kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mondovino şarabın merkezine seyahat
Mondovino şarabın merkezine seyahat


Bazıları Michel Rolland için guru, dahi, sanatçı, hatta sihirbaz diyor. Bir şarap danışmanının uluslararası şarap endüstrisi üzerindeki etkisine bakarsanız belki de o, bu sıfatların tümüne birden talip.

Geçtiğimiz hafta salı akşamı Mey İçki Grubu'na dahil Kayra Şarapları şarapseverleri "Yeni Melek Sineması'na" celbetti. Uzun zamandır bir şantiye halindeki İstiklal Caddesi ve çevresini aşıp da sinemaya ulaştığımızda ne kadarının şarap, ne kadarının sinemasever oldukları anlaşılması güç olan bir kalabalıkla karşılaştık. İşin güzel tarafı ise hemen okunabiliyordu: Ticari çekişmeler, rekabet bir kenara bırakılmış, davet sahibi "herkesi birden" çağırmış, çağrılanların da çoğu davete icabet etmişlerdi. O gece orada Kavaklıdere'yi de tam ekip hazır görmek, sanırım herkesi memnun etti. Öte yandan şarapla çok ilgili bazı bildik isimler namevcud idiler. Neden? Nihayet film için içeri davet olunduk. Bir kere söylemeden geçemeyeceğiz. Bu Yeni Melek olmamış! Yazık. Derken film başladı. Jonathan Nossiter çekmiş. Fransız Basını tabiri ile söyleyelim: Militan bir film. Üstelik de detaylı, etraflı kesilmemiş hali iki saat 49 dakika. Tamı tamına. Şimdi bu belgesel, Cannes Festivali'nin yarışma bölümüne seçilen filmlerden. Üç kıta ve yedi ülkede seçilmiş. Kamerayı, biraz da sallayarak, günümüz şarap dünyasının can alıcı soru ve cevaplarına tutmuş. Filmde neler mi var? Kaliforniya'nın meşhur bağlar bölgesi Napa Valley'deki güç odakları. Toskana'nın başşehri Floransa'daki aristokrat aileler arasındaki acımasız rekabet. Fransa'da Burgundy'lı şarapcı ailelerin uluslararası büyük oyuncuların göz diktiği küçük bağları kaptırmamak için direnişleri. Ve diğerleri... Ha birde uçan şarap danışmanı "Michel Rolland"! Unutmadan rejisör Nossiter 1997 yılı Cannes Festivali Büyük Ödülü'nün sahibi. O gece sinemadan çıkanların neredeyse tümü, belki farklı söylemlerle, ama oybirliği ile aynı görüşte idiler: Bu şarap danışmanı korkunç bir adam! Hadi unutmadan ekleyelim. Film boyunca oradan oraya koşuşturan, arabasına binerken telefonu eline alan ininceye dek dört bir yana telefonda tedavi reçeteleri ihsan eden adam, gerçekten itici idi. Bir yandan gerçek mi emin olamadığımız kahkalar atan, bir yandan kendini metheden Michel Rolland için Fransız Le Monde gazetesinde çıkan sıfat neydi diyelim mi ? Mefistofeles!

