kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC

Borsa rekorla kapandı

Yeni Haber
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Ulusal 100 Endeksi, ikinci seansta 31,13 puan artarak 46.697,07 puandan yeni bir 2007 yılı rekoruyla tamamladı.

Hisse senetleri ikinci seansta ortalama yüzde 0,07 değer kazandı. İMKB Bileşik Endeksi 2007 yılı içinde bundan önceki en yüksek kapanışını 46.105,80 puanla 11 Nisan Çarşamba günü görmüştü.

İlk seanstaki 621,76 puanlık artış dikkate alındığında, Borsa endeksi günün tamamında 652,89 puan yükseldi. Hisse senetlerinin günlük ortalama değer artışı yüzde 1,42 oldu.

ABD'DE PERAKENDE SATIŞLAR YÜZDE 0,7 ARTTI

ABD'de Mart ayında perakende satışlar yüzde 0,7 artarak son 3 ayın en iyi performansını gösterdi.

Perakende satışlarda Mart ayında kaydedilen artış yüzde 0,8'lik bir artış tahmin eden piyasa beklentilerinin biraz altında kalmakla birlikte yine de tatminkar bir sonuç olarak görülüyor.

İktisatçılar, söz konusu artışın iş çevrelerinde emlak fiyatlarındaki düşüşün ve petrol fiyatlarındaki artışın tüketici harcamalarını ciddi ölçüde olumsuz etkileyeceği yönündeki kaygıları yatıştıracağını belirtiyorlar. Ticaret Bakanlığının açıklamasına göre perakende satışlardaki artışta havaların sıcak geçmesi ve Paskalya Yortusunun bu yıl erken kutlanması etkili oldu.

AB'DE ENFLASYON MART AYINDA YÜZDE 2,2'YE YÜKSELDİ

AB'de ocak ve şubat aylarında yüzde 2,1 düzeyinde kalan enflasyon oranı, mart ayında yüzde 2,2'ye yükseldi.

Resmi istatistik kurumu Eurostat'ın verilerine göre AB'de ortak para avro kullanan 13 ülkenin şubat ayında yüzde 1,8 olan ortalama enflasyonu da geçen ay yüzde 1,9'a çıktı.

Enflasyon oranları, geçen yılın aynı döneminde AB'de yüzde 2,2 ve Avro Bölgesi'nde yüzde 2,1 seviyesindeydi.

Kesinleşmiş verilere göre geçen ay AB'de en yüksek enflasyon oranları yüzde 9 ile Macaristan, yüzde 8,5 ile Letonya, yüzde 5,6 ile Estonya, yüzde 4,8 ile Litvanya, yüzde 4,4 ile Bulgaristan ve yüzde 3,7 ile Romanya'da görülürken, en düşük oranlar yüzde 0,5 ile Malta, yüzde 1,2 ile Fransa, yüzde 1,4 ile Kıbrıs Rum kesimi, yüzde 1,6 ile Finandiya ve İsveç, yüzde 1,8 ile de Belçika'da kaydedildi.

GÖZLER CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİNDE

d
Piyasalarda bu hafta Cumhurbaşkanlığı seçim süreci yakından takip edilecek. A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar, yaptığı değerlendirmede, bu hafta piyasalarda ağırlıklı gündem maddesinin Cumhurbaşkanlığı seçimi olacağını söyledi.

Uzun bir süredir gündemde olan konunun, bu hafta gündemdeki ağırlığını artıracağını belirten Salar, piyasaların, bu süreçteki belirsizliğin bir an önce giderilmesini beklediğini, bu konuda isimlerin netleşmesinin ardından İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında (İMKB) aşağı veya yukarı yönlü bir hareketin görülebileceğini kaydetti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın adaylığını açıklaması durumunda, bu defa ''AK Parti'nin başına kimin geleceğine'' ilişkin sürecin yaşanacağını ve piyasaların genel seçimlere odaklanacağını anlatan Salar, kısa vadede aday ismi belirlendikten sonra yine Borsada aşağı veya yukarı yönlü hareketlerin yaşanabileceğini bildirdi.

Salar, genel seçimlerin erken bir tarihe çekilmesi tartışmalarına değinerek, bu şekilde belirsizliklerin giderilebileceğini ifade etti.Dünya piyasalarında olumlu seyrin devam ettiğini de hatırlatan Salar, o taraftan gelecek olumlu sinyallerin piyasaları pozitif etkileyeceğini kaydetti.

Bu arada uzmanlar, sivil toplum örgütleri tarafından düzenlenen Cumhuriyet Mitingi'ne ilişkin gelişmeler, ABD'de başta ÜFE olmak üzere açıklanacak ekonomik veriler ve Çarşamba günü düzenlenecek TCMB Para Politikası Kurulu toplantısının haftanın yakından takip edilecek gündem maddeleri arasında olduğuna işaret ediyorlar.

(AA)