kapat
24.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Bir bildiri..

Bizim Beltway ekibi uyardı: Geçen hafta Arap ülkeleri Dışişleri Bakanları Kahire'de toplandı ve toplantılar sonrası bir de ortak bildiri yayınlandı.. Bu hafta da Arap ülkelerinin liderleri Beyrut'ta toplanıyor.. Dışişleri Bakanları'nin 2 günlük toplantısı, liderlerin yapacağı toplantının ön hazırlığı idi..

Şimdi gelin Arap ülkeleri Dışişleri Bakanları'nın yayınladıkları ortak bildiriye kısaca bir göz atalım:

"...Türkiye'nin İsrail ile askeri ilişkisinden kaygı duyuyoruz. Türkiye'yi, İsrail ile askeri işbirliğini sona erdirmeye çağırıyoruz. Bu işbirliğini tekrar gözden geçirmesini istiyoruz.. İki ülkenin askeri işbirliği, bölgenin istikrar ve güvenliğini etkilemektedir. Araplar'ın bölgedeki güvenlik ve istikrarı için artan bir tehdittir. Arap ülkeleri Türkiye ile geleneksel ilişkilerini sürdürmeye, artırmaya isteklidir.."

Bildiride ayrıca, "Türkiye'nin, Irak ve Suriye ile, Fırat ve Dicle nehirlerinin su kullanımını da müzekere etmesi" isteniyor.

Şu sıralar herkes Suudi barış planı üzerinde durduğu için, ortak bildiride, Türkiye ile ilgili bu satırlar gözden kaçtı gibi..

Kahire'de konferansın yapıldığı salonlardan sızan haberlere göre, özellikle Suriye ve Mısır, Türkiye'nin İsrail ile askeri işbirliğinden rahatsızlar..

Elimizde bulunan M-60A 1 tanklarının İsrail'de modernize edilmesinden rahatsızlık duyuyorlar. Bu arada da Suriyeliler, "Türkiye ile yapılması planlanan askeri işbirliğini dondurmayı" da gündemlerine almış durumdalar.. Bize ulaşan haberler böyle..

Bunlar kendi bilecekleri iş.. Vaktiyle, Irak ve Suriye, GAP Projesi ve Atatürk Barajı'nın yapımını engellemek için az buz girişimlerde bulunmadılar.. Süleyman Demirel bu girişimleri çok iyi biliyor.. Meraklısı kendisine sorabilir.. Türkiye'nin bu projeler için uluslararası piyasadan almak istediği kredileri verdirmediler bize.. Bunlar hafızalarımızda da, resmi evraklarda da canlılığını koruyor..

Türkiye'nin İsrail ile askeri işbirliğini Araplar'a soracak hali yok.. Olmayan teknolojileri ile kendileri mi bizim tankları modernize edeceklerdi yoksa?

Türkiye, her fırsatta birbirlerine kazık atan, birbirleri ile kanlı bıçaklı olan Arap ülkelerine mi güvenecek askeri bakımdan? Bunlar, İsrail ile barış anlaşması imzaladığı için Mısır'ı kara listeye alıp, hiçbir toplantıya çağırmamışlardı.

Peki sonra ne değişti de çağırmaya başladılar? Mısır, İsrail ile diplomatik ilişkilerini mi kesti yeniden? Savaş mı ilan etti bu ülkeye? Bunların hiçbiri olmadı.. İlişkileri inişli çıkışlı da olsa devam ediyor bal gibi..

Sonra, temcit pilavı gibi, Fırat ve Dicle sularını ikide bir gündeme taşıyıp Türkiye'ye baskı yapmaya kalkmak ne işlerine yarayacak? Suriye hâlâ Hatay'ı "kendi toprakları içinde gösteriyor.." Bu mu dostluk?

Neymiş; Araplar bizimle dostluğu artırmak istiyorlarmış.. Sanki çocuk kandırıyorlar..

Bir de dillerinden "Filistin kelimesi eksik olmuyor.." Arafat Ramallah'ta hapis hayatı yaşarken hepinize, "Beni kurtarın" diye mesaj göndermedi mi? Gönderdi. Peki Arap ülkeleri ne yaptı? Kurtarmayı bir yana koyduk, sesleri bile çıkmadı Arap liderlerin..

Siz Türkler'i enayi mi sanıyorsunuz?



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır