kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Nisan 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Pazar SABAH 
BALÇİÇEK PAMİR

Türk usulü başarının şifreleri

Usta çizer Bedri Koraman'ın SABAH Pazar ekine Haftalıklar adıyla çizdiği karikatürler kitap halinde yayınlandı. Koraman'ın kaleminden seksi kadınları, Bodrum maceralarını merak edenler için .
Yedi kat gökte haberci bir melek Allah Baba'nın huzuruna çıkmış, "Yüce Allah'ım," demiş, "Almanlar Polonya'ya saldırdı." Allah Baba, "Bırak onlar meselelerini kendi aralarında halleder." Aradan zaman geçmiş. Haberci melek bu kez, "İtalya harbe girdi, Almanlar Fransa, Hollanda ve Belçika'yı da işgal etti," diye gelmiş. Allah Baba "Onlar daha önce de tepiştiler," diye cevap vermiş. Pearl Harbor saldırısını da önemsememiş. Meleğin getirdiği her kötü habere "Bırak karışma, kendileri çözerler," diye cevap vermiş. Taa ki... Haberci melek son gelişinde "Türkiye'de çok şiddetli bir deprem oldu, çok ölü, hasar var," deyince Allah Baba ayağa kalkmış, "Haa..." demiş, "Şimdi iş değişti, Türkler her işlerini bana havale ederler." Fıkra aslında bildik. Tekrar hatırlatmamın sebebi usta çizer Bedri Koraman'ın Doğan Kitap'tan çıkan yeni kitabı. Koraman bu fıkrayı, 16 yaşında duymuş, o günden beri fıkra üzerine bir şeyler çizmeyi aklına koymuş. Çizmiş de. (Karikatür Bedri Koraman'ın Haftalıklar'ında.) Üstelik daha hoş bir eklemeyle.

TÜRK USULÜ BAŞARI
1- İşe başlamadan önce: İnşallah
2- Kendimize güvenirsek: Evvelallah
3- İşe başlarken: Bismillah
4- İşten vazgeçersek: Eyvallah
5- Sonuna kadar gitmek istersek: Ya Allah
6- Canımızı sıkarlarsa: Fesupanallah
7- İşe coşkuyla sarılınca: Allah, Allah, Allah
8- İşi başarıyla bitirince: Maşallah
9- İşi başaramazsak: Hay Allah!
10- Elhamdülillah

Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, gerçekten alkışlanacak işlere imza atıyor. 'Belediyecilik eşittir hizmet' sloganından yola çıkarak, sadece Beşiktaş semti sakinlerine değil, tüm İstanbul'a kültür-sanat hizmeti veriyor. Geçtiğimiz günlerde Akatlar Kültür Merkezi'nde 'Ustalara Saygı' başlığı altında ünlü karikatürist Bedri Koraman için bir gece düzenlendi. Üstelik bu gece, Ustalara Saygı serisinin 27'ncisi. Dile kolay... Gecede Koraman'ın karikatürleri sergilendi, yaşamı barkovizyon gösterisiyle anlatıldı. Ayrıca Koraman'ın dostları bir bir sahneye çıkarak çizer ile yaşadıklarını paylaştı. Çıkışta Bedri Ağabey yeni çıkan kitabını imzaladı. "Yaşarken bilelim kıymetlerini!" Gülriz Sururi'nin gönderdiği mesajda en etkilendiğim cümleydi. Bedri Koraman ile kısa bir süre olsa da beraber çalışma fırsatım oldu. Bugün kitabının ismini verdiği Haftalıklar'ı SABAH'ın Pazar ekine büyük renk katmıştı. Çizdiği o seksi kadınlar, günümüz Türkiye'sine Koraman usülü bakış, Bedri Ağabey'in çizgilerinden Bodrum maceraları... Ama benim için en önemlisi Babıali'nin eski adamlarından Bedri Koraman'ı tanımaktı. O da rahmetli Semih Balcıoğlu gibi gazeteye her gelişinde müthiş bir hava bırakırdı. Fuları, kasketi, elinde çizimleri, zehir gibi bakışları ve çapkın gülüşüyle etrafını saran gençlerle, bizlerle sohbet ederdi. Di-li geçmiş zaman kullanıyorum, çünkü gazetem, Bedri Koraman'a ayıp etti. Küstürdük ünlü çizeri. Altında kötü niyet aramayın. Biraz iletişimsizlik, biraz vurdumduymazlık, çokça çocukluk, ne derseniz deyin, 77 yaşından sonra bizler için photoshop öğrenip karikatürlerini bilgisayarda çizebilen bu adamı, gazeteden soğuttuk. Özür dilemek boşuna! İnanın, uzun zamandır ilk defa Koraman ismi geçince içim cızzz etmeden gülümsedim. Çünkü Haftalıklar kitap olmuştu. Üstelik belki SABAH sponsorluğunda yapılması gereken gece, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal sayesinde gerçekleşmişti. Ne demişti Sururi? "Yaşarken bilelim kıymetlerini!" Biraz gülümsemek, "Nerede pazar günleri Koraman'ın çizgileri?" ya da "Ünlü çizerin karikatürleri olmadan kütüphane olmaz," diyenlerdenseniz mutlaka Haftalıklar'ı edinin. İyi ki varsınız Bedri Ağabey!