kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Nisan 2007, Cuma
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Zirvede 'KKTC' skandalı
Ercan SARIKAYA / MERKEZ
Çırağan Sarayı'nda verilen gala yemeğiyle başlayan Dünya Belediye Başkanları Zirvesi'nin davetli listesinde, Lefkoşa Belediye Başkanı'nın adı yer aldı. Ancak ülke isminin bulunduğu kısım boş kaldı..
Büyükşehir Belediyesi ve Glokal ve Kentler Diplomasisi Dünya Enstitüsü tarafından düzenlenen 4. Dünya Belediye Başkanları Zirvesi Çırağan Sarayı'nda verilen gala yemeğiyle başladı. Zirvede Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti skandalı yaşandı. Basın mensuplarına belediye yetkilileri tarafından dağıtılan katılımcı ve davetli belediye başkanlarının isimlerinin bulunduğu listede, KKTC'den tek davet edilen Lefkoşa Belediye Başkanı Cemal Bulutoğulları'nın ismi yer alırken, ülke kısmı boş bırakıldı. Listede KKTC'nin yer almamasıyla ilgili skandalın, İstanbul'a davet edilen ancak gelmeyen Lefkoşa Rum Belediye Başkanı Eleni Mavru'nun Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a gönderdiği itiraz mektubunun sonucu olarak ortaya çıktığı öne sürüldü.

BAKANLIĞIN TAVSİYESİ
Belediye yetkilileri ise KTTC'nin isminin listede yer almamasıyla ilgili olarak, "Dışişleri Bakanlığı'nın tavsiyesi üzerine listeye sadece kent ismi yazıldı. Çünkü KKTC'nin uluslararası tanınırlığı yok. Bu nedenle ismi yazılmadı. Lefkoşe Türk Belediyesi, Avrupa Konseyi Yerel Yönetimler üyesi olması sebebiyle zirveye davet edildi" dedi. Yemek öncesi davetlilere hoşgeldiniz konuşması yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş "İstanbul'un taşıdığı tarihsel miras, doğal güzellikler, doğu batı arasında köprü olması, çok renkli ve kültürlü olmasıyla farklı niteliklere sahip bir şehirdir. Farklı kimlikleri bünyesinde barındıran İstanbul asırlar boyunca cazibe merkezi olmuştur. Cami, havra, kilise aynı sokakta bir aradadır. 15 milyonluk nüfusuyla Türkiye'nin iktisadi başkenti, ön planda gelen şehirlerden bir tanesidir. İstanbul dünyayı etkileyen bir kent olmuştur. Sizleri 2010 Avrupa Kültür Başkenti'nde ağırlamakta heyecan duyuyorum"dedi.

4 GÜN SÜRECEK
98 belediye başkanı ve başkan yardımcısının katıldığı Hilton Oteli'nde dört gün sürecek zirve boyunca, şehirler diplomasisi, barış için model; küresel şehirler, çok kültürlü anlayışın modelleri, medeniyetler ittifakı, şehirler ve yerel yönetimlerin rolü, milenyum kalkınma hedefleri konularında sorunlar ve çözümler tartışılacak. Zirve süresinde konuk belediye başkanları çeşitli konserler izleyip, İstanbul'u gezecek. Zirvenin son günü ise konuklar tekneyle Boğaz turu yapacak.
Haberin fotoğrafları