kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Nisan 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Dünya Malatya'daki vahşeti konuşuyor

Yeni Haber
Malatya'da İncil dağıtan Zirve yayınevine yönelik kanlı saldırı, tüm dünyada tepki yarattı.Malatya'daki vahşetle ilgili son gelişme ise saldırıyla ilgili soruşturmada gözaltı sayısı 10'a çıktı.İşe dünya basınında kanlı baskınla ilgili değerlendirmeler:

NYT: TÜRKİYE'NİN GEÇMİŞİNDEN GELEN HAYALETLERİ"

New York Times, Malatya'da bir zamanlar yoğun bir Ermeni nüfusu olduğunu ancak Doğu Türkiye'deki Ermenilerin ya ayrılmaya zorlandığını yada sözde "Ermeni soykırımı"na kurban gittiğini öne sürdü. Son milliyetçi saldırılar için "Türkiye'nin geçmişinden gelen hayaletler" nitelemesini yapan gazete, Mehmet Ali Ağca ve Hrant Dink'in Malatalyalı olduklarına işaret etti. Gazete, "Türk toplumunda değişim başladı ve ülkenin milliyetçi kanadı giderek artan bir biçimde şiddete başvuruyor" görüşünü dile getirdi.

FT: TÜRKİYE'DE ÖZGÜRLÜKLER KIRILGAN

Ekonomi gazetesi Financial Times ise, Malatya'daki saldırının Türkiye'nin "etnik gerilimlerini daha fazla alevlendirebileceği" yorumunu yaptı. Kaymaz davasının sonucuna da dikkat çeken gazete "Bu iki gelişme Türkiye'deki dini ve diğer özgürlüklerin kırılgan özeliğine işaret ediyor" diye yazdı.

TELEGRAPH: IRAK'TAKİ TATİKLERİ İTHAL EDİLİYOR KAYGISI

Diğer İngiliz gazetesi The Daily Telegraph ise, "İslamcı köktendinciler, Irak'taki dindaşlarının kullandıkları taktiklerini ithal etmekte olmalarından kaygı var" ifadesini kullandı. Gazete, "Saldırının, laikliğin, İslam'ın ve milliyetçiliğin kuvvetli güçleri arasındaki çatışmaların arttığı bir dönemde meydana geldiği" değerlendirmesini yaptı.

INDEPENDENT: "KURBANLARIN ELLERİ BAĞLANIP BOĞAZLARI KESİLDİ"

Independent gazetesi de Zirve Yayınevi saldırıya maruz kalan kurbanların ellerinin ve ayaklarının bağlandığını, boğazlarının kesilerek öldürüldüklerini yazdı. Haberde, kurbanlardan ikisinin Türk, birinin de 2003'ten bu yana Türkiye'de yaşayan bir Alman olduğu vurgulandı. Malatya'nın bir milliyetçilik yuvası olduğunu ve 1981 yılında Papa İkinci Jean Paul'e suikast girişimde bulunan Mehmet Ali Ağca'nın da memleketi olduğunu belirtti.

D.WELLE: DÜNYANIN GÖZÜ MALATYA'DA

"Dünyanın gözü Malatya'da" başlığını kullanan Alman Deutsche Welle de yayınevinin çeşitli gruplardan tehdit aldığını belirterek Almanya ve Avrupa Konseyi'nin saldırıyı kınadıklarını kaydetti.

EL PAİS: SALDIRI ERDOĞAN İÇİN HASSAS BİR ORTAMDA OLDU

Aşırı milliyetçi grupların kısa bir süre önce yayınevini protesto ettiklerini kaydeden İspanyol El Pais de, saldırının "Saldırının, Erdoğan hükümeti için hassas siyasi ortamda, cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi gerçekleştiği"ne dikkat çekti.

LA TİMES: TÜRKİYE'NİN AZINLIKLARA YÖNELİK TUTUMU ENDİŞE KAYNAĞI

ABD'li Los Angeles Times ise, saldırının Türkiye'deki ufak Hıristiyan toplumunda "şok dalgaları" yarattığını belirterek "Türkiye'nin, kendi dini ve etnik azınlıklarına karşı bazen takındığı tutumu Batı hükümetleri için sürekli bir endişe kaynağıdır. Hükümet, resmen tölerans tavsiye ederse de tarihi olarak aşırı milliyetçi grupları frenlemedi" yorumunu yaptı.

TIMES: "İNCİL YAYINCISI HIRİSTİYANLARIN GIRTLARI KESİLDİ"

İngiliz Times gazetesi, Malatya'da İncil yayınlayan bir kitabevindeki Hıristiyanların gırtlaklarının kesildiğini belirterek olayın yaşandığı Malatya'nın muhafazakar bir Doğu ili olduğunu yazdı. Türkiye'de inanç değiştirmeye çalışmanın yasa dışı olmadığını belirten gazete ancak bunu yapanların sert bir tepkiyle karşılandığını kaydetti.

BBC: HIRİSTİYAN AZINLIKLAR BASKILARDAN YAKINIYOR

Türkiye'de yükselen bir milliyetçilik dalgasının bulunduğunu belirten İngiliz yayın kurumu BBC ise, "Hıristiyan azınlıkları, baskı ve tacizlerden yakınıyorlar" ifadesini kullandı. BBC, Mehmet Ali Ağca'nın Malatya'lı olduğunu anımsatırken "Malatya çok milliyetçi bir kent" dedi.

LE MONDE: GEÇMİŞTE ÖLÜM TEHDİTLERİ ALMIŞLARDI

Fransa'nın büyük gazetelerinden Le Monde ise, İncil'i dağıtan bir yayınevinde boğazları kesilmiş üç kişinin bulunduğuna dikkat çekerek yayınevi müdürünün geçmişte ölüm tehditleri aldıkları açıklamalarına yer verdi.

GUARDIAN: "TÜRKİYE'DEKİ DİNİ AZINLIKLARA SON SALDIRI"


Bir başka İngiliz gazetesi Guardian da Hıristiyanlığa geçen iki Türk ve bir Almanın Malatya'da öldürüldüğünü yazdı. Haberde saldırının, gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesinden iki ay sonra gerçekleştiği ve Ağca'nın da Malatyalı olduğu hatırlatıldı.

ABC: ÜÇ MİSYONER ÖLDÜRÜLDÜ

İspanyol ABC gazetesi de "Bir yayınevindeki saldırıda üç misyoner öldürüldü" başlıklı haberinde yayınevinin geçmişte tehditler aldığını
belirterek Hizbullah'ın olaydaki olası rolünün araştırıldığını belirtti.

GÖZALTINDAKİLERİN SAYISI 10'A ÇIKTI

Bu arada Malatya Valisi Halil İbrahim Daşöz, soruşturmaya çok yönlü olarak devam edildiğini bildirerek, "Her türlü delil, belge, bulgu, bilgi değerlendirilmektedir. Tabii tahkikatın sürdürülüşü yasalara bağlı prosedürlere göre söz konusu. Her şey prosedüre uygun olarak adli mercilerimizce yürütülmektedir. Her şey zaman içinde adli mercilerimiz ihtiyaç halinde safahat hakkında açıklayacaktır. Şu anda gözaltı sayısı 10'dur" dedi.

Daşöz, 3 kişinin boğazının kesilerek öldürüldüğü Zirve Yayınevine gerçekleştirilen saldırıyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Otopsileri yapıldı. Alman uyruklu Tilmann Geske, Uğur Yüksel Elazığ doğumlu Türk vatandaşı, Necati Aydın Erzurum doğumlu Türk vatandaşı. Uğur Yüksel gece yakınlarına teslim edildi.Yakınları tarafından Elazığ'a götürüldü.

Dün eldeki şüpheli şahıs sayısını 5 olarak ifade etmiştim. Bunun dışında gelişmeler neticesinde 5 gözaltı daha söz konusu. Şu an olayın takibatı, soruşturulması, incelenmesi tamamen adli süreç içersinde devam etmektedir. Görevli ve yetkili savcılarımız, tüm emniyet birimlerimiz ve ilgili tüm birimlerimiz kendilerine yardımcı olmaktadır."

Gözaltına alınan diğer kişilerle ilgili bilgi veren Vali Daşöz, aşağı yukarı ilk grupla aynı yaş grubunda olduklarını söyledi. Daşöz, olayın her yönü üzerinde durulduğunu belirterek, gözaltına alınan diğer 5 kişinin öncekilerle aynı yerde kalmadığını söyledi. Daşöz, "Şunu ifade etmek istiyorum kısa süre içinde olayın bütün boyutlarıyla ortaya koyulabileceğine umutluyum" dedi.

"Cinayetin neden işlediklerine ilişkin bir bilgi var mı" sorusunu yanıtlamaktan kaçınan Daşöz, "Tahkikat, takdir edersiniz ki gizlilik içersinde yürütülüyor. Gerek alınan bilgiler, gerek elde edilen bilgiler, her türlü ayrıntı, ilgili mercilerimizce olayın her türlü boyutu gözününde bulundurularak değerlendiriliyor" diye konuştu.

İlk gözaltına alınanların yapılan adli sicil sorgulamasından bir şey çıkmadığını bildiren Vali, "Daha sonra alınanlarla ilgili araştırma ise devam ediyor" derken, "Aynı yurtta mı gözaltına mı alındılar?" şeklindeki bir başka soruyada, "Değişik noktalarda gözaltına alındılar" diyerek yanıtladı.
Cumhuriyet Başsavcılığının gerek duyarsa Adli Otopsi'ye ilişkin bilgi verebileceğini belirten Daşöz, "örgütsel bağlantı var mı?" sorusunu ise şöyle yanıtladı:

"Her ihtimal dikkate alınarak bu olay soruşturuluyor. Ama olayın farklı yönleri de söz konusu. Olay biçimi itibarıyla kamuoyunda yoğun olarak belirtilen bir yöntemden farklı yönleri de olduğu ifade edildiği için, dediğiniz ihtimalde göz önünde bulundurularak çok yönlü olarak araştırılıyor."

Bir başka basın mensubunun "istihbarat zafiyatı söz konusu mu?" sorusuna "Olayın polise intikal etmesinden sonra polisin oraya erişimi dakikalarla ifade edilebilecek kısalıktadır. Oraya çok yönlü ekipler intikal ediyor" diyerek daha fazla bilgi vermesinin soruşturmanın selameti açısından sakıncalı olacağını kaydetti.

UĞUR YÜKSEL TOPRAĞA VERİLDİ

Bu arada Malatya'da bir yayınevinde öldürülen Uğur Yüksel'in cenazesi, Elazığ'ın Mansuruşağı mezrasında toprağa verildi.

Yüksel'in cenazesi gece Malatya'dan Elazığ merkeze bağlı Sün köyüne bağlı Mansuruşağı mezrasına getirildi. Cenaze, burada kılınan namazın ardından toprağa verildi.Uğur Yükselin babası İbramih Yüksel, ''Böyle vahşet olur mu? Böyle mi yapar insan. Bir insana böyle yapılmaz, çocuğumun boğazını kestiler'' diye tepki gösterdi.Yüksel'in cenaze törenine, yakınları ve siyasi parti temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

CUMHURBAŞKANI SEZER: NEFRETLE KINIYORUM

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Malatya'da bir yayınevinde 3 kişinin öldürülmesini, ''Türkiye'deki barış ve huzur ortamına zarar vermeyi amaçlayan çirkin bir saldırı'' olarak niteleyerek, nefretle kınadığını belirtti.Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Sezer, konuyla ilgili olarak Malatya Valisi Halil İbrahim Daşöz'den bilgi aldı.Sezer, ayrıca bir mesaj yayınladı.
Cumhurbaşkanı Sezer'in mesajı şöyle:

''Malatya'da üç kişinin acımasızca katledilmesinden büyük üzüntü duydum. Ülkemizdeki barış ve huzur ortamına zarar vermeyi amaçlayan bu çirkin saldırıyı nefretle kınıyorum.Barışa, kardeşliğe, hoşgörüye en çok gereksinim duyduğumuz bir dönemde işlenen cinayetin kabul edilebilir hiçbir gerekçesi olamaz.Tepkilerin, şiddete başvurmadan demokratik yöntemlerle gösterilmesi, barış ve huzur ortamının sürekli kılınmasına ve Türkiye'nin çağdaş ve evrensel değerleri benimsemiş bir ülke konumuyla uluslararası alandaki saygınlığının korunmasına en büyük katkıyı sağlayacaktır.Saldırının tüm yönleriyle aydınlatılması konusunda gerekenin yapılacağından kuşku duyulmamalıdır.Böyle üzücü olayların bir daha yaşanmaması umuduyla, saldırıda yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı diliyorum.''


LAGENDİJK:TÜRK HÜKÜMETİ HOŞGÖRÜ ÇAĞRISI YAPMALI

Avrupa Parlamentosu (AP), Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, ''Malatya olayıyla ilgili olarak
Türk Hükümeti'nin bir açıklama yaparak bir hoşgörü çağrısı yapmasının doğru olacağını düşünüyorum'' dedi.

CHP MALATYA'DAKİ CİNAYETİ İNCELEMEYE ALDI

CHP Malatya'da yaşanan Zirve kitapevi baskınını yerinde incelemek için heyet oluşturdu. Malatya'ya yarın gidecek olan CHP heyetine CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen başkanlık edecek. Heyette Sevigen'in yanısıra MYK üyesi ve Ankara Milletvekili Zekeriya Akıncı, Malatya Miletvekili Mevlüt Aslanoğlu ile Muharrem Kılıç da
yer alıyor.


İTALYA BAŞBAKANI PRODİ

İtalya Başbakanı Romano Prodi, Malatya'da biri Alman uyruklu 3 kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan Zirve yayınevindeki
saldırıyla ilgili olarak, "Türk hükümetini, bir arada yaşama konusunda uluslararası demokratik kurallarda titizliğe davet ediyorum" dedi.

Prodi, resmi ziyaret için gittiği Seul'de bugün yaptığı açıklamada, cinayetlerin Türkiye'nin AB sürecine yardımcı olmayacağına dikkat çekerek, "(İtalyan Papaz Andrea) Santoro'nun öldürülmesi hadisesini hatırlatan duygular içerisindeyim. Bir yandan acı ve yas içindeyim. Diğer yandan da Türk hükümetini, bir arada yaşama konusunda uluslararası demokratik kurallarda titizliğe davet ediyorum" diye konuştu.


TÜRKİYE'YE KARŞI BİR KOZ OLARAK KULLANILACAKTIR

Türkiye Yayıncılar Birliği, Malatya'da bir yayınevinde işlenen cinayetleri kınadı.Birlik tarafından yapılan yazılı açıklamada, Malatya'da işlenen cinayetlerin ''Türkiye'nin dünya önündeki imajını kötü bir şekilde etkileyeceği'' belirtilerek, ''Bu cinayet, Türkiye'ye karşı bir koz olarak kullanılacaktır ve kaybeden Türkiye olmuştur'' denildi.

Trabzon'da rahip Santoro cinayetiyle başlayan, İstanbul'da Hrant Dink suikastıyla devam eden sürece yeni bir halkanın daha eklendiği belirtilen
açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

''Devletimizin yapacağı acil iş, bu haince saldırıların derinliğine inerek, bu tür olayların arkasında kimlerin olduğunu, ne amaca hizmet ettiklerini ortaya çıkarmak ve gerekli cezayı vermek ve bir daha bu tür olayların tekrar etmesini önlemek olmalıdır. Bu menfur saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerinin, dostlarının acılarını paylaşıyor, yayın dünyasına başsağlığı diliyoruz.''

AJANSLAR