MEFİSTOFELES: BENİM ADIM KIRMIZI!
Geçen yıl Floransa'da Mondovino filminin esas oğlanlarından Marchesi di Frescobaldi ile beraberiz. Bir Mondavi, Rolland dedikodusu yapılıyor. Peki dedikodusunu yaptığımız Michel Rolland kim biliyor musunuz? Duymuşluğunuz var mı bu ismi? Muhtemelen hayır. Duymadınız. Oysa Rolland çok şöhretli... Üstelik şöhreti artık kendi sahasını aştı. Gün geçmiyor ki hakkında bir yazı yayınlanmasın. Hatta bu şöhret artık ekonomi gazetelerinde. Örneğin Financial Times'da sadece Rolland'a ayrılmış geniş bir inceleme yayınlandı. Peki kim bu adam? Bazıları Michel Rolland için "guru", "dahi", "sanatçı", hatta "sihirbaz" diyorlar. Bir şarap danışmanının uluslararası şarap endüstrisi üzerindeki etkisine bakarsanız, belki de o bu sıfatların tümünü birden talip... Şu andaki müşteri portföyünde 4 kıta 12 ülkeye yayılmış 100 kadar firma var. Ama faaliyetinin çoğu Bordeaux'da. Moda tabirle gözde bağların hemen hepsi Michel Rolland'la çalışıyor: Chateaux Ausone, Leoville PoyferrPavie, Angelus, Pape Clement, L'Evangile, Canon, Smith Haut Lafitte. Kaliforniya'da da önde gelen şarapçılardan Harlan Estate, Araujo ve Bryant Family. Sonra Mondavi ve Newton da Rolland müridlerinden. Peki ama bu hiç kimselerin vazgeçemediği Rolland, şarapla ne yapıyor? Onu da en iyi kendisi anlatıyor. "Şarapları kendi istediğim hale sokuyorum." Bordeaux'nun sağ kıyısı onun oyun sahası gibi. Dolayısıyla Rolland'ın şaraplarında, çoğunda başrolde Merlot, Fransız ağzı ile Pomerol var. Son 20 yıl içinde Michel Rolland ile Bordeaux'da "bir devrim gerçekleşiyor": İbre daha "modern" ve "içilebilir" şaraplara dönüyor. Bu yeni eğilim ise sadece Bordeaux'lulara etki yapmakla kalmıyor, neredeyse tüm kırmızı şarapları değiştiriyor. "Aslında bir epiküryenim. Yani zevki seviyorum. En iyi şaraba ulaşmak için en iyi üzümleri elde etmeliyim! Şunu söylemeliyim" diyor Rolland "Büyük bir şarap yapmak için 20 yıl beklemek gerektiğine inanmıyorum. Yuvarlak ve içilebilir şarapların yapımını başlatan ilk insan olmakla övünüyorum." Kendini Pomerol'da, Bordeaux yakınlarındaki laboratuvarında analize kaptırmış Rolland'a herkes bayılmıyor. Onu şarap dünyasının yüzyıllar içinde oluşmuş karmaşık ve sofistike dünyasını basitleştirmekle suçlayanlar var. "Rolland neticede, nereli olduğu okunamayan yumuşak, meyvemsi şaraplar yapıyor." Siz ne dersiniz? Bir kültür küreselleşirse, anonimleşmesi kaçınılmaz mıdır?
DİĞER GURME HABERLERİ
 Bulgar şarapları patladı
 Mantar çiçek gibi toplanmaz
 Picasso Şile palamudunu sever miydi?
 Ekmek kokusuyla uyanmak
 Nerenin zeytinyağını kullanıyorsunuz?
 Mutfağın asıl sahibi erkekler
 İçkiye yasak yakışmıyor
 Vejateryenlerle hayvan haklarını koruyanlar karşı karşıya
 Avrupalı süt danası sever
 Komşu peynirine sahip çıktı
 Avrupa Topluluğu'ndan bulgur dersleri
 Mevlana: 'Yemek dediğim akıldır'
 Çıtır çıtır gevrek simitler
 Öküzgözü üzümü bir Urartu mirası
 Yemeklerine de herkes hayrandı
 Gaziantep yerel mutfakların başkenti
 Susamlı, çörekotlu sıcacık pideler
 Usta getir bir Lehmecun Halep işi olsun
 Avrupa Birliği'ni bölen peynir
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
Sırat'ı geçen genç
Sırat'ı geçen genç
Ferit Şahenk boşu boşuna "New Age" patron kuşağının en ışıltılı ismi...
Fotoğraflar sonuca götürdü
Fotoğraflar sonuca götürdü
Her şey ağustos ayında başladı. Basketbolcu Gökhan Demirkol, eski...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.