kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Nisan 2007, Cuma
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Almanya ile 'sözde soykırım' krizi kapıda
Cemil ALBAY - Arzu CEYLAN / FRANKFURT- BERLİN
Avrupa Birliği Dönem Başkanı Almanya’nın, sözde Ermeni soykırımını AB gündemine getirmesi ve bunu inkârla, "tehcir" demeyi bile suç sayma girişimi iki ülke ilişkilerini gerdi..
Türkiye, AB Dönem Başkanı Almanya'nın, "sözde Ermeni soykırımını inkarı suç saydırma ve tehcir (zorunlu göç) diyenleri bile cezalandırma" yolunu açacak girişimine karşı diplomatik çaba verirken, Almanya şu ana kadarki uyarılara sessiz kaldı. 2'nci Dünya Savaşı'ndan sonra iki ülke arasındaki en büyük kriz kapıda. Tasarı geçerse, AB'deki bir Türk "Bu tehcirdir" dediği için 3 yıla kadar ceza alabilecek. Türkiye'nin Almanya'nın oyununa karşı atağı yaklaşık 1.5 ay önce başladı. İlk olarak Ankara'da Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı tarafından Almanya Büyükelçisi uyarıldı, eşgüdümlü olarak Berlin'deki Türk Büyükelçiliği, hassasiyeti iletti.

ÜÇ KOLDAN ATAK
Türkiye'nin sözlü ve yazılı talepleri sadece Almanya ile sınırlı kalmadı, Tüm AB üyeleri nezdinde de Büyükelçiler alarma geçirildi ve ilgili ülke hükümetlerine konuyla ilgili "değerlendirme ve talepler" iletildi. Geçen ay Almanya'ya gelen Adalet Bakanı Cemil Çiçek ve 3 Nisan'da Almanya'ya gelen Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, konuyla ilgili rahatsızlığı üst düzeyde iletti.

DOSTÇA OLMAYAN HAMLE
Alman Meclisi'nin 2005 yılında aldığı "Ermenilere yapılan sürgün ve katliamı" kınama kararı öncesi ile sonrasında başlayan krizden daha büyük bir krizin kapıda olduğu görülürken, SABAH'ın sorularını yanıtlayan bir Dışişleri yetkilisi, "Bu karardan sonra hiç dostça olmayan bir hamle" dedi. Yetkili, "Tüm girişimlerimize rağmen, geçiştirmeye ve önemsiz göstermeye çalışma çabaları var. Rahatsız edici bir şey. Türkiye'yi rahatsız edecek unsurların olmadığını söylüyorlar ama doğru değil. Bu işin takım kaptanı Almanya, iyimser olmakta güçlük çekiyoruz" yorumunu yaptı. Dışişleri'nde, "Almanya tarihine arkadaş arıyor" yorumları yapılırken, bunun hiç de boş bir yorum olmadığı da ortaya çıktı. Konuyu canlandıran ve yeniden gündeme getiren Almanya, Türkiye'nin itirazlarına rağmen hayli yol aldı.

YAPTIRIM OLMAYINCA...
Almanya'nın, çalışmalarını sürdürdüğü "Irkçılık ve Yabancı Düşmanlığı ile Mücadele Çerçeve Karar Taslağı" na göre, sadece "soykırımı inkâr" değil, "tehcir" olduğunu söylemek de suç sayılacak. Bir çok AB üyesi ülkenin Almanya'nın tavrına sıcak yaklaştığı belirtildi. Türkiye'nin tüm AB'deki elçilikleri girişimlerini sürdürürken, sorunun çözülememesinin en büyük nedenlerinden birinin, Türkiye'nin Almanya'ya karşı, belli bir yaptırımdan söz etmemesi olduğu yorumu yapıldı. Üst düzey bir Dışişleri bürokratı, "Almanya'ya, 'yapma- etme' diyoruz ama karşılığında 'sen öyle yaparsan, şunu yaparız' diyemiyoruz. Bu da Türkiye'deki şu anda yoğun olan gündemi fırsat bilen Almanya'yı cesaretlendiriyor. Bu büyük eksiklik" yorumunu yaptı. İki ülke ilişkileri en hassas dönemden geçerken, konuyu görüşmek üzere Dışişleri Müsteşarı ile Yardımcısı'nın Almanya'ya geleceği, ayrıca Başbakan Erdoğan'ın Hannover Sanayi Fuarı'nın açılışında konuyu Merkel'le görüşebileceği vurgulandı.