kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Tesettür giyim kemik erimesine neden oluyor
Tesettür giyim kemik erimesine neden oluyor
İleri derecede var
Soyunmadan yapılır
Yaz tatili yetersiz
Risk faktörleri
Evin içinde de güneşlenebilirsiniz

Tesettür giyim kemik erimesi yapıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kadın Sağlığı Merkezleri'ne başvuran her iki kadından birinde kemik erimesi rahatsızlığı var. Nedeni ise kapalı giyimden kaynaklanan D vitamini eksikliği.

İstanbul'da 6 sağlık danışma merkezinin tarama sonuçlarına göre 18-40 yaş arası kadınlarda yüzde 40 oranında kemik erimesi başlangıcı görülüyor. Kapalı giyimin yoğun olduğu Fatih'te 2004'te yapılan araştırma da genç kızlarda kemik erimesinin yaygın olduğunu ortaya koyuyor. Uzmanlar 'Güneşe çıkın' diyor.

UZMAN GÖRÜŞÜ
Yaz güneşi önemli
Doktor Aylin Çiftçi (Halk Sağlığı Uzmanı)

Evde aldığınız güneş çok fayda etmiyor. Güneşle aranıza hiçbir şey girmemeli.

Aile içinde açılabilirler
Prof. Dr. Beyza Bilgin (İlahiyatçı)

Hanımlar tenha yerlerde güneşlenebilir. İslam'da çok sıkı örtünme söz konusu değil.



Tesettür giyim kemik erimesine neden oluyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Kadın ve Aile Sağlığı Merkezleri'ne başvuran kadınlarda, kapalı giyimden dolayı güneş ışığından az yararlanmaya bağlı kemik erimesi oranının çok yüksek olduğu belirlendi.

Fatih bölgesinde yaşayan genç kızlarda kemik erimesi başlangıcı çok yüksek... Buna neden olarak da D vitamini yetersizliği ve kalsiyum eksikliği gösteriliyor

Kadın sağlığı konusunda 2003 yılından bu yana önemli çalışmalar yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Kadın ve Aile Sağlığı Merkezleri, ücretsiz sağlık taramalarıyla binlerce kadına ulaştı... İlk ikisi 2003'te Pendik ve Bağcılar'da açılan, 2004'ten itibaren de Küçükçekmece, Eminönü, Eyüp, Ümraniye olmak üzere toplam 6 bölgede faaliyetlerini sürdüren merkezlere önümüzdeki yıl Kağıthane de eklenecek. Merkezlerde erken tanı hizmetleri birimlerinde kemik erimesi, meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve kansızlıkla ilgili taramalar gerçekleştiriliyor. Başvuru sonuçlarına göre özellikle kadınlarda kemik erimesi probleminin çok erken yaşlarda başlamasının nedeni olarak güneşten az yararlanmaya dayanan D vitamini eksikliği olduğu belirlendi. Buna göre Yazında deniz kenarında güneşlenme imkanı olmayan, kapalı giyimi tercih eden ve evden az çıkan kadınlarda kemik erimesi çok erken yaşlarda başlıyor. Konu hakkında bilgi aldığımız Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Hıfzısıhha Müdür Yardımcısı Dr. Aylin Çiftçi'ye göre yapılan tahlillerde 18-40 yaş arasındaki kadınlarda yüzde 40 oranında (her iki kadından biri) kemik erimesi başlangıcı (osteopeni) görülüyor. Kemik erimesinin yoğun olarak görüldüğü yerler de belirli bölgelere göre artıyor. Buna göre özellikle Fatih bölgesinde yaşayan kadınlarda kemik erimesi oranı çok yüksek; "2004'te yaptığımız araştırmaya göre Fatih bölgesinde genç kızlarda kemik erimesi başlangıcının çok yüksek oranda olduğunu gördük. Fatih bölgesi diğer çalışma yaptığımız bölgelere göre biraz daha mutahassıp bir bölge. Bu da faktör olabilir diye düşünüyoruz. Çünkü kemik erimesinin D vitamini ve kalsiyumla çok büyük ilgisi var. En büyük D vitamini kaynağı güneş. Besinlerle D vitamini almamız mümkün değil. Bu güneşi de doğrudan almak önemli. Evin içinde aldığınız güneş çok fazla fayda etmiyor. Güneşle aranıza bir şeyin girmemesi gerekir. Cam bile olmamalı... Arada güneş ışığını bölecek herhangi bir şeyin olmaması gerekiyor.''

YAZ GÜNEŞİ ÖNEMLİ
Dr. Çiftçi'nin yaptığı açıklamaya göre güneş ışığının dirseğe kadar gelmesi bile D vitamini takviyesi için yeterli. Bütün vücudu açıp da deniz kenarında güneşlenmek de gerekmiyor; "Özellikle yaz güneşinden faydalanmak çok önemli. Bizim hanımlarımızın büyük kısmında güneşlenme alışkanlığı yok. Özellikle köy kökenlilerin yaz tatillerini köylerinde geçirdiklerini düşünürsek güneşten çok fazla faydalanma imkanları
bulunmuyor. Biz mutlaka Antalya'ya gidip güneşlenin demiyoruz, evde de güneşten faydalanabilirsiniz.'' Dr. Aylin Çiftçi'ye göre kadınlar güneş ışığından faydalanmamanın kemik erimesine neden olduğunu bilmiyor; "Dışardan gıdalarla çok fazla D vitamini alamıyoruz. Güneş çok doğal, her yerde olan bir şey. Bundan faydalanmamak sadece eğitimsizlikten kaynaklanıyor. Çalışmalarımız sonucunda güneşten az faydalananlarda kemik erimesinin daha çok görülmesi yaşam tarzıyla ilgili bir sonuç. Şehir hayatı güneş ışığından faydalanmayı engelleyebiliyor ama giyim tarzı da çok önemli. Hayatını sadece evde ya da evle iş arasında geçirenler tabii ki güneşten az faydalanıyorlar. Eğer 18-40 yaş arasındaki kadınları kemik erimesi taramasından geçirerek onları erken yaşta beslenme ve yaşam tarzını değiştirme konusunda eğitime alırsak kemik erimesini önleme şansımız oluyor." Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Sağlığı Merkezleri'nde kemik erimesi tanı hizmetinin yanı sıra meme kanseri ve rahim ağzı kanseri taramaları da yapılıyor. Dr. Aylin Çiftçi, kadınlarda geç teşhise bağlı sıkıntıların artması nedeniyle bu merkezlerin gerekliliğinin ortaya çıktığını belirtiyor; "Daha önce hizmet verdiğimiz polikliniklere başvuranların büyük çapta kadınlar olduğunu ve kadınların da geç teşhise bağlı sıkıntılarının olduğunu farkettik. Eğer bunlar erken farkedilebilseydi önlenebilir hastalıklardı. Bunlarin başında da kemik erimesi, meme ve rahim ağzı kanseri geliyor. Kemik erimesi (osteoporoz) özellikle 40 yaştan sonra her kadında görülüyor. Kimi doktor bunu hastalık olarak, kimi doktor hastalık değil, insan hayatının bir süreci olduğunu kabul eder. Hiç farketmez, hastalık da olsa hayatın bir süreci de olsa neticede karşılaştığımız bir sorun. Ve menopozla birlikte kadınları ciddi şekilde etkiliyor."

KADINLAR KORKUYOR
Kadınlarda meme ve rahim kanseri de kanser sıralaması içinde oldukça sık görülen türler... Dr. Çiftçi'nin verdiği bilgiye göre bunlara ilişkin olarak 2003'e kadar Sağlık Bakanlığı'nın başlattığı bir tarama çalışması yoktu: "Dünya Sağlık örgütünün sağlıkla ilgili beyanlarında bu tarama programlarının çok önemli olduğu, gelişmekte olan ülkelerde sağlıkla ilgili bütçenin büyük kısmını bunların taşıdığı belirtiliyordu. Bizde belediye olarak zaten sağlık bakanlığının yürüttüğü poliklinik hizmetleri var. Bunlara girmektense biz boşlukları tamamlayalım, dedik. Kadın sağlığı merkezlerini şekillendirdik. İlk açtığımız merkezlerde de osteoporoz taraması, rahim kanseri için simir testi, meme kanseri için meme muayenesi ve mamografiye başladık. Bu hastalıklarda erken teşhis çok önemli. Bir simir testi ile rahim kanserini erken farketmek mümkün. Ve yaklaşık tanesi bir milyona gelen bir test. Ama hayat kurtarıyor. Kadınlar tanı yaptırmaktan korkup endişe duyuyor. Çünkü eğer bir sorun çıkarsa hastane hastane dolaşacağım diye korkuyorlar.'' Sağlık danışma merkezlerine günde 100 kadın başvuruyor. Bugüne kadar kemik erimesi için 100 bin, simir testi için de 60 bin kadın başvurdu. Çalışmaların sonuçlarına göre kadınlarda kemik erimesi çok yoğun oranda görülmesine rağmen rahim kanserinin görülme oranı yılda 3-4 tane olarak belirlenmiş. Kadın ve Aile Sağlığı Merkezleri'nde hizmetler ücretsiz. Ayrıca eğitim programları da düzenleniyor. (Bilgi Hattı: 0212 257 06 46)

Figen YANIK

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Sırat'ı geçen genç
 Fotoğraflar sonuca götürdü
 Ekstre ölüm
 Türkiye'nin içki yasağı haritası
 Mahalleli afete hazırlanıyor
 Rusya'da 10 konser verecek
 Göç sorunu bu sempozyumda
 Kredi kartı intiharları
 İtalyan Komünizmi nereye gidiyor Serçeler ve Şahinler
 130 yıllık gelenekten kalan eğitim mirası
 'Başbakan Roj TV olayında yanlış yaptı'
 Fransa'da şehir isyanları neden patladı?
 'Naomi'ye Teksas'tan et gelirdi'
 İtalya'nın 'yemek' büyükelçisi' Tassinari
 Büyük Prens
 Bileklerini haksızlık büktü
 Venedik nasıl kurtulur
 Jako'yu neşeyle andılar
 Sinek ilacıyla çözülen cinayet
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Vücuduma zararlı madde sokmadım, kadından...
MEHMET ALTAN
İyimser misiniz kötümser mi?
Türkiye son yirmi yıldır...
ÖNCEL ÖZİÇER
Her kitap doğruları yazmaz!
Kızdırdım O'nu telefonda.
KAZIM KANAT
Bingöl dağlarında İzmirli iki öğretmen!
Anadolu'da hangi...
İşte VIP A380'in içi
İşte VIP A380'in içi
Dünyanın en büyük uçağı A380 projesi ilk açıklandığında tüm dünyada...
X Large tadında mini otomobil
X Large tadında mini otomobil
İlk gördüğümde "Bu otomobili kim alır?" diye düşünmüş, yıllar geçince...
Ağrınızı kontrol edebilirsiniz
Vücudunuzu ağrılara karşı daha kuvvetli hale getirebilir, dikkatinizi...
Mondovino şarabın merkezine seyahat
Bazıları Michel Rolland için guru, dahi, sanatçı, hatta sihirbaz diyor. Bir...
Bulgar şarapları patladı
AB'ye girme heyecanı Bulgaristan'ın şaraplarını da canlandırdı... Fransız,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.