|
|
|
|
|
|
Türk mutfağının parmak yedirten zeytinyağlıları
Türk mutfağı, Akdeniz mutfakları arasında, "Zeytinyağlı Yemekler" veya "Zeytinyağlılar" adıyla anılan yemeklere sahip tek mutfak. Biz belki İtalyanlar gibi pizzayı sızma zeytinyağı ile pişirmiyoruz ama bizim "Zeytinyağlılarımız" var. Sofra dergisi temmuz sayısında Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden "Zeytinyağlılar"a geniş yer veriyor.
Zeytin ağacının Anadolu topraklarında tam 60 bin yıldır yetiştiğini biliyor muydunuz? Ya zeytinyağının yine bu topraklarda 8 bin yıldır üretildiğini. Tarihimizin ve kültürümüzün bir parçası olmasına ve uzmanların söylediği gibi son derece sağlıklı olmasına rağmen, zeytinyağı Türkiye'de çok az tüketiliyor. Nedenlerinden biri zeytinyağının diğer yağlara göre pahalı olması ve Ege Bölgesi dışında kalan bölgelerin (İstanbul hariç) geleneksel olarak tereyağı tüketmesi. Bu üzücü durumun bir de sevindirici bir yanı var: Türk mutfağı, Akdeniz mutfakları arasında, "Zeytinyağlı Yemekler" veya "Zeytinyağlılar" adıyla anılan yemeklere sahip tek mutfak! Sofrada yeri tatlıdan önce gelen zeytinyağlılardan birkaç örnek...
|
|
|
|
|
|
|
|
|