kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Nisan 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
18 yaşlı kadının oluşturduğu Büyükanne Barış Tugayı'nı bugün her yaştan kadın ve erkek destekliyor.

Büyükanneler Bush'tan torunlarını istiyor

Amerika'da, Irak Savaşı'na ve George Bush'a karşı yürütülen protestoların başını, Büyükanne Barış Tugayı adlı grup çekiyor. Yaşları 59 ile 91 arasında değişen 18 kadının kurduğu grup torunlarının da kendileri gibi uzun bir hayat yaşamasını istiyor..
İkinci Irak Savaşı başlayalı tam dört yıl oldu. Bu süre içinde en az 1 milyon Iraklı, binlerce Amerikalı hayatını kaybetti. Savaşa karşı olan, çocuklarını, yakınlarını Irak'ta kurban veren Amerikalılar, düzenledikleri protestolarla, "Artık yeter," diyerek çektikleri acılara son verilmesini istiyor. Amerika'da yürütülen bu protestolarda hedef, çoğu zaman Amerika Başkanı George Bush ve hükümeti oluyor. Savaşa ve Bush'a olan öfkelerini ortaya koyan protestocular arasında en dikkat çekenler ise yaşını başını almış, çoğu beyaz saçlı, torun torba sahibi kadınların öncülüğündeki grup oluyor. Her çarşamba, 16.30-17.30 arası, New York'taki Rockefeller Center'da buluşan, Granny Peace Brigade (Büyükanne Barış Tugayı) adındaki bu grup, bugünlerde Amerika'da, savaşın sona erdirilmesi için en etkin hareketi yürütenler arasında.

'BİZİ ASKERE ALIN'
Yaşları 59 ile 91 arasında değişen, çoğu büyükanne olan 18 kadın, 17 Ekim 2005 yılında askere alınmak için Birleşik Devletler Ordusu'na başvurdu. Bu, Granny Peace Brigade'in de doğuşu oldu. Büyükanneler, anlamsızca Irak'a gönderilen torunlarının yerine kendilerinin orduya alınmasını istiyordu. "Gençlerimizin hâlâ sağ ve bütünken evlerine geri gelmelerini, bizim gibi uzun bir hayat sürmelerini ve yaşamdan zevk almalarını istiyoruz," diyen büyükannelerin teklifi kabul edilmemekle kalmadı, saçları ağarmış bu kadınlar bu istekleri ve protestoları yüzünden tutuklanıp, hapse atıldılar. Altı gün süren duruşmaların ardından, tüm suçlamalardan beraat ettiler. Bu da, şiddet içermeyen protestolarının onaylandığı anlamına geliyordu.

KONGRENİN GÖZÜ KORKTU
Büyükannelerin yürüttüğü bu protesto, kısa zamanda büyük destek gördü. Sadece yaşlı kadınlar değil, her yaştan kadın ve erkek büyükannelere katılmaya başladı. Internette, www.grannypeacebrigade.org adresinden de duyurdukları protestolarına herkesi davet eden büyükanneler, 'görev' olarak gördükleri isteklerini üç maddede açıklıyor. 1- Acil ve koşulsuz ateşkes. 2- Çatışmayı durduracak, kalıcı bir barış sağlayacak bağımsız bir arabulucu başkanlığında, karşı tarafın da katılacağı bir toplantı düzenlenmesi. 3- Amerika Birleşik Devletleri'nin, ülkesini korumak isteyenlerle savaşa girmemesi. Büyükanneler, protestoya başladıklarından beri geldikleri noktayı sitelerinde şöyle anlatıyor: "Birleşik Devletler halkı, ekim seçimlerinde sesini yükseltti ve hükümete Irak'taki savaşa son vermesini ve bunun için hemen harekete geçmesini söyledi. Seçmenlerin bu ciddi uyarısına rağmen yeni kurulan Kongre, birkaç asil istisna dışında, 110'uncu döneme savaşı görmezden gelerek başladı. Fakat biz halk olarak yeniden bağırdık ve bir an önce harekete geçmelerini istedik. Açtığımız telefonlar, gönderdiğimiz elektronik postalar, yazdığımız mektuplar, düzenlediğimiz gösteriler ve lobi faaliyetlerimiz sayesinde, birçok senatör ve temsilci bizi dinlemeye başladı. Onları harekete geçirebiliriz ve geçirmeliyiz. Faaliyetimiz büyümeye devam ediyor!" Büyükanneler, Amerika'daki herkesin bu konuda bir şeyler yapmasını, kimsenin boş durmamasını istiyor. Siteleri aracılığıyla, savaşa karşı olanlara, bulundukları yerlerde gösteri düzenlemelerini, bu gösterileri yerel basına haber vermelerini, kendileriyle birlik olmalarını salık veriyor. Gelişmeler de gösteriyor ki pek çok kişi bu yaşlı kadınları dinliyor. Çünkü onlara destek verenlerin sayısı gün be gün artıyor ve artık Amerika'da hemen hiç kimse evladının, başka topraklarda, bir 'hiç' uğruna hayatını kaybetmesini istemiyor.
Haberin fotoğrafları