kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Nisan 2007, Salı
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Yolcu uçağı kaçırıldı
Yeni Haber
Diyarbakır-İstanbul seferini yapan Pegasus'a ait bir yolcu uçağında ismi Mehmet Gökşin Göl olarak tesbit edilen bir yolcu kokpite girip üzerinde el bombası olduğunu belirterek uçağın Ankara'ya indirilmesini istedi.

175 yolcu ve 3 bebeğe sahip uçak 18.50 sıralarında Ankara Esenboğa Hazalimanı'na acil iniş yaptı. Diyarbakır'dan saat 17:40'ta havalanan uçağın 19:25'te İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'na inmesi planlanıyordu.

Kaçırılan uçağın indirildiği Esenboğa Havaalanı'nda Özel Harekat Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipler geniş güvenlik önlemi aldı. Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı da uçakta herhangi bir hasar bulunmadığını söyledi.

HAVA KORSANININ PKK'YA YARDIM VE YATAKLIKTAN YARGILANDIĞI BELİRLENDİ

Diyarbakır-İstanbul seferini yapan yolcu uçağını kaçıran hava korsanı Mehmet Gökşin Göl'ün, daha önce Diyarbakır'da 1994 yılında terör örgütü PKK'ya yardım ve yataklıktan yargılandığı belirlendi.

Emniyetteki sorgulamasının ardından Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na sevkedilen Göl'ün tutuksuz yargılandıktan sonra beraat ettiği öğrenildi. Öte yandan, hava korsanının gözaltına alındığı tarihte İzmir'de yaşadığını söylediği kaydedildi.

HAVA KORSANI UYUŞTURUCU BAĞIMLISI ÇIKTI

Pegasus Havayolları'na ait yolcu uçağını kaçıran Mehmet Gökşin Göl adlı hava korsanının uyuşturucu bağımlısı olduğu ve daha önce narkotik ekiplerince birçok kez gözaltına alındığı öğrenildi.

Emniyet yetkilileri, Göl'ün uyuşturucu kullanmak ve satıcılığı yapmaktan kaydının bulunduğunu ve 2006 yılında Ankara Emniyet Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alındığını bildirdiler.

Öte yandan, Göl'ün Diyarbakır nüfusuna kayıtlı olduğu öğrenildi.

''YOLCULARIN TAHLİYESİ BİTTİ''

Kaçırılan uçağın yolcuları tahliye edildi. Hava korsanı Mehmet Gökşin Göl'ün etkisiz hale getirilerek gözaltına alınmasının ardından, güvenlik kordonu altında tutulan uçak, bomba imha ekiplerince özel eğitilmiş köpekler de kullanılarak kontrol edildi. Öte yandan bagajlar da olası bir tehlikeye karşı x-ray cihazlarından geçiriliyor.

Bu arada, sağlık ekiplerince kontrolden geçirilen ve kendilerine yiyecek-içecek ikramında bulunulan yolcuların Cumhuriyet Savcısı tarafından tek tek ifadelerine başvuruluyor.

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şahin,, Diyarbakır-İstanbul seferini yaparken kaçırılan ve Esenboğa Havalimanı'na indirilen uçağın neden kaçırıldığı konusunda şu anda herhangi bir bilgi olmadığını da belirterek, bunun zaman içinde ortaya çıkacağını kaydetti. Şahin, ''Hava korsanı uçağı bomba tehdidi ile mi kaçırılmış'' sorusu üzerine, ''Onu zikretmiş ama elinde o tür bir düzenek yok'' karşılığını verdi.

Şahin, hava korsanı ile Bakanlık yetkililerinin görüşüp görüşmediğine ilişkin bir soru üzerine de ''Hava korsanı ile görüşmedik. Ama pilotlar marifetiyle sürekli kule üzerinden görüştük'' dedi.

KORSAN ANKARA TEM'E GÖTÜRÜLÜYOR

Diyarbakır-İstanbul seferini yapan uçağı kaçıran korsan Mehmet Gökşin Göl, sorgusunun yapılması için Ankara Terörle Mücadele Şubesi'ne götürülüyor.

Teslim alınan korsan, Keçiören'de Adli Tıp Kurumu'nda muayenesinin yapılmasının ardından Terörle Mücadele Şubesi'nde sorgulanacak. Emniyet yetkilileri, ilk belirlemelere göre korsanın örgüt bağlantısı olmadığını, daha önce uyuşturucu suçundan sabıkası olduğunu belirtti.

UÇAK İSTANBUL'A GİDECEK

Diyarbakır-İstanbul seferini yaparken kaçırılan Pegasus Hava Yolları'na ait uçakta bulunan yolculara yemek ikramı yapıldı.

Kaçırıldıktan sonra Ankara Esenboğa Hava Limanı'na indirilen uçaktaki yolculara yolculara dış hatlar giriş katında yemek veriliyor. Ayrıca, yolcuların kimlik tespiti yapıldıktan sonra Pegasus'a ait başka bir uçakla İstanbul'a gönderilecekleri bildirildi.

''PERDELİ BÖLÜMDE BİR SÜRE BOĞUŞMA OLDU''

Kaçırılan Pegasus Havayollarına ait uçaktaki yolculardan K.G.A, uçak Ankara'ya indikten sonra ''kokpitin önündeki perdeli bölümde bir süre boğuşma olduğunu'' söyledi.

K.G.A, telefonla AA muhabirine yaptığı açıklamada, hava korsanını görmediklerini, ancak uçak kalktıktan sonra servis yapılmaması ve hosteslerin yolculara sürekli kemerlerini bağlı tutması uyarısında bulunmalarından ''bir şeyler olduğunu'' anladıklarını ifade etti. K.G.A., bu sırada bazı yolcuların da korkup paniğe kapıldıklarını belirtti.

''Her kafadan bir ses çıktı. Kimi 'bomba', kimi 'korsan' diyordu. Hostesler sürekli gelip 'Bizim açıklama yetkimiz yok, panik yapmayın' diye konuştular'' diyen K.G.A, belirli bir süre geçtikten sonra uçağın alçaldığını, Ankara'ya indikten sonra da maskeli polisleri gördüklerini anlattı. K.G.A, ''Bu sırada perdeli bölümde bir süre boğuşma oldu'' dedi.

K.G.A, korsan teslim olduktan sonra yolcuların ailelerini aramaları için 5 dakika izin verildiğini anlattı.

Şu anda yolcuların ifadelerinin alınmakta olduğunu belirten K.G.A, isteyenlerin bu akşam İstanbul'a gönderileceğini, Ankara'da kalmak isteyen yolcuların ise yarın sabah İstanbul'a hareket edeceklerini kaydetti.

İÇİŞLERİ BAKANI AKSU'NUN AÇIKLAMALARI

Aksu, Polis Haftası nedeniyle Ankara Polisevi'nde düzenlenen resepsiyona katıldı. Bakan Aksu, girişte, gazetecilerin kaçırılan uçakla ilgili son durum hakkında bilgi istemeleri üzerine, Pegasus Havayolları'na ait uçağın İstanbul'a gitmek üzere Diyarbakır'dan havalandıktan sonra 1968 doğumlu bir kişi tarafından kaçırıldığını söyledi.

Söz konusu hava korsanının uçakta ayağa kalkarak, ''Bende bomba var'' dediğini aktaran Aksu, uçak personeline uçağı Tahran'a indirmelerini söylediğini kaydetti.

Pilotların uçağı Ankara'ya indirdiğini kaydeden Aksu, kendilerine haber verildiğini ve Ankara Emniyet Müdürlüğü başta olmak üzere özel harekat timlerinin havaalanında gerekli önlemi aldığını söyledi.

Aksu, şunları kaydetti:
''Hava korsanı kendiliğinden teslim oldu. Terörle Mücadele Şubesi'nde sorgulaması yapılıyor. Henüz görevli kişilerle de arkadaşlarımız görüşemedi. Kendisiyle ilgili henüz geçmişte karıştığı eylemlerin olup olmadığı tespit edilemedi. Örgütle bir bağlantısı var mı henüz netleşmedi.''

Bir gazetecinin, son günlerde Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da meydana gelen terör olaylarıyla ilgili değerlendirmesinin olup olmadığını sorması üzerine Aksu, güvenlik güçlerinin yaptığı operasyonlar sırasında biri köy korucusu olmak üzere 10 güvenlik görevlisinin şehit olduğunu anımsattı.

Aksu, operasyonlar sırasında 14 terör örgütü üyesinin de öldürüldüğünü hatırlatarak, şöyle devam etti:

''Tüm bunlar güvenlik güçlerimizin terörle mücadelede olan azim ve kararlılığında herhangi bir şey meydana getirmeyecektir. Güvenlik güçlerimiz icra ettikleri operasyonlara büyük bir kararlılıkla devam edeceklerdir. Hükümetimizin de terörle mücadele konusunda kararlılığı devam etmektedir. Herkesin bilmesini istiyorum ki terörle, şiddetle hiçbir yere varılamamıştır. Bu şekilde bir yerlere varmak isteyenlerin sonu hüsran olacaktır. Güvenlik güçlerimiz ülkemizin birlik ve bütünlüğüne yönelik bu faaliyetleri her zaman olduğu gibi bugün de bertaraf etmeye muktedirdir. Bu amaçla yola çıkanlar da yakalanıp adalete teslim ediliyorlar.''

Aksu, şehitlere Allah'tan rahmet, Türk Silahlı Kuvvetleri ve şehitlerin ailelerine de başsağlığı diledi.