kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC

Cumhurbaşkanlığına ilk gün aday çıkmadı

ANKA
Yeni Haber
Cumhurbaşkanlığı adaylığı başvurusunun ilk gününde TBMM'ye hiçbir resmi başvuruda bulunulmadı.

Cumhurbaşkanlığı için 10 günlük aday olsa sürenin ilk günü sona erdi. Meclis içinden beklenildiği gibi herhangi bir başvuru olmadı. Ancak gün içinde 16 vatandaş cumhurbaşkanlığı adaylığına müracaat etti. Anayasa gereği Meclis dışından aday olacak kişiler için gereken 110 milletvekilinin imzası olmadığı için bu başvurular geçersiz sayıldı. Aralarında gazeteci Metin Uca ve emekli albay Fethi Korkmaz'ın da bulunduğu bazı aday adayları 110 milletvekilinin kendilerini aday göstermesini bekliyor.

110 milletvekili tarafından aday gösterilmeyi bekleyenlerden emekli albay Fethi Korkmaz ilk olarak aday adaylığını daha önce açıklamıştı. Aylardır Türkiye'yi dolaşan Korkmaz, bugüne kadar 36 ilde basın açıklaması yaparak adaylığı konusunda kamuoyu desteği oluşturmayı amaçladı. Korkmaz, Başbakan Erdoğan'ın 14 Nisan'daki mitingin ardından kesinlikle aday olmayacağını ve Meclis dışından bir ismin gündeme geleceğini söyledi. Bu durumun kendi şansını arttırdığını belirten Korkmaz, 'Beni aday gösterecek 110 milletvekilinin çıkabileceğine dair umudumu koruyorum' dedi.

GAZETECİ ADAY METİN UCA

Gazeteci Metin Uca da Cumhurbaşkanlığı için aday adayı olan diğer bir isim. Uca 22 Mart tarihinde düzenlediği basın toplantısında aday olacağını açıklamıştı. Uca, Cumhurbaşkanlığı adaylığından geri adım atmadığını kaydetti. Başbakan Erdoğan'ın adaylık konusunda yapacağı açıklamayı beklediğini söyleyen Uca, bugün itibarıyla hiç kimsenin şansının olmadığını dile getirdi.

ABF'NİN ADAYI YAŞAR SEYMAN

Alevi Bektaşi Federasyonu ise adaylık başvurularının ilk gününde Banka ve Sigorta İşçileri Sendikası Ankara ve İç Anadolu Şube Başkanı olarak görev yapan Yaşar Seyman'ı aday adayı olarak açıkladı. Federasyon Başkanı Selahattin Özer, federasyonun Yaşar Seyman'ı, kadın, yazar, siyasetçi, sendikacı kimliği ile Cumhurbaşkanı adayı olarak önerdiğini duyurdu. Özer, toplumun yarısını oluşturan kadınların, siyasetin karar alma mekanizmalarından dışlandığını ifade etti ve Türkiye'de bir kadın Cumhurbaşkanı olması gerektiğini dile getirdi.

BAŞVURULAR 25 NİSAN SAAT 24:00'DE SONA ERİYOR

Cumhurbaşkanlığı için adaylar 25 Nisan saat 24:00'de kadar başvuruda bulunabilecekler. Adaylar, dilekçelerini TBMM Genel Evrak Müdürlüğü'ne 16-24 Nisan tarihlerinde saat 9-17 mesai saatleri arasında, son gün olan 25 Nisan' da da saat 24.00'de kadar verebilecekler.

Anayasa'nın 101'inci maddesini düzenleyen Cumhurbaşkanı için aranan niteliklere göre, Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisince kırk yaşını doldurmuş ve yükseköğretim yapmış kendi üyeleri veya bu niteliklere ve milletvekili seçilme yeterliliğine sahip Türk Cumhuriyeti vatandaşı herkes aday olabilecek. Cumhurbaşkanlığına TBMM üyeleri dışından aday gösterilmesi halinde, Meclis üye tam sayısının beşte üçünün (110 milletvekili) yazılı önerisiyle gösterilebilecek.