kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Nisan 2007, Pazar
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
TOKİ'den bahar kampanyası
Yeni Haber
Toplu Konut İdaresi (TOKİ) yarın başlayacak ''bahar kampanyası'' kapsamında, satışa çıkarılan konut sayısını 34 bin 500'den 36 bin 500'e çıkardı.

TOKİ Başkan Vekili Bayraktar, kampanya kapsamında satışa çıkarılan konutların büyük bölümünü alt gelir grubu ve yoksullara yönelik konut projelerinin oluşturduğunu belirterek, ''200-350 YTL taksitle 15 yıl vadeli konut satıyoruz. Bu konutlar kapışılır'' dedi.

Bayraktar, satışa çıkarılan konutlar arasında, daha önce satışa çıkarılıp da satılamayan az sayıdaki konutların da bulunduğunu belirterek, bunların da yarısının satılacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Ankara-merkezde, üst gelir gruba yönelik Turkuaz Vadisi konutları dışında satışa sunulan sosyal konut projesinin bulunmadığının hatırlatılması üzerine, Bayraktar, öncelikle Protokol Yolu üzerinde 18 bin konut projelendirdiklerini, bunların ihalelerinin yapıldığını söyledi. Bayraktar, ayrıca, Ballıkuyumcu'da sosyal konut projelerinin gündeme geleceğini de kaydetti.

YOKSULLARA PEŞİNATSIZ 240 AY VADE

Bu arada TOKİ'nin yarından itibaren 50 il, 119 bölgede satışa çıkaracağı konutlar için, yoksullara peşinatsız 240 ay vade, alt gelir gruplarında bulunanlara da 4 bin YTL'den başlayan peşinatlarla, 180 ay vade ile ödeme kolaylığı sağlanacak.
Yoksullar ve alt gelir grubu, evlerine taşınıncaya kadar hiçbir şekilde taksit ödemeyecek. Bu grupta bulunanlar, aylık 250 YTL'den başlayan taksitleri, anahtar teslimini takip eden aydan itibaren ödenmeye başlayacak.Orta gelir grubu için üretilen konular da yüzde 10-15-25-40 peşinat ve 96-108-120 ay vade seçenekleriyle satışa sunulacak.

Konutlar için başvurular 16 Nisan 2007 tarihinde başlayacak. Hak sahipleri, başvuruda bulunanlar arasından noter huzurunda çekilecek kura ile belirlenecek.

2,5-3 MİLYAR YTL'LİK SATIŞ

Söz konusu uygulamayla satışa sunulan 36 bin konut, bir başka deyişle 2,5-3 milyar YTL'lik satış anlamına gelirken, söz konusu tutar; hem emlak piyasasını hem de ekonomiyi canlandıracak büyüklükte bir rakam olarak nitelendiriliyor.Ayrıca 2007 yılı sonu için 250 bin konut yapmayı hedefleyen TOKİ'nin, yıl sonu hedefini bu ayın sonunda yakalamış olacağı, kurumun önümüzdeki dönem için de 500 bin konutluk program yaptığı ifade ediliyor.

Alınan bilgiye göre TOKİ, 2003 yılında başlatılan ''Planlı Kentleşme ve Konut Üretimi Programı'' kapsamında, 81 il ve bunlara bağlı 301 ilçede, 666 şantiyede, 242 bin 969 konut başlatırken, bunlardan 130 bini tamamlandı veya tamamlanma aşamasında. Bugüne kadar satışa sunulan 178 bin 745 konuttan 157 bin 431'i de satıldı.

TOKİ'nin başlattığı 295 bin 776 konuttan 242 bin 969'sı, yani yüzde 82'si sosyal konut niteliğinde bulunuyor.

"PEK ÇOK KİŞİ BU SAYEDE EV SAHİBİ OLABİLECEK"

Toplu Konut İdaresinin (TOKİ) yarın başlayacak ''Bahar kampanyası''nı değerlendiren vatandaşlar, genelde kampanyayı olumlu bulduklarını, ev sahibi olma imkanı bulunmayan pek çok kişinin bu sayede konut sahibi olacağını söylediler.

TOKİ'nin kampanyasına ilişkin görüştüğü bazı vatandaşlar, ev sahibi olma imkanı bulunmayan pek çok kişinin TOKİ'nin kampanyaları sayesinde konut sahibi olduklarını hatırlattılar.

TOKİ'nin İstanbul'da bulunan satış ofisine gelen Kazım Karakuş, kendisinin ev sahibi olduğunu, çocukları için ev bakmaya geldiğini söyledi.

TOKİ'nin Halkalı'da satışa çıkardığı konutlarda yaptığı indirimi çok olumlu karşıladıklarını anlatan Karakuş, buna rağmen banka faizleri hala çok yüksek olduğunu ve ev satın almalarını güçleştirdiğini, peşin olarak ev alabilmelerinin zor olduğunu ifade etti.

TOKİ'nin projelerini yaklaşık 3 yıldır takip ettiklerini, özellikle deprem riski taşıyan İstanbul'da, TOKİ'nin son yönetmeliklere göre yaptığı evlere çok güvendiklerini anlatan Karakuş, evlerin aynı zamanda yatırım amaçlı da alınabileceğini, bölgenin yeni projelerle son yıllarda getirisinin arttığına dikkat çekti.

Karakuş ayrıca, fiyatı daha uygun olan 2+1 tipi konutların çok çabuk tükendiğini de dile getirdi.

''PEŞİN PARASI OLAN ALIR''

Kampanyadaki konut projelerini inceleyen Ayşenur Tarık da, oğlu ve gelini için ev baktıklarını, ancak indirimlere rağmen fiyatları yüksek bulduklarını söyledi.

Oğlunun ve gelinin ikisinin de bankacı olduğunu, buna rağmen kredi kullanmaları durumunda taksitleri ödemekte zorlanacaklarını dile getiren Tarık, ''Cebinde paran varsa alırsın. Ama yoksa ödemek gerçekten zorlaşır. Çocuklarımın ikisi de çalışıyor ama onların bile ödemeye güçleri yetmiyor'' dedi.Halkalı'da oturan Fatma Şimşir de konut fiyatlarında indirim yapıldığı halde çeşitli vergiler ve tapu teslimindeki masraflarla birlikte fiyatın yükseldiğini söyledi.

Şimşir, ''İndirimler güzel ancak peşin parası olan için... Eğer yoksa zaten ilave masraflarla birlikte ödemek hayli güç olacak'' dedi.

İSTANBUL'DA DAR GELİRLİ ÇOK

Kirada yaşadığı için ev almak amacıyla Halkalı'daki ofise gelen Osman Kara ise fiyatları yüksek bulduğunu söyledi.
Halkalı'nın şehir merkezine biraz uzak olduğu görüşünü dile getiren Kara, fiyatların şehir içinde bulunan evlere göre daha rekabetçi olması gerektiğini ileri sürdü.

Projelerin çoğunun üst gelir grubuna yönelik yapıldığını da ifade eden Kara, TOKİ'nin daha çok düşük gelirliler için proje geliştirmesi gerektiğini, İstanbul'da dar gelirli aile sayısının çok fazla olduğunu söyledi.Tolga Ayvaz da orta sınıfa hitap eden daireleri, orta sınıfın almakta zorlandığını, kendisinin de bir dairesini satıp TOKİ'nin kampanyasından yararlanmak istediğini anlattı.

Konut fiyatlarını inceleyen Erdal Baş ise TOKİ'nin Türkiye'de önemli bir görevi yerine getirdiğini belirterek, kurumun sunduğu avantajlara dikkat çekti.Sunduğu fiyatlar ile dairelerde gösterilen işçiliğin güzel olduğunu dile getiren Baş, 3 erkek çocuğu bulunduğunu, onlar için ev almayı planladığını söyledi.

Baş, banka kredisi kullanacağını ancak ilk yıllarda evini kiralayıp taksit ödemesini gerçekleştireceğini anlattı.
Bu arada TOKİ, taze para ihtiyacı nedeniyle Halkalı'daki konutların 1200 tanesini Garanti Bankası ile anlaşarak satışa çıkardı. Yüzde 25 indirimli olarak satışa sunulan ve yaklaşık 1,5-2 ay sürecek kampanya ile TOKİ'nin kasasına yaklaşık 200 milyon YTL girmesi bekleniyor.

Verilen bilgiye göre bu konutlardan 430 tanesi için para yatırılırken, 700'e yakını için da opsiyon alınmış durumda.

''EV SAHİBİ OLMAM ARTIK HAYAL DEĞİL''

Adana'da seyyar tezgahında çiçek satan esnaf Osman Karadoğan ise Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yaptırılan konutlar sayesinde, ev sahibi olmasının artık hayal olmadığını söyledi.

Yaklaşık 7 yıldan bu yana, Mithat Saraçoğlu caddesi üzerinde bulunan tezgahında çiçekçilik yaptığını belirten Karadoğan, evlilik hazırlığı sürdürdüğünü ancak düğün töreni öncesi kendi evini almak istediğini ifade etti.Adana'da ev kiralarının yıllık olarak alındığını ve yaklaşık 3-4 bin YTL arasında değiştiğini belirten Karadoğan, ''Yaptığım araştırmalarda, bu kira bedelini peşinata ödediğim zaman, TOKİ'den 100 metre kare civarında bir evi alma şansım olduğunu öğrendim. Aylık ödemeleri bütçeme uygun, evlendiğim zaman kendi evimde oturmak istiyorum'' dedi.

Adana'da, son yıllarda çeşitli semtlerde TOKİ tarafından konutlar yapıldığını anlatan Karadoğan, zaman zaman yaptığı ziyaretlerde konutları inceleme fırsatı bulduğunu kaydetti.

Ziyaretleri sırasında konutlarda her türlü ihtiyacın düşünüldüğünü gördüğünü belirten Karadoğan, ''bir çiçekçi esnafı olarak yıllardır ev sahibi olma hayalim vardı. Umarım bu hayalim TOKİ sayesinde gerçeğe dönüşecek'' diye konuştu.Güzelyalı Mahallesi'nde uzun yıllardan bu yana erkek kuaförlüğü yapan Hakan Tetik de, ev alabilmek için toplu konutların iyi bir fırsat olduğunu söyledi.Ödediği ev kirasının bütçesine büyük yük getirdiğini belirten Tetik, ''Yüksek kiralar nedeniyle çok zorluk çekiyorum. Bu sorunu aşmak için mutlaka kendi evim olmalı, onu da bu şartlar altında ancak TOKİ'den edinebilirim'' dedi.Adana'da yapılacak ilk toplu konuta başvurmayı düşündüğünü ifade eden Tetik, sunulan değişik seçenekler sayesinde kolayca ev sahibi olabileceğini düşündüğünü kaydetti.

Bir medikal şirkette şoförlük yapan Salim Uz da, yapılan toplu konutların, deprem yönetmeliğine uygun inşa edildiği için ilgisini çektiğini belirterek, başvuruda bulunmayı düşündüğünü söyledi.

Düşük gelirli ailelerin ev sahibi olmasına olanak tanıyan TOKİ evlerinin, daha da yaygınlaştırılması gerektiğini belirten Uz, ''Konutların artması kiraları düşürürken, ev sahibi olmak isteyenlerin de umudu oluyor'' diye konuştu.

TÜKDER BAŞKANI: ''DAR GELİRLİ, BAŞKA ŞEKİLDE EV SAHİBİ OLAMAZ''

Bursa'dan görüş belirten Tüketicileri Koruma Derneği (TÜKDER) Genel Başkanı Fikri Karagöz de, TOKİ'nin başlattığı ''Bahar Kampanyası''nı olumlu bulduğunu dile getirirken, ''Türkiye'de dar gelirliler ve geçim sıkıntısı çekenler, başka şekilde ev sahibi olamaz'' dedi.

Fikri Karagöz, ''Tutsat'' sistemiyle dar gelirlilerin ev sahibi olmasına imkan bulunmadığını ifade ederek, bu nedenle TOKİ'nin, dar gelirlilere yönelik daha fazla konut yapması gerektiğini söyledi.

TOKİ'nin projelerini yaygınlaştırması durumunda, gecekondu ve çarpık kentleşmenin de önüne geçileceğini anlatan Karagöz, ''Ayrıca yüksek kira fiyatları da konut sayısının artmasıyla birlikte aşağıya çekilebilir'' diye konuştu.

EMLAK KOMİSYONCULARI ODASI BAŞKANI GÜR

Bursa Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Ahmet Gür de emlak sektöründe yaşanan durgunluğun, ''Tutsat Yasası''nın yürürlüğe girmesiyle kalktığını ve emlak piyasasının canlandığını belirterek, buna karşın dar gelirlilerin ise konut sahibi olmak için tutsat sisteminden yararlanamayacağını söyledi.

TOKİ'nin toplu konut projelerini hayata geçirmesinden önce, kentte kiralık ev sıkıntısı yaşandığına işaret eden Gür, TOKİ'nin başlattığı ''Bahar Kampanyası''nın, dar gelirli için büyük bir fırsat olduğunu vurguladı.Gür, TOKİ'nin yaptığı konutların, sıkışan emlak piyasasında rahatlama yaşanmasına neden olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

''Yeni konutların satışa sunulmasıyla kira fiyatları daha da aşağıya çekilir. Maddi durumu iyi olmayan vatandaşlar da ev alamasa bile daha ucuza ev kiralama olanağı bulur. Emlakçılar olarak alt gelirliye yönelik bu hizmetlerden rahatsız olmuyoruz, aksine destekliyoruz. Alt gelirli vatandaşlar artık ev ararken (Tek odalı olsun, yeter) diyorlar. TOKİ'nin sunduğu bu imkan, bu kişiler için büyük bir fırsat.''

(AA)