kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Nisan 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Oldboy'dan

Katliamın ardındaki senaryo

Yaprak ARAS ŞAHİNBAŞ
Amerika'da 32 kişiyi öldüren Cho Seung-Hui'nin, bir filmden etkilendiği konuşuluyor. Hui'nin katliamdan önce ülkemizde de tartışılan Güney Kore filmi Oldboy'u izlediği iddia ediliyor. Psikologlar ise yalnızlıktan muzdarip gencin, onu yalnızlığa ittiğini düşündüğü herkesten intikam aldığı görüşünde..
ABD geçtiğimiz hafta, tarihinin en büyük katliamlarından birine sahne oldu. Güney Kore asıllı öğrenci Cho Seung- Hui'nin Virginia Tech Üniversitesi öğrenci yurduna ve ardından da bazı sınıflara yaptığı silahlı saldırı sonucunda 32 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi de yaralandı. Cho'nun ruh hali tartışıla dursun, iki saldırı arasında gönderildiği sanılan ve NBC televizyonuna birkaç gün önce ulaşan paket soruşturmanın seyrini değiştireceğe benziyor. Büyük bir kısmı şimdilik gizlenen paketten çıkan 27 dosya, 10 dakikalık bir DVD, 29 fotoğraf ve bin 800 kelimelik itiraf notunun arasında en çok dikkat çeken ise iki fotoğraf karesiydi. Cho'nun objektife, elinde çekiçle ve yüzünde saldırgan bir ifadeyle verdiği poz, kült Güney Kore filmi Oldboy'dan bir sahneyi anımsatıyordu. Virginia Üniversitesi profesörlerinden Paul Harris'in ortaya çıkardığı bağlantıyı, benzer bir diğer fotoğraf da pekiştirir nitelikteydi. Katliamdan günler önce hazırlanmaya başlandığı sanılan bu 'multimedya manifestosu' sonrasında bloglarda da Oldboy benzerliği tartışılmaya başlandı. Kimi, ünlü filmdeki intikam duygusu ve takıntılılık halinin Cho'nun yazılarında da görüldüğünü ifade ederken, kimi ise bu bağlantıyı komik buluyor. Saldırının çıkış noktasını bile filme dayandıranlar olduğu gibi, Cho'nun katliama hazırlandığı günler boyunca Oldboy'u izlediğini de iddia edenler var.

CANNES'DA ÖDÜL ALDI
2003'te çekilen ve Park Chan- Wook'un yönettiği Oldboy, Türkiye'de İhtiyar Adam adıyla gösterime girmişti. Alkollü bir gecenin ardından kendisini bir odaya kapatılmış bulan ve 15 yıl boyunca burada hapis kalan Choi Min Sik'in hapisten çıktıktan sonra başına gelenleri aydınlatmaya çalışmasını anlatan şiddet dolu filmin DVD'si, ABD'de de 'en çok kiralananlar' listesinin başını çekiyor. Geçtiğimiz haftalarda ülkemize de gelen yönetmen Park Chan-Wook'un intikam üçlemesinin ikincisi olan film, 2004 yılında Cannes Film Festivali'nde Jüri Büyük Ödülü'nü kazanmıştı.
Haberin fotoğrafları