kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Nisan 2007, Pazar
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Kapkaça yeni çözüm: Wing-Tzun
Yeni Haber
Özellikle kadınların yakasını bırakmayan ve son yıllarda artan kapkaç olayları, bunlara karşı yeni çözüm önerilerini de beraberinde getiriyor. Aralarında kapkaç mağdurlarının da bulunduğu Ankaralı kadınlar, olası kapkaç olaylarında kendilerini savunmak ve kapkaç çetelerine göz açtırmamak için çözümü Wing-Tzun'da buldular.

Ankara'da özel bir spor merkezinde verilen ve bir savunma sanatı olan Wing-Tzun sporuna karşı başkentli kadınlar yoğun ilgi gösteriyor.Bir savaş sanatı olan Wing-Tzun, bundan 300 yıl önce Çinli rahibe Ng Moi ve Yim Wing Chun tarafından geliştirildi.

Geliştirdikleri teknikler sayesinde zamanın güçlü erkeklerini kolaylıkla yenebilen bu iki kadının yolunda giden başkentli kadınlar, kapkaç çetelerinin korkulu rüyası olmaya aday.

Spor merkezinin Wing-Tzun EBMAS Eğitmeni Özgür Baş, Wing-Tzun'un, insanların kendilerini günlük hayattaki tehlikelere karşı savunabilecekleri en etkin savaş sanatlarından biri olduğunu söyledi. Bu sanatı, ''dünyada ve Türkiye'de bir çok şehirde popüler olan bir sistem'' olarak tanımlayan Baş, şöyle konuştu:

''Özellikle bayanlar, kendilerini sokaktaki tehlikelere karşı savunabilmek amacıyla Wing-Tzun'a geliyorlar ve burada 6 ay, 1 sene gibi kısa bir zaman içerisinde kendilerini günlük hayattaki tehlikelerden koruyabilmeyi öğreniyorlar.''

Merkezde eğitim gören Aylin Oğuzcan, bu sporu, kapkaç olaylarına karşı kendisini savunabilmek amacıyla seçtiğini belirtti. Daha önce başına kapkaç olayı gelmediğini ifade eden Oğuzcan, ''Artık sokakta yürümekten korkar hale geldik. Kendimi hazır hissetmek için bir an önce başladım'' dedi. Oğuzcan, burada öğrendiklerinin ''kesinlikle yararlı olacağını'' ifade etti.

''BU SPORDA ÇOK KUVVETLİ OLMANIZA GEREK YOK''

Kursiyerlerden, spor merkezinin sahibi Volkan Ersöz'ün eşi Aysun Ersöz de ''Birkaç kez kapkaça maruz kalan biri olarak, artık dayanamayıp kendimi koruma ihtiyacını hissettim'' dedi. Bu sporda çok kuvvetli olmanın gerekmediğine dikkati çeken Ersöz, ''Karşı tarafın size saldırısını, onun kuvvetiyle karşılayarak, ona sert bir şekilde cevap verebiliyor, kendinizi çok rahat koruyabiliyorsunuz'' diye konuştu.

Bu sporun kendisine gerçekten çok yararlı olduğunu ifade eden Ersöz, ''Çantamı kaptırmaktan ve yolda rahat yürüyememekten çok rahatsız olduğum için kendimi korumam gerektiğini hissediyordum. Başıma bundan sonra kapkaç olayı geldiğinde, burada öğrendiklerimi uygulayacağımdan eminim'' dedi.Spor merkezinin sahibi Volkan Ersöz ise kadınların kursa yoğun ilgisinin olduğunu söyledi.

Kendilerine özellikle kadınlardan, ''Ben kendimi korumak istiyorum'' şeklinde talepler geldiğini ifade eden Ersöz, ''Kapkaç oluyor, arabalarına hırsız giriyor, insanlar bundan şikayetçiler. Şikayet üzerine biz de böyle kurs açalım dedik. Zaten merkezimizde, Uzak Doğu sporları dersleri veriliyordu. Hocamızla konuştuk, uygun olduğunu söyledi. Bu şekilde başladık'' dedi.

(AA)