kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Nisan 2007, Cuma
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Arınç: Büyükanıt çok önemli tespitler yaptı
Yeni Haber
TBMM Başkanı Bülent Arınç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın konuşmasını genelde olumlu bulduğunu ve çok önemli tespitler yaptığını söyledi.

Milli Saraylar Daire Başkanlığına "TSE EN İSO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi"nin verilmesi törenine katılan Bülent Arınç, tören sonrasında Dolmabahçe Sarayı bahçesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

BÜYÜKANIT'IN KONUŞMASI OLUMLU

''Genelkurmay Başkanı Büyükanıt'ın dünkü açıklamalarını ve öncelikle Irak'a müdahale konusunda söylediklerini nasıl değerlendirdiğine'' yönelik bir soru üzerine Arınç, ''Sayın Genelkurmay Başkanı'nın konuşmasını genelde olumlu buldum. Çok önemli tespitler yaptı'' dedi. Bu tespitler içerisinde farklı konulara da değindiğini belirten Arınç, bu konuşma ile Genelkurmay Başkanı'nın yani TSK'nın en üst noktasında olan kişinin, her zaman olduğu gibi "demokrasiye, milli egemenliğe, TBMM'ye, Meclis'in kararına" saygı duyduğunu ve "demokrasi" çerçevesi içerisinde demokratik kuralların uygulanması konusundaki hassasiyetini öne çıkardığı söyledi. Arınç, konuşmasının devamında şöyle konuştu:
"Bu, silahlı kuvvetlerimizin bugüne kadar ki görüş ve düşüncesidir. Bunu tekrar teyit etmiş oldu. Kuzey Irak ile ilgili söyledikleri bir asker olarak işin askeri boyutudur. Ancak, bir siyasi kararla sonuca ulaşılması gerektiğini söyledi. Siyasi kararlar da şüphesiz önce MGK'dan, daha sonra da hükümetin lüzum görmesi durumunda kararını TBMM'ye bildirmesinden sonra olur. Ben dün yaptığımız basın toplantısında benzer sorular üzerine 'hükümetimizin bu konuyla ilgili bir talebi olursa Meclis olarak bunu derhal karşılayacağımızı' ifade etmiştim. Sayın komutanın konuşmasından sonra da eğer askeri boyutu siyasi kararla desteklenecek olursa, Meclisimiz, ordumuzun gerek gördüğü her konuda hükümetimizin talebine uygun olarak bunu hemen karşılayabilecektir.''

CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ

Yaşar Büyükanıt'ın ''Cumhurbaşkanının sözde değil özde, laik demokratik cumhuriyete bağlı biri olması gerektiği'' sözlerinin hatırlatılması ve ''Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?'' sorusunu da yanıtlayan Arınç, Genelkurmay Başkanı'nın çok doğru söylediğini kaydetti. "Tabii öz ve sözün birbirine uyumlu olması lazım" diyen Arınç, Mevlana'nın "Göründüğün gibi ol, olduğun gibi görün'" sözünü ifade etti. Arınç, "Yani özde demek, bir insanının düşüncelerini, söylediklerini aynen yaşaması demektir. Biz buna bir başka anlamda samimiyet diyoruz. Yani bir insan dili ile söylediklerini yapmıyorsa, uygulamıyorsa veya davranışları ve hareketleriyle bunun tam aksini yapıyorsa, öz ve söz birbirine uymuyor demektir. Ancak söyledikten sonra bunun gerçekten benimsenip benimsenmediği konusunu mesela şu yöntemlerle ölçemeyiz. İnsanın kalbini yarıp içine bakmak mümkün değil. Bir insanı yalan makinesine bağlayıp da söylediklerine gerçekten inanıyor mu, bunu da görmek mümkün değil veya niyet okumalarla bu yolda mesafe almak da mümkün değil" diye konuştu.
Özde ve sözde beraberliği ancak o kişinin davranışlarında, yaptıklarında, fiillerinde görebileceğini dile getiren Arınç, şunları kaydetti:
"Mesela öyle Atatürkçü insanlar var ki Atatürk'ün millet iradesine, halk iradesine gösterdiği saygıyı hepimiz biliyoruz. Meclis'i toplayan O'dur. Erzurum, Sivas kongrelerini yapan O'dur. Milletin istediği Cumhuriyeti Meclis'te ilan ettiren de O'dur. Ama bir insan hem Atatürkçüyüm deyip, hem de darbe planları yapıyorsa veya cunta peşinde koşuyorsa, bunun özünden şüphe etmek gerekir. Veya bir insan 'ben dindarım diyor' da yemediği halt kalmıyorsa onun özünden şüphe etmek gerekir.Yani, ülkesini kalkındırmak için çalışanlar, ülkesinin refah, mutluluk ve halkının daha iyi bir yaşam sürmesi için çalışanlar, söylediklerini yerine getirebiliyorlar diyebilirsiniz. Yoksa siyasette çok büyük laflar edip onun tam aksini yapanlara zaten millet sandıklarda cevabını veriyor. Yani ben değerli komutanımızın 'özü de sözü de bir olmalı' sözünü aynen kendim için de kabul ediyorum. Herkes için de kabul ediyorum. Özde birliği ölçecek mekanizma ancak o kişinin yaptıkları, icraatları davranışlarıdır. Yoksa bu tariften herkes bir profil ortaya çıkarmaya kalkmasın. 'Yani bu şuna mı, buna mı uyuyor' diye ayrıca bir portre çizmeye gerek yok. Sayın komutanımız genel bir tanımı söyledi. Yani herkes özünde sözünde bir olmalı.''

TBMM Başkanı Arınç, ''Sayın Genelkurmay Başkanının bunu vurgulamasının nedeni neydi?'' soru üzerine de ''Çok önemli olması tabii" karşılığı verdi.
Arınç, gazetecilerin "Cumhurbaşkanlığına aday olacak mısınız?" sorusunu ise, yanıtsız bıraktı.

(ANKA)