kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Nisan 2007, Cuma
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Rektör'e 4 bin YTL'lik tazminat
Yeni Haber
Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Süleyman Okudan, araştırma görevlisi Aziz Erhan Çalışkan'a ilişkin 2002 yılında verilen yargı kararı 3 yıl bekletmesi nedeniyle 4 bin YTL manevi tazminata çarptırıldı.

Üniversitenin çeşitli ihaleleri nedeniyle hakkında çeşitli iddiaların bulunduğu Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Süleyman Okudan yargı kararlarını uygulamamayı da alışkanlık haline getirdi.

Geçen aylarda Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü Uygulama Matematik Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde görevli öğretim üyesi Dr. Ayşe Bulgak'a ilişkin yargı kararını uygulamadığı için 4 bin YTL manevi tazminata çarptırılan Rektör Okudan şimdi de Araştırma Görevlisi Aziz Erhan Çalışkan'a aynı nedenden aynı miktarda tazminat ödeyecek.

YARGI KARARINI 2 YIL BOYUNCA UYGULAMADI


Selçuk Üniversitesi Karaman İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisadi Gelişme ve Uluslararası İktisat Anabilim Dalı araştırma görevlisi Aziz Erhan Çalışkan, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'ndeki doktora eğitiminin "başarısızlık" gerçekçe gösterilerek sona erdirilmesi üzerine Selçuk Üniversitesi'ndeki görevine geri döndürüldü.

Çalışkan, karara Ankara 1'inci İdare Mahkemesi'nden açtığı dava 2002 yılının ekim ayında lehine sonuçlanarak, yürütmeyi durdurma ardından da iptal kararı verildi. Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi dekanlığı ile rektörlüğüne başvurarak tekrar Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'ndeki doktora eğitimine döndürülmesi talebinde bulunan Çalışkan rektörlükten ve dekanlıktan olumsuz yanıt aldı. Çalışkan, 2 yıl süresince toplam 10 kere aynı talepte bulunmasına karşın her seferinde 'ret' yanıtını aldı.

YÖK: ARAŞTIRMA GÖREVLİSİNİ GERİ GÖNDER

Çalışkan, Selçuk Üniversitesi rektörlüğünün ve fakültesi dekanlığının olumsuz tavrı nedeniyle avukatı Ali Altay aracılığıyla Yükseköğretim Kurulu'na (YÖK) başvurdu.

Konuyu görüşen YÖK, 16 Aralık 2005 tarihli genel kurul toplantısında araştırma görevlisi Aziz Erhan Çalışkan'ın doktora eğitimine döndürülmesi kararını aldı. Karar 21 Aralık 2005 tarihinde hem Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü'ne hem de Gazi Üniversitesi Rektörlüğü'ne gönderildi.

ARŞ.GÖR.'ÜN ÇİLESİ BİTTİ

Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü, 2 yıl boyunca yargı kararı olmasına karşın doktora eğitimine döndürmediği araştırma görevlisi Aziz Erhan Çalışkan'ı YÖK'ün kararı üzerine geri döndürmek zorunda kaldı. Çalışkan uzun bir sürecin ardından tekrar doktora eğitimine başladı.

REKTÖR OKUDAN 4 BİN YTL MANEVİ TAZMİNATA MAHKUM EDİLDİ

Araştırma görevlisi Çalışkan, iki yıl boyunca hakkı olmasına karşın doktora eğitimine başlayamadığı için Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Okudan ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanlığını vekaleten yürüten Doç.Dr. Fehmi Karasioğlu hakkında manevi tazminat davası açtı. Karaman 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davada Rektör Okudan ile vekil olarak o dönem dekanlığı yürüten Doç.Dr. Karasioğlu 4 bin YTL manevi tazminat ödemeye mahkum edildi.

AVUKAT ALTAY: CAYDIRICI CEZALAR VERİLMELİ


Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'i, Erzurum İl Milli Eğitim Müdürü Fevzi Budak'a yargı kararlarını uygulamadığı için manevi tazminata da mahkum ettiren araştırma görevlisi Aziz Erhan Çalışkan'ın avukatı Ali Altay, yaptığı açıklamada, Türkiye'de idari yargı kararlarının uygulanmamasının yerleşik bir uygulamaya dönüştüğünü ifade etti.

Yargı kararlarını uygulamama yönündeki tutumun tüm devlet kademelerinde görüldüğünü vurgulayarak "Benzeri bir olayı Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile Erzurum İl Milli Eğitim Müdürü Fevzi Budak davalarında da yaşadık.

Açılan manevi tazminat davalarında takdir edilen tazminat miktarları bu uygulamayı destekler nitelikdedir. Caydırıcı cezalara hükmedilmiyor" dedi. Altay, araştırma görevlisi Çalışkan'a verilmesi kararlaştırılan tazminat miktarının da az olduğunu belirtirken, kararı temyiz edeceklerini söyledi.

(ANKA)