kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Nisan 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Hyde Park’ı mesken tutan Müslümanlar, ABD karşıtı konuşmalarıyla kimi zaman İngilizleri kızdırıyor. Ancak protestolarından vazgeçmeye pek de niyetleri yok.

Müslümanlar kürsüden inmiyor

Akın OLGUN /LONDRA
Karl Marx'ın halka protesto alanı olarak gösterdiği Hyde Park, tarih içinde muhaliflerin bir numaralı mekânı haline geldi. Park içindeki 'Serbest Kürsü' ise şimdilerde protestocu Müslümanların işgali altında..
İLİŞKİLİ HABERLER
h
Müslümanlar kürsüden inmiyor
Londra'nın en büyük (1400 hektar) ve dünyanın en ünlü parkı Hyde Park, baharın gelmesiyle dolup taşmaya başladı. Güneşe hasret İngilizlerin akın ettiği park, sıcak havalarda her gün 10 bine yakın insanı ağırlıyor. Renkli görüntülerin bolca yer aldığı parkta, en çok ilgiyi Serbest Kürsü (Speech Corner) görüyor. Neden dünyada sadece Hyde Park'ın siyasi bir kimlik taşıdığını ve demokrasinin simgesi olarak kabul edildiğini anlamak için, parkın güney kapısında yer alan Serbest Kürsü'ye bakmak yeterli. Birçok sivil organizasyonun ve protestocuların izinsiz gösteri alanı olan Hyde Park, son günlerde hararetli olaylara sahne olmaya başladı. Park, Amerika'nın Irak'ı işgaliyle birlikte, Amerika ve savaş karşıtı göstericilerin merkezi oldu.

TÜRKLER PİKNİKTE
Karl Marx'ın, yüksek sınıfların çayırlarda dövüşmekten sakındığını söyleyerek, protestolar için halka Hyde Park'ı işaret etmesiyle kazanılan Serbest Kürsü'ye, artık en çok Müslümanlar ilgi gösteriyor. Amerika'nın Irak'ı işgalinden bu yana, Serbest Kürsü alanını adeta ele geçiren Müslüman sivil organizasyonlar, İngilizlerin tepki göstermesine neden oldu. Park içinde dolaşan İngilizler, Serbest Kürsü alanında her gün ellerinde Kuran'la propaganda yapan Müslümanları ve Müslüman sivil kuruluşlarının temsilcilerinin yaptığı konuşmaları, "Serbest Kürsü işgal altında," diyerek eleştiriyor. Sert tartışma ve polemiklerin yaşandığı alanda, polis de yeni terör yasası gereği, kamerayla bütün konuşmaları ve görüntüleri kaydediyor. Ortadoğu ve Afrika kökenli Müslüman göstericiler ise İngilizler'in 'kürsü işgali' eleştirilerine, "Amerikan ve İngiliz askerleri işgal ettikleri topraklardan çıkmadıkça, biz de buradan çıkmayacağız," diyerek cevap veriyor. Hyde Park görevlileri, Serbest Kürsü'yü Türklerin hemen hemen hiç kullanmadığını belirtiyor. Parkı ziyaret eden Türklerin, daha çok dinleyici olarak ilgi gösterdiklerini belirten görevliler, "Türkler piknik yapmayı seviyor. Onları parkın birçok köşesinde piknik yaparken görebilirsiniz," diyorlar.
Haberin fotoğrafları