kapat
24.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Sezer'e yeni sorular

Cumhurbaşkanı'na villa için 250 milyar lirayı nereden bulduğunu soran SP'li Yalman, Çankaya'nın yanıtına göre yeni sorular hazırladı. Yalman, Sezer'in birikimini Çiller gibi "çıkında" mı yoksa bankada mı tuttuğunu, hangi yatırım araçlarını değerlendirdiğini soracak

AKP'li Fatsa da, Cumhurbaşkanı başta olmak üzere tüm idarecilerin dalgalı kura geçişten bir gün önceki mevduatlarının incelenmesini istedi. Saadet Konya Milletvekili Lütfi Yalman, "Villa parasını nereden buldun?" sorusuna Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'den gelecek yanıta göre yeni soru önergeleri gündeme getirebileceğini açıkladı. Yalman, Sezer'e sahip olduğu birikimleri hangi yatırım araçlarında değerlendirdiğini sorabileceğini belirtirken, sorulara destek veren AKP'li Eyüp Fatsa da dalgalı kura geçişten 24 saat önce TL'deki mevduatını dövize çeviren üst düzey yönetici olup olmadığının belirlenmesi için Cumhurbaşkanı, Başbakan dahil siyasetteki ve bürokrasideki tüm sorumluların hesaplarının incelenmesi gerektiğini savundu. Kamuoyunda büyük yankı uyandıran soru önergesinin sahibi Yalman, Cumhurbaşkanı'nın "dürüstlük ve şeffaflık" imajının zedelenmemesi için önergeyi gündeme getirdiğini söyledi. Yurt gezilerinde sık sık vatandaşların "Bu kriz ortamında 250 milyar TL'lik villayı nasıl aldı?" şeklindeki sorularıyla karşılaştığını belirten Yalman, SABAH'a şöyle konuştu: "Cumhurbaşkanı'nın vatandaş nezdindeki saygınlığını düşünerek bu soruyu yönelttim. Bir art niyetim yok. Kendisi kamuoyunda yolsuzluklar, hırsızlıklar ile mücadele eden bir kişi olarak tanınıyor. Ama villa satın alınca, pek çok gazete köşesinde bu paranın kaynağına ilişkin sorular gündeme getirildi. Bu da halkın kafasında soru işaretleri oluşturdu. Konuya açıklık getirmesinin kendisi açısından da faydalı olacağını düşündüm."

ÇİLLER GİBİ OLMASIN
Yalman, önergesine verilecek yanıta göre farklı soruları da gündeme taşıyabileceğini belirtti ve şöyle devam etti: "Sayın Tansu Çiller malvarlığının kaynağını annesinden kalan değerli eşya olarak gösterdi ve evdeki bir çıkından çıktığını anlattı. Çiller hakkında aylarca alaycı yazılar yazıldı. Vatandaşın kafasında soru işareti kaldı. Sezer'in aynı duruma düşmesini istemem. Bunun için, önergeme verilecek yanıt doğrultusunda, Sayın Sezer'in birikimlerini nerede tuttuğunu, bankada mı, kasada mı, yoksa evde mi tuttuğunu, hangi yatırım araçlarıyla birikimlerini değerlendirdiğini de sorabilirim."

19 ŞUBAT ŞÜPHESİ
AKP Ordu Milletvekili Eyüp Fatsa ise, "Türkiye bir hukuk devleti ise herkese 'Nereden buldun' diye sorulur. Sayın Sezer de bu ülkenin vatandaşı olarak, açıklama yapmalı" dedi. "Bu önerge yanlış anlaşılmaların, spekülasyonların engellenmesi için aslında bir fırsattır" diyen Fatsa, şöyle devam etti: "19 Şubat krizine ilişkin de kamuoyunda bazı şüpheler var. Kamuoyundaki kuşkuların giderilmesi için, Cumhurbaşkanı, Başbakan başta olmak üzere tüm üst düzey yönetici ve bürokratların, tüm sorumluların, dalgalı kura geçişten bir gün önce TL. olan mevduatlarını, dövize çevirip çevirmediklerinin incelenmesi lazım. Bunu yapanların olup olmadığının açığa çıkması lazım. Ben de bu yönde bir önerge vermeyi düşünüyorum."

KARŞI ÇIKANLAR DA VAR

Yakışıksız soru
* Turhan Güven (DYP Grup Başkanvekili): Hiç şık olmayan bir önerge. Sayın Sezer'i yakından tanıyan bir insan olarak, dürüstlüğüne inancım tam. Bana göre bu önergeye cevap vermeye değmez. Kaldı ki, Sayın Sezer fevkalade tutumlu bir insandır. Yıllarca üst düzey görevlerde yer almış, eşi de çalışmış bir insana bu sorunun yöneltilmesini, yakışıksız buluyorum.

* Zeki Eker (DSP): Çok rahatsız oldum. Cumhurbaşkanı'nın dürüstlüğünün tartışılması çok yanlış.

n Ramazan Toprak (AKP): Bunca yolsuzluğun, hırsızlığın arasında Cumhurbaşkanı'nın evi ile uğraşmak doğru değil. Bu önergenin arkasında sanırım, Cumhurbaşkanı'nın belli konulardaki tavrını cezalandırma anlayışı yatıyor.

* Murat Akın (DYP): Cumhurbaşkanı'nın dürüstlüğüne gönülden inanıyorum. Villa satın almış ise, almış! Kime ne? Somut bir bilgi ve belge yoksa bu tip sorular yöneltilmemeli.

* Emre Kocaoğlu (ANAP): Bu tür somut bir bilgiye dayanmayan, dedikodu nitelikli soru önergelerini doğru bulmuyorum. Mercümek'in hesabını verememiş bir zihniyetin temsilcisinin bu soruyu sormasını yadırgıyorum. Gölge varsa, açıklama istenmeli, ama herkesin gözünde çapak aranmamalı.

* Cevat Ayhan (SP): Eşi ve kendisi yıllarca çalışmış, emekli tazminatlarını almışlar. 250 milyar TL'lik villa alması yadırganmamalı. Ama bana göre bu önerge, Sayın Sezer için, spekülasyonu engellemek açısından bir fırsat olabilir. Yalman'ın da iyiniyetle imkan tanıdığını düşünüyorum.

AÇIK BİR KOMPLO
* İlyas Yılmazyıldız (DYP): Belgesiz suçlamalar ile insanları suçsuzluğunu ispat etmeye zorlamak yanlış. Ama bir iddia gündeme getirildiği için, Sayın Sezer'in konuya açıklık getireceğini düşünüyorum, çünkü kendisinin kompleksi yok.

* Erol Al (DSP): Aylar sonra konunun yeniden gündeme getirilmesinin arkasında bana göre farklı maksatlar var.

* Rasim Zaimoğlu (DYP): Sayın Sezer geçmişi pırıl pırıl bir insan. Böyle bir soruya muhatap alınması çok yanlış. Zaten gerek villa alımı gerekse malvarlığı ile ilgili gerekli açıklamaları yapmıştı. Buna rağmen bu sorunun gündeme getirilmesi açık bir komplodur.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   129
MHP   127
ANAP   78
DYP   86
AKP   53
SP   48
TDP   3
BAĞIMSIZ   14
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır