kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC

Erdoğan-Merkel buluşması

Yeni Haber
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türk-Alman iş zirvesinin Türkiye ile Almanya arasındaki ekonomik ilişkilerin ne kadar sıkı olduğunu gösterdiğini söyledi.

Merkel, Hannover Sanayi Fuarında düzenlenen Türk-Alman iş zirvesinde yaptığı konuşmada, bu tür toplantıların düzenli bir şekilde yapıldığına işaret ederek, "Türk-Alman iş zirvesi, daha önce de Ekim ayında Türkiye'de yapılmıştı. Bu tür toplantılar, Türkiye ile Almanya arasındaki ekonomik ilişkilerin ne kadar sıkı olduğunu gösteriyor" dedi.



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte, daha çok Türk şirketlerinin açtığı standları gezdiğini ifade eden Merkel, bu şirketlerin Alman şirketleriyle de ne kadar sıkı bir işbirliği içinde olduğunu görmekten büyük mutluluk duyduğunu belirtti.

Gelecek yıllarda dijital sisteme sahip makinelerin daha da geliştirileceğine işaret eden Merkel, Türkiye'nin otomotiv sanayinde çok gelişmiş olduğunu, araç motorlarını da Almanların geliştirdiğini, bu alanda işbirliği imkanlarının çok fazla olduğunu kaydetti.

Kendisinin siyasi alanda iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinin gelişmesi için çaba harcayacağını bildiren Merkel, Türkiye'deki ekonomik büyümenin yüksek olduğuna dikkati çekerek, "Almanya'daki olumlu gelişmelere rağmen gevşemememiz gerekir. Dünya ne Türkiye'yi, ne de Almanya'yı bekliyor. Gelecekte büyük rakiplerimiz olacak" diye konuştu.

Türk-Alman iş zirvesinin sadece büyük değil, orta ölçekli işletmeler için de düzenlenen bir toplantı olduğunu ifade eden Merkel, orta ölçekli işletmeler konusunda hem Türkiye'de, hem de Almanya'da bir geleneğe sahip olunduğunu, orta ölçekli işletmelerin önündeki engellerin aşılması için yoğun şekilde çaba harcayacaklarını belirtti.

Angela Merkel, ayrıca araştırma alanında Türkiye ile Almanya arasında işbirliğinin geliştirilebileceğini, Türkiye'nin bu alanda daha şimdiden AB'nin
çeşitli kuruluşlarında düzenlenen toplantılara katıldığını sözlerine ekledi.

HOLDİNGZEDE PROTESTOSU

Başbakan Merkel'in konuşmasını yarıda kesen Avrupa Holdingzedelerini Destekleme Derneği Başkanı Muhammed Demirci, "Holdingzedelerin durumu ne olacak?" diye bağırdı.Bunun üzerine salondan çıkarılan Demirci, polis aracına bindirilerek, ifadesi alınmak üzere karakola götürüldü.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Alman yatırımcıları, Türkiye'de yatırım yapmaya çağırarak, ''Türkiye'de özellikle enerji ve inşaat sektörlerinde önemli yatırım imkanları bulunuyor'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Hannover Sanayi Fuarı kapsamında düzenlenen Türk-Alman İş Zirvesi'nde, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Türk ve Alman sanayicilere seslendi.

Erdoğan, fuarın, Türkiye'nin sanayisinin potansiyelini sergilemesi bakımından çok büyük önem arz ettiğini söyledi.

Fuara Türkiye'den 272 kuruluşun katıldığını ifade eden Erdoğan, bu sayının, Türk iş adamlarının gelişim ve rekabet gücünün bir göstergesi olduğunu kaydetti.

Erdoğan, fuara, Almanya'daki Türk girişimcilerin kurdukları şirketlerden de katılımın olduğunu anımsatarak, ''Bugün 60 binin üzerindeki Türk girişimcinin Almanya'da milyarlarca avroluk yatırımlar yaparak, 350 binin üzerinde kişiye istihdam sağladığını memnuniyetle görüyoruz. Bu sayının önümüzdeki yıllarda katlanarak artacağına olan inancım tamdır'' dedi.

Türk ekonomisinin özellikle son 5 yılda önemli bir sıçramanın içerisinde olduğunu dile getiren Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

''Hükümet olarak özel sektörümüzün daha fazla üretmesini destekliyor ve bu konuda aldığımız neticeleri görmenin mutluluğu içerisinde olduğumuzu ifade etmek istiyorum.Son yıllarda bu noktada büyük adımlar atıldı, çalışmalarımızın sonuçlarını da almaya başladık. Son 4 yılın, yıllık ortalama büyüme hızı yüzde 7.3, Türkiye'nin kaydettiği bu sıra dışı büyüme oranları büyük ölçüde özel sektör temellidir. Kamu ve özel sektörün ortak hedefler doğrultusunda çalışmasıyla oluşturulan pozitif sinerjinin, bu sonuçların alınmasına büyük katkısı olmuştur.''

YATIRIM VE İDARİ ENGELLERİN KALDIRILMASI

Erdoğan, yatırım ortamının iyileştirilmesi için bir dizi iyileştirmeler gerçekleştirdiklerine işaret ederek, yatırımların önündeki idari engellerin
kaldırılması ve diğer avantajların birleşmesiyle Türkiye'ye gelen küresel sermaye miktarının hızlı bir şekilde arttığını kaydetti.

4 yıl öncesine kadar yıllık ortalama 1 milyar dolarlık doğrudan küresel sermayenin Türkiye'ye geldiğini ifade eden Başbakan Erdoğan, geçen yıl sonu itibariyle bu rakamın yaklaşık 20 milyar dolara yükseldiğini hatırlattı.

DOĞRUDAN KÜRESEL SERMAYEDE HEDEF

Erdoğan, 2007 yılı Mart ayı sonu itibariyle Türkiye'ye gelen doğrudan küresel sermayenin 10 milyar dolara ulaştığını ifade ederek, ''Bu ay gelişmelere baktığımız zaman yıl sonu itibariyle öyle zannediyorum ki 30 milyara doğru ulaşacağız'' dedi.

Erdoğan, 2007 yılında böyle hızlı bir performansın ortaya konulmasının, geleceğe yönelik planlamalarının ne denli ciddi olduğunu da ortaya koyduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''2006 yılında Türkiye'de faaliyet gösteren Alman sermayeli şirketlerin sayısı 2 bin 600'ü bulmuştur. Türkiye'de faaliyet gösteren önde gelen Alman firmaları, bir yandan Türkiye'deki çeşitli fiyat avantajları ve teşviklerden faydalanarak karlılıklarını arttırırlarken, diğer yandan Türk sanayisinin üretimi, teknolojisi ve ihracat seviyesinin geliştirilmesine katkı sağlamaktadırlar.''

Erdoğan, Türkiye'de gerçekleştirilen yatırımların her iki ülkenin de ekonomisine yarar sağladığını vurgulayarak, Türkiye'de özellikle enerji ve inşaat sektörlerinde önemli yatırım imkanları bulunduğunu kaydetti.

Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:''Demir yollarının modernizasyonu, otoyol, metro ve hava alanı inşası, teknik danışmanlık, içme ve kullanma suyu şebekeleri yapımı ve modernizasyonu, alışveriş merkezleri inşası, bunun yanında elektrik üretimi ve dağıtımı gibi alanlarda uluslararası yatırımcıların ilgisini çekebilecek fırsatlar mevcuttur ve Alman girişimcileri bu alanda yanımızda görmek isteriz.Ayrıca büyük kamu şirketlerini, özelleştirme faaliyetlerimize şimdiden burada davet etmekle de bir görevimi yerine getirmiş olmanın mutluluğu içerisindeyim.''

Erdoğan, ayrıca 2009 yılına kadar tamamlanması öngörülen projeler içinde petrokimyadan, liman yönetimine, bankacılıktan, elektrik dağıtımına kadar çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren önemli şirketlerin ihalelerinin de yer aldığını bildirdi.

BÜYÜME VE AB'YE KATILIM SÜRECİ

Türkiye'nin, AB'ye katılım sürecinin devam ettiğini belirten Erdoğan, süratle büyümesini sürdüren Türkiye'nin, AB katılım sürecinde de bu sinerjisini arttırarak devam ettirdiğini vurguladı.Bugün fuarda sadece gezdiği kadarıyla Avrupa'da da bunun ne denli önemli bir gelişme kaydettiğini, insanlık adına görmenin mutluluğunu yaşadığını ifade eden Erdoğan, Türkiye ile Almanya'nın el ele verme suretiyle çok daha farklı alanlarda üretimler yapma imkanlarına sahip olduklarına inandığını kaydetti.

YENİLENEBİLİR ENERJİ


Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:''Nitekim beraber attıkları adımlar var. Bunu otomotiv sanayinde görüyoruz. Türkiye'nin enerji sektöründe Almanya ile birlikte yapacağı çok şeyler var. Çünkü Türkiye'nin, bir enerji terminali olduğunu düşündüğümüz zaman, özellikle yenilenebilir enerjide müşterek yapabileceğimiz işler var. Şu anda Türkiye olarak nükleer enerjide atmakta olduğumuz adım var. Bu konuda zaten görüşmeler devam ettirdiğimiz Alman girişimciler var. Bunun yanında yine ülkemizin doğal gaza yönelik bir terminal olması, ham petrol noktasında aynı şekilde bir terminal olması gerek rafineri, gerekse petrokimya noktasında attığı adımlarla Alman girişimcilerle birlikte atacağı çok önemli adımlar var diye düşünüyorum.''

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da Türk ekonomisinin kriz anlarında gösterdiği dirençle çok güçlü olduğunu ispatladığını ifade ederek, ''Umudumuz, AB'nin 2013 yılında, kendi içindeki sorunlarını çözerek, Türkiye'nin üyeliğine hazır hale gelmesidir'' dedi.