kapat
10.03.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Kılınç Paşa'nın sözleri rahatsızlık yaratmadı

TSK'dan bir general, Tuncer Kılınç Paşa'nın açıklamalarının karargahta rahatsızlık yaratmadığını söyledi Ve ekledi: Ancak ifade ettiği düşünce TSK'nın "henüz" görüşü değil tespitidir. Erken ifade edilmiş tespit

MGK Genel Sekreteri Orgeneral Tuncer Kılınç'ın "Türkiye, AB'ye karşı Rusya ve İran'la yeni arayışa yönelmeli" şeklindeki açıklaması geçen hafta Türkiye gündemine damgasını vurdu. SABAH'a konuşan general düzeyinde bir askeri yetkili ise, "Tuncer Paşa'nın dile getirdiği düşünce TSK'nın, 'henüz', görüşü değil, tespitidir" dedi.

Orgeneral Kılınç, Harp Akademileri'nde düzenlenen "Türkiye'nin etrafında Barış Kuşağı Nasıl Oluşturulur?" konulu sempozyumun ilk gününde yaptığı konuşmada, AB'nin Türkiye'nin çıkarlarına menfi baktığını, Türkiye'nin ABD'yi de dikkate alarak İran ve Rusya ile yeni arayışlara yönelmesi gerektiğini söyledi. Sempozyumun 2. gününde ise Genelkurmay Plan ve Prensipler Başkanı Korgeneral Reşat Turgut'un "ikili bazda İran ile bölgesel alanda ise Ortadoğu ve Kafkaslar bütününde güven ve güvenlik önlemlerinin artırılması çalışmalarının karargah düzeyinde sürdüğünü" ifade etti.

UNUTULAN GERÇEK
Bu konuşmalar geniş yankı bulurken, bir askeri yetkili, SABAH'a Orgeneral Kılınç'ın konuşmasının Genelkurmay'da ve TSK'da rahatsızlık yaratmadığını belirtti ve "Rahatsızlık yaratmadı, yaratmaz da. Tuncer Paşa'nın dile getirdiği düşünce TSK'nın, 'henüz', görüşü değil, tespitidir" dedi. Aynı yetkili "henüz" ifadesine ise şöyle açıklık getirdi:

"Asker, Avrupa Birliği'ne karşı değil. Ancak, tespitimiz, Avrupa, Türkiye'nin doğu ve batı arasında bir köprü olmasını geçmişte istemedi, şimdi de istemiyor, gelecekte de istemeyecek. Bunu dayanaklara, incelemelere, araştırmalara dayanarak söylüyorum. Siyasilerin unuttuğu bir gerçek var. Türkiye Avrupalıdır. Ama kendini Avrupa'ya kabul ettirmek zorunda değildir."

AVRUPA'DAN ENGEL
Kılınç'ın, yeni arayışlara yönelik sözlerini "erken ifade edilmiş bir tespit" diye niteleyen yetkili "Dünyada dengeler değişiyor. Türkiye, kendini Avrupa'ya kabul ettirme çabasında. Ama, kendimizi, Avrupa'ya kabul ettirmek zorunda değiliz. Türkiye, zaten Avrupalı, kökeninde Avrupalı, tarihi Avrupalı" şeklinde konuştu.

Avrupa'nın, Türkiye'ye halen doğu ve batı arasındaki köprü görevini sürdürmesini engelleyici ve adeta zedeleyici birtakım politikalar uyguladığını ifade eden general, "Bu gerçeği görmezden gelmek, 1 artı 1'in 2 olduğunu kabul etmemek gibi bir şey. Bunun örnekleri mi? Avrupa, hangi platformda gerçekten Türkiye'nin haklı Kıbrıs politikasını destekledi, destek verdi? Hiçbir platformda. Bir de buna karşılık Karabağ sorununda Ermenistan'a destek verdi. Ermenistan hangi şartlarda oluştu, kuruldu... Soykırım iddialarını parlamentolarında gündeme getiriyorlar. Bu örnekleri çoğaltmak o kadar mümkün ki" dedi.

İran'la ilişkiler nasıl gelişir?
General, İran'ın füzeleri açısından Türkiye için büyük bir tehdit olduğunu belirterek, "İran'a biyolojik, kimyasal silahları veren ülkeler arasında Rusya da var. İran halen Rusya ile nükleer santral inşaatına devam ediyor. O zaman ne yapacağız, Rusya ile ilişkilerimizi geliştireceğiz. Türkiye için büyük önem taşıyan Orta Asya ülkeleri halen Rusya'nın etkisinde. Türkiye, ekonomisiyle kendi halkını memnun edemezken, Orta Asya halklarına nasıl destek sağlayabilir? İşte bu durumda yine Rusya desteği çıkar karşımıza."

ABD'YLE İLİŞKİLER
Askeri yetkili, İran'ın Türkiye'nin toprak bütünlüğüne karşı terör örgütlerine verdiği desteğin bilindiğini, ancak bunun önlenmesi için güven artırıcı çalışmalara gidildiğini söyledi. Ancak, İran'ın elindeki silah sistemlerinin Ortadoğu açısından daha büyük bir tehdit olduğunu ifade eden yetkili "İran dahil diğer komşu ülkelerin füze ve silah atma ve programlarının durdurulması ve anlaşmalara uyulması yönünde ABD'nin girişimlerine destek verilmeli" diye konuştu.

Hale GÖNÜLTAŞ



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   129
MHP   127
ANAP   78
DYP   86
AKP   53
SP   48
TDP   3
BAĞIMSIZ   14
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır