kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Başbakan Roj TV olayında yanlış yaptı'
'Başbakan Roj TV olayında yanlış yaptı'

Avrupa'daki en iyi MBA okullarından Theseus Institute'un sahibi Prof. Dr. Ahmet Aykaç, dev şirketlerin CEO'larına danışmanlık yapıyor. Türkiye'de yalnızca Güler Sabancı'nın danışmanı olan Aykaç'a göre AK Parti Hükümeti AB konusunda azimli ve soğukkanlı.

Prof. Dr. Ahmet Aykaç, geçtiğimiz haftalarda İstanbul'da düzenlenen "Perakende Günleri"nde "Avrupa'dan Türkiye Nasıl Görünüyor?" adlı bir konferans verdi. Yıllardır Fransa'da yaşayan Aykaç, konferansta Avrupa ve Türkiye ilişkilerini tüm yönleriyle katılımcılarla paylaştı.

AVRUPALILAR HIRÇINLAŞTI
İngiliz Financial Times Gazetesi'nin MBA'de en iyi 100 okul arasında 34'üncü sırada gösterdiği, Fransa'daki Theseus Institute'un sahibi ve başkanı, Prof. Dr. Ahmet Aykaç... Fransız Telekom'un sahibi olduğu enstitüde yöneticilik yaparken Telekom özelleştirilince okulu satın alan Aykaç, kendi deyimiyle dünyada en sevdiği şeylerden biri olduğu için ders vermeye devam ediyor. Ama aynı zamanda son yedi, sekiz yıldır çok sayıda dev dünya şirketinin CEO'suna danışmanlık yapıyor. Türkiye'de deneyimlerini aktardığı, "danışmanlık" yaptığı tek isim, Güler Sabancı. Sabancı Üniversitesi'nin kuruluşunda yer alan ve şu anda üniversitede Mütevelli Heyeti İkinci Başkanı olan Prof. Dr. Ahmet Aykaç'la Türkiye ve Avrupa üzerine yaptığımız sohbette kendisine sorduğumuz ilk soru "Türkiye'de ders vermeyi düşünmüyor musunuz?" oluyor. O da "Kimse istemedi ki... Sorsalar veririm" diyor. Ders için sürekli Türkiye'de kalmasının mümkün olmayacağını da itiraf ediyor. Aykaç'ın Avrupa'ya dair ilk değerlendirmesi Avrupalıların bundan 30 yıl öncesine oranla daha ürkek, içine kapanık ve hırçın olmaları. Aykaç, Avrupalılarda nüfus artışı nedeniyle doğan problemlerin getirdiği genel bir korku olduğunu söylüyor. "Hangi politikalarla ben bu problemlerle baş edebilirim?" diye bir arayış içinde olduklarını ve bu politikaları çabuk bulamamaktan dolayı kendilerine olan güvenlerinin azaldığını anlatıyor. Aykaç'a göre Avrupa Türkiye'ye de bu kompleks çerçevesinde bakıyor: "Türkiye Avrupa'yla olan ilişkilerinde bazı rasyonel konuları değiştirmeye, iyileştirmeye çalışıyor. Ama bu korku rasyonel bir hadise değil. Korku rasyonel icraatla ortadan kalkmaz. Dolayısıyla Türkiye'nin Avrupa'yla ilişkilerinde bu işin hem rasyonel, hem irrasyonel tarafına bakması lazım."

YABANCILARI SUÇLUYORLAR
Aykaç Türklerin Avrupa'da doğru algılanmadıkları düşüncesine de katılmıyor: "Avrupa'nın bazı algılamaları hatalı değil. Yani adam, 'Sizde şu hürriyet kısıtlı, şu sorunların aşılması lazım' derken bunda haksız değil. Türkiye'de düşüncelerinizi savunmaya başladığınız vakit nereden çıktığı belli olmayan bir yumruk adamın kafasına iniveriyor." Aykaç'a göre Avrupa'nın hatalı olduğu taraf, ufacık meseleler söz konusu olduğunda sürekli olarak Türkiye'ye dair olumsuz yorumlar yapması: "Konuyla alakası olmayan yerlerde bile düşünce özgürlüğü, Orhan Pamuk gibi konulardan bahsediyorlar. Ama biz de onlara çanak tutuyoruz tabii, o ayrı." Aykaç, Avrupa'da sadece Türklere değil bu komplekslerden dolayı genel olarak yabancılara karşı bir önyargı olduğunu düşünüyor: "Problemleri yabancılar yüzünden yaşadıklarını söylüyorlar. Örneğin; gayri safi milli hasıla, milli gelir açısından koşup koşup bir yere varamadıklarını düşünüyorlar. Bunun suçlusu olarak da yabancıları görüyorlar. Yani Türkiye'yi ilgilendirmeyen objektif birtakım problemleri var Avrupa'nın." Aykaç'a Türkiye'de çoğunluğun Müslüman olmasının AB'ye girmemizi zorlaştırıp zorlaştırmadığını sorduğumuzda ise şu cevabı alıyoruz: "Türkiye Müslüman olmasaydı da yine aynı zorluklarla karşı karşıya kalırdı. Hıristiyan olsaydı daha az karşılaşırdı tabii. Ama bazılarının dediği gibi Türkler Fatih Sultan Mehmet zamanında Hıristiyan olsaydı Romanya'ya ne kadar zorluk çıkarıyorlarsa Türkiye'ye de o kadar çıkarırlardı."

10 YILA ÇOK ŞEY DEĞİŞİR
Aykaç, Türkiye'nin uyum sürecindeki tutumunu ise olumlu buluyor. Mevcut hükümetin iş başına geldiğinden beri AB'yle ilgili tutumunun, son otuz yıl içindeki diğer hükümetlerin tutumundan çok daha azimli, soğukkanlı olduğunu, ses getirdiğini düşünüyor: "Arada bir saçmalıyorlar tabii ama zamanla saçmalamamayı öğrenecekler herhalde. Fakat genelde yaklaşımları doğru." Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Danimarka'daki basın toplantısını Roj TV muhabiri olduğu için terk etmesini ise doğru bulmuyor: "Başbakan Erdoğan'ın kapıyı vurup çıkmasını faydalı bir davranış olarak görmüyorum. Muhabir sorusunu sorar, o da cevap vermez. 'Ben sizi kaale almıyorum' der. O zaman varlığını kabul ediyorsun ama adam yerine koymuyorsun, bu daha etkili bir davranış." Prof. Dr. Ahmet Aykaç'a Türkiye'nin 2015 yılında Avrupa Birliği'ne girip giremeyeceğini de soruyoruz. O da 2015 geldiğinde kimin evet kimin hayır diyeceğinin belli olmayacağını söylüyor: "Çok büyük bir olasılıkla Türkiye, hukuk devleti, fikir özgürlüğü konusunda ayarlamaları yaptıktan sonra 'Hayır, biz istemiyoruz' diyecek ya da imtiyazlı ortaklığı tercih edecek. Çünkü Avrupa'nın yaşlı nüfusunun sorunlarıyla uğraşmak istemeyecek."

Eylem BİLGİÇ

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Sırat'ı geçen genç
 Fotoğraflar sonuca götürdü
 Ekstre ölüm
 Türkiye'nin içki yasağı haritası
 Mahalleli afete hazırlanıyor
 Rusya'da 10 konser verecek
 Göç sorunu bu sempozyumda
 Kredi kartı intiharları
 İtalyan Komünizmi nereye gidiyor Serçeler ve Şahinler
 130 yıllık gelenekten kalan eğitim mirası
 Fransa'da şehir isyanları neden patladı?
 'Naomi'ye Teksas'tan et gelirdi'
 İtalya'nın 'yemek' büyükelçisi' Tassinari
 Tesettür giyim kemik erimesine neden oluyor
 Büyük Prens
 Bileklerini haksızlık büktü
 Venedik nasıl kurtulur
 Jako'yu neşeyle andılar
 Sinek ilacıyla çözülen cinayet
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Vücuduma zararlı madde sokmadım, kadından...
MEHMET ALTAN
İyimser misiniz kötümser mi?
Türkiye son yirmi yıldır...
ÖNCEL ÖZİÇER
Her kitap doğruları yazmaz!
Kızdırdım O'nu telefonda.
KAZIM KANAT
Bingöl dağlarında İzmirli iki öğretmen!
Anadolu'da hangi...
İşte VIP A380'in içi
İşte VIP A380'in içi
Dünyanın en büyük uçağı A380 projesi ilk açıklandığında tüm dünyada...
X Large tadında mini otomobil
X Large tadında mini otomobil
İlk gördüğümde "Bu otomobili kim alır?" diye düşünmüş, yıllar geçince...
Ağrınızı kontrol edebilirsiniz
Vücudunuzu ağrılara karşı daha kuvvetli hale getirebilir, dikkatinizi...
Mondovino şarabın merkezine seyahat
Bazıları Michel Rolland için guru, dahi, sanatçı, hatta sihirbaz diyor. Bir...
Bulgar şarapları patladı
AB'ye girme heyecanı Bulgaristan'ın şaraplarını da canlandırdı... Fransız,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.