoğunluğu otellerde değil de eşinde, dostunda kalıyor.

VELOTAKSİ KOLAYLIĞI
- Şehri ziyarete gelen turistler için farklı imkânlar da geliştirdiniz mi?
- Evet, Velotaksi'lerimiz var. Bir çeşit bisiklet taksi yani. Trafiğe takılmadan kolaylıkla şehirde gezmenizi sağlıyor. Bir de Berlin'e özel Rosinenbomber tipi uçaklarımız var. Bunları kiralayabilirler. Savaş zamanlarından kalma bu uçaklar, şehir kuşatma altındayken yardım taşımak için kullanılıyordu. Aşağıda bekleyen çocuklara şeker ve kuru üzüm atılıyordu. Şehrin bir nevi simgesi haline gelen bu uçakları kiralayan birçok turist var. Bir de 'Welcome Card' adını verdiğimiz özel imkânlar sunan kartımız var. Bu kartla 150 turistik restoranda yüzde 50 indirim alıyorsunuz. Ayrıca toplu taşıma araçlarından da ücretsiz faydalanabiliyorsunuz.

- Bir de internet siteniz var.
- Evet Londra ve Berlin, dünyada kendi internet platformuna sahip tek şehirler. Beş hafta önce başladı bu uygulamamız. Otel rezervasyonları, Welcome Card, tarihi mekânlar, müzeler gibi şehirle ilgili her türlü bilgiyi buradan temin edebilir ve rezervasyon yaptırabilirsiniz. www.visitberlin.'de sitemizin adresi. Türkçe dahil tam 11 dilde yayınlanıyor. Turistlerin işini kolaylaştırmak ve gelecek turist sayısını artırmak için, gece gündüz çalışıyoruz anlayacağınız.

TAŞRA USULÜ YEMEKLER MODA
- Gece hayatı oldukça renkli, peki ya gastronomi konusunda ne kadar iddialısınız?
- Her damak zevkine uygun seçenekler sunuyoruz. Almanya'nın diğer şehirlerinde bulamayacağınız restoranları burada bulabilirsiniz. Geleneksel Berlin mutfağı oluşturduk. Taşra usulü yemekleri rahat bir ortamda sunuyoruz. Turistler bu yemek tarzını çok seviyorlar. Bunun dışında neredeyse her köşe başına fast food büfeleri kurduk. Ama bizi diğer şehirlerden ayıran en büyük özelliğimiz, her saat başı kahvaltı sunan mekânlarımız. Gece hayatı hız kesmediği için akşamdan kalanlar, kahvaltıyı kaçırmamış oluyor.

LEGO ŞEHRİ
- Restoranlar, gece kulüpleri tamam, peki ya çocuklar için neler var?
- Dört hafta önce dünyanın ilk lego ülkesi Legoland'i kurduk. Ayrıca New York Metropolitan Müzesi'nden Güzel ve Çirkin müzikalini Berlin'e taşıdık. Sırf bu gösteri için 100 binlerce turistin gelmesini umut ediyoruz. 10 yaşından büyük çocuklar için Berlin Korku Kabinesi'ni kurduk. Burası çocukların biraz korkacakları ama çok eğlenecekleri bir yer. Bunun dışında eski çizgi film kahramanlarının bulunduğu müze açtık. Çocuklar kadar büyükler de seviyor.
Haberin fotoğrafları