kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Nisan 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

"Sınır ötesi etkili olmayabilir"

Yeni Haber
ABD'nin Avrupa ve Avrasya'dan sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Dan Fried, Türkiye'nin PKK terörüne karşı kendisini savunmak istemesinin anlaşılabilir olduğunu, ancak ABD'nin, Türkiye'nin kendisini ''en etkili yollarla savunabilmesini istediğini ve sınır ötesi eylemin de en iyi
yol olmayabileceğine inandığını'' söyledi.

Washington'ı ziyaret eden bir grup gazeteciyle yuvarlak masa toplantısı
düzenleyen Fried, Türkiye'nin kuzey Irak'a sınır ötesi operasyon düzenleme ihtimaline ilişkin bir soruyu yanıtladı.

Fried, ''PKK terörist örgütü problemini çok ciddiye alıyoruz. Türkiye'ye
yönelik bu tehdidi ortadan kaldırmak için Türkiye ve Irak ile beraber çalışmak istiyoruz. PKK'nın terör örgütü olduğunu söyledik. Problemden başka bir şey değil. Türkiye ile PKK'ya karşı işbirliğimizi artırdık'' dedi.

Fried, "Türkiye'nin güneydoğusundaki saldırılara bakılırsa Türklerin neden
hayalkırıklığına uğradığını anlamanın mümkün olduğunu'' da ifade etti.
Dan Fried, ''Biz, Türkiye için en iyi yolun bizimle ve Irak hükümetiyle
çalışarak, PKK'yı ortadan kaldırma yolunda ilerlemek olduğunu düşünüyoruz. Türkiye'nin kendisini savunmak istemesi anlaşılabilir bir şey. Ancak biz Türkiye'nin kendisini en etkili yollarla savunabilmesini istiyoruz ve bu nedenle de sınır ötesi eylemin en iyi yol olmayabileceğini düşünüyoruz'' ifadesini kullandı.

ANKARA'DAKİ MİTİNG


Fried, bu konuda bir soru yöneltilmemiş olmasına karşın, Ankara'da hafta
sonunda düzenlenen mitinge de değindi. Fried, şunları söyledi:
''Ankara'da hafta sonunda büyük bir gösteri vardı. Ciddi bir gösteriydi. Bir
şey dikkatimi çekti, tamamıyla barışçı bir gösteriydi. Bu, Türkiye'nin, gerçekten ciddi farklılıkların tutuklamalara ve protestocuların dövülmesine yol açmadığı demokratik bir ülke olduğunu gösteriyor. Bundan bahsetme gereğini duyuyorum çünkü bütün ülkelerin gösterilerini böyle demokratik, medeni bir şekilde ele alabilmesini diliyorum. Bu durum, Türk demokrasisinin ne kadar derinleştiğini gösteriyor.''

AVRUPA'YA FÜZE SAVUNMASI

Fried, nükleer silah kapasitesine ulaşmış bir İran'ın karşısında Avrupa'nın
savunmasını düşünmek gerektiğine de dikkati çekerek, müzakereler
sonuçlandırılırsa makul bir Amerikan füze savunma sisteminin Polonya'ya ve radarların da Çek Cumhuriyeti'ne yerleştirilebileceğini kaydetti.

Bunların, Rusya'nın nükleer silahlarına karşı yararsız olacağını belirten
Fried, ''Tabii zaten bu füze savunma sistemi, Rusya'nın nükleer silahlarına karşı düşünülmüyor. İran'ın füzelerine karşı yüzde yüz koruma sağlamayacak ancak bir miktar koruma sağlayacak'' dedi.

Balistik füze savunma sistemlerini Türkiye'ye yerleştirmenin, coğrafi
nedenlerden çok etkili olmayacağını, çünkü Türkiye'nin İran'a çok yakın olduğunu belirten Fried, bu nedenle Türkiye'nin kısa ve orta menzilli sistemlerle korunması gerektiğini söyledi.

Fried, füze savunma konusunda çalışan teknik personelin, Çek Cumhuriyeti'ne yerleştirilecek sistemin bütün Avrupa'ya koruma sağlamak için ideal olduğunu düşündüğünü belirtti.

AA