kapat
10.03.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HIGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Merhaba!

Bu sayfalarda yer almasını istediğiniz web siteleri adreslerini ya da Internet ve mail zincirlerinde hoşunuza giden hikaye, fıkra, yazı ve şiirleri veya yorumlarınızı desentas@sabah.com.tr e-posta adresine gönderebilirsiniz.

Geçen hafta Internet ve mail zincirlerinde ilgi görenler bu hafta yine Net-Gündem'de yer alıyor. Haftanın Fıkrası proje müdürleri ile ilgili.. Haftanın Hikayesi'nde kıskançlık ve sonuçları ile ilgili çarpıcı bir hikaye var, Hastane Odası.

Bu hafta