kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Nisan 2007, Pazar
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Savaşı destekleyeni anında işe aldı
Sevgilisine maaş kıyağı çektiği ortaya çıkan Dünya Bankası Başkanı Wolfowitz'le ilgili yeni skandal...Irak Savaşı konusunda ABD'ye destek veren, bu yüzden de işini kaybeden yabancı bakan ve üst düzey diplomatları kilit noktalara atadığı anlaşıldı..
Geçtiğimiz şubat ayında yaptığı Türkiye ziyaretinde bir camiye girerken delik çoraplarıyla görüntülenen Dünya Bankası Başkanı Paul Wolfowitz'in yaptığı atamalar başına çorap örüyor! Aşk yaşadığı bir kadın çalışanına maaş ve terfi torpili yaptığı ortaya çıkınca "işiyle aşkı karıştı" denen Wolfowitz'in bu kez Irak Savaşı destekçilerine yanında "kıyak rütbeli kıyak iş" verdiği ortaya çıktı. İtalya merkezli haber ajansı InterPress'in haberine göre daha önce ABD Savunma Bakan Yardımcısı olan Wolfowitz'in son iki yıl içinde kurumun üst düzey pozisyonuna atadığı yabancı isimler Irak Savaşı destekçisi.

ASKER GÖNDEREN BAKAN
Örneğin Dünya Bankası Dış İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Mervan Muaşer... Geçen ay atanan Muaşer, eski Ürdün Başbakan Yardımcısı. Irak Savaşı konusunda Ürdün-ABD arasındaki iyi ilişkileri sağlayan kilit isimlerden biri. Muaşer, işgalin başladığı dönemde ABD'li yetkililerle yakından ilişki kurmuştu. Habere göre Arap dünyasında da ABD yanlısı bir tavır için lobi yapan Muaşer, karşılığını ülkesine yapılan ABD yardımlarının yıldan yıla artmasıyla aldı. Bir diğer tartışmalı isim, Muaşer'den 9 ay önce Başkan Yardımcılığı'na getirilen eski İspanya Dışişleri Bakanı Ana Palacio... Bakan Palacio da ülkesinde eski Başbakan Jose Maria Anzar kabinesinde görev yaptığı sırada Irak işgali yanlılarının güçlü ismiydi. İspanya'nın Irak'a 1500 asker gönderme kararı onun çabalarıyla gerçekleşti.

BUSH'TAN TAM DESTEK
Ve bir dikkat çeken "savaş kardeşliği ataması" daha: geçtiğimiz haziran ayında yönetim müdürü atanan eski Salvador Finans Bakanı Juan Jose Daboub. Ülkesini 2004 yılına kadar ABD politikaları bağımlısı olarak yöneten Devlet Başkanı Francisco Flores'in sağ kolu. Washington'a sık sık yaptığı ziyaretler ve Latin Amerika'nın ABD ile açık pazar uygulamasını destekleyen bir enstitü kurdu... Tüm bu skandal arasında ABD Başkanı Bush, sözcüsü aracılığıyla yaptığı açıklamada istifası istenen Wolfowitz için "Ona güvenim tam. Görevini sürdürmesini istiyorum" dedi.