kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ağrınızı kontrol edebilirsiniz
Ağrınızı kontrol edebilirsiniz
Bu ay Türkiye'ye geliyorum

Ağrınızı kontrol edebilirsiniz

Vücudunuzu ağrılara karşı daha kuvvetli hale getirebilir, dikkatinizi başka yöne çekerek bir "farkındalık oyunu" oynayabilirsiniz. Böylece dayanma gücünüz artacaktır.

1999 Eylül sonunda geçirdiğim ağır trafik kazası, vücudumla ilişkimi değiştiren, kendimi aşmamı sağlayan bir tecrübedir. Kaza anı ile ilgili hatırladığım, çarpışmanın verdiği korkunç bir gürültü, arabadan çıkan duman, hava yastığının balon gibi sönerek büzülüşü ve milyonlarca cam kırığı... Bu sahneyi öldüğümü zannederek, vücudumdan yükselen ruhumun gördüğünü sanmıştım. Yaşadığımı fark ettiren, belimden aşağı doğru inen korkunç bir sancıydı. Akordeon haline gelen arabamın içine sıkışıp kalmıştım. Yardım ekiplerinin sirenlerini hayal meyal hatırlıyorum. Böyle bir şey benim başıma geliyor olamazdı. Kabus gördüğüme kendimi inandırmak, hiçbir şey olmamış gibi kapıyı açıp yürümek istiyordum. Arabamın kapısını ve üst kısmını keserek beni kurtarmaları bir saati almış. Hastaneye girişimi hatırlamıyorum...

ARTIK YÜRÜYEMEYEBİLİRDİM
Ağrıdan nefes alamıyordum, vücudumun her köşesinin röntgenini çektiler ve sonunda ağrı kesiciyi verdiler. Kalçam kırılmıştı ve ertesi sabah bir dizi ameliyatın ilkini yapacaklarını söyleyip başka bir açıklama yapmadılar. Binlerce soru kafamda sürekli dolanıyordu. Bacağımı mı kaybedecektim? Kötürüm mü kalacaktım?Ertesi gün 4 saate yakın süren ameliyatın ardından doktorumun verdiği bilgi ile iyice umudum kırılmıştı. En az bir sene normal yürüyemeyecektim. Tenis, koşmak gibi aktif bir sporu belki de hayatım boyunca yapamayacaktım. O zamana kadar sadece entelektüel olarak ilgilendiğim "farkında yaşamayı" hayatımın parçası haline getirecek fırsat, ben istemeden doğmuştu. 3 yıl boyunca ikinci bir ameliyat, fizik tedavi ve sancılarla yaşadım. Beni ayakta tutan tek şey, öğrencilerimden aldığım olağanüstü destek ve kızım Mira'nın yanımdan bir dakika bile ayrılmak istememesi idi. Kazadan iki ay sonra doktorumu dinlemeyip koltuk değnekleri ile ders vermeye başladım. Kendim hiçbir pozu yapamazken, öğrencilerime dolu bir ders vererek içinde bulunduğum şartı kabul etmeye çalıştım. Kalçamdaki ağrıya karşı nefesimi kullanmayı, vücudumun diğer bölgelerini rahatlatmayı öğrendim. İçimdeki iyileşme enerjisinin büyüklüğü beni içte çok kuvvetlendirdi. Zor şartlara, kendime olan inançsızlığıma ve problemlere bakışım kökten değişmeye başladı. 5 yıl sonra doktorum gelişmeyi mucize olarak görüyordu. Ağrıyı ıstırap çekmeden yaşamayı, olabildiğince hayatımın bir parçası haline getirdim.

VÜCUDUNUZU YÖNLENDİRİN
Kendimi vücudumdan ayrı gördüğüm sürece ağrıyı daha kolay yaşıyordum. Ben ve ağrıyan vücudum... Bu şekilde sancıya karşı daha kuvvetli hissediyordum. Kontrol elimdeydi. Nefesimi izleyerek, içinde bulunduğum anı yaşamaya programlanmıştım. Ağrının yoğunluğuna karşı koymak yerine, kendimi bırakıyordum. Karşı koyduğumu ve kendimi kastığımı fark ettiğim anda "nefesime" geri dönüyordum. Bir süre sonra, düşüncemi geçmişten ve gelecekten şimdiye getirmek benim için oyun olmaya başlamıştı, dikkatimi sancıdan alıyordu. Bu "farkındalık oyunu" alışkanlığa dönmeye başladı. Şimdiye kadar kazandığım en güzel alışkanlık. Hayata tekrar dört elle sarılmamı, daha anlamlı yaşamamı sağlayan alışkanlık.

BEL AĞRISI DURUŞLA İLGİLİ
Kronik ağrı yaşamayanlar, sıkıntınızın yaptığınız her şeyi nasıl etkilediğini anlayamazlar. Günler, haftalar, aylar, bazen yıllarca süren bel, diz, baş, boyun, omuz ağrıları, eklem problemleri, insanı umutsuzlaştırıp depresyona sokar. Bu durum sadece o kişiyi değil, etrafındakileri de etkiler. Washington DC'de çeşitli hastanelerde kronik ağrıları olanlara kendilerini içte ve dışta kuvvetlendirmelerini sağlayacak "restorative yoga" öğretiyorum. Aldığımız sonuçlar çok olumlu. Mesela bel ağrınızın güçsüz, gergin kalça, kasık ve baldır kaslarından ve kötü duruştan kaynaklanması çok doğal. Fotoğraflarda sizlere gösterdiğim iki duruş bedeninizin esnemesine ve kuvvetlenmesine yardımcı olacaktır. Çaresiz hissettiğiniz zamanlarda bir şeyler yapabileceğinizi bilmek bağışıklık sisteminizi güçlendirir.

Elvan Demirkan

DİĞER İYİ YAŞA HABERLERİ
 Kendinize yaptığınız baskıdan hemen kurtulun
 Tabletle gelen güzellik
 Kendine on dakika ver
 Kanser tanısında yeni uygulama
 Enerjinizi doğru kullanmayı biliyor musunuz?
 Karadağlı Michael Madsen'dan bile kötü!
 60'lı yılların kadını geliyor
 Hip-Hop'çıdan koleksiyon
 Modern, enerjik ve feminen
 Sağlığa en yararlı tişörtler
 Bu botlarla kışı seveceksiniz
 Yüz nakline gerek kalmadı
 Pozitif düşünce Pollyannacılık oynamak değil
 18. yüzyılda Mantık 19.'da Aşk vardı, şimdi Seks ön planda
 40 yaş gerçekleri
 Doktorlar tükendi
 Huzura bir şans verin
 Yağdaki büyük tehlike
 Merhaba
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
  » İyi Yaşa
'Yorum Farkı'nın ünlü muhalifleri ortak noktalarını keşfetti
'Yorum Farkı'nın ünlü muhalifleri ortak noktalarını keşfetti
Emre Kongar: Mehmet çok iyi çok zeki bir insan ama yanlış. Her şeyi...
Beni BJK değil devlet gönderdi
Beni BJK değil devlet gönderdi
Ben kulübümü çok seviyorum ve Beşiktaş'ı kötü bir durumda bırakmak...
Sırat'ı geçen genç
Ferit Şahenk boşu boşuna "New Age" patron kuşağının en ışıltılı ismi...
Fotoğraflar sonuca götürdü
Her şey ağustos ayında başladı. Basketbolcu Gökhan Demirkol, eski...
Mondovino şarabın merkezine seyahat
Bazıları Michel Rolland için guru, dahi, sanatçı, hatta sihirbaz diyor. Bir...
Bulgar şarapları patladı
AB'ye girme heyecanı Bulgaristan'ın şaraplarını da canlandırdı... Fransız,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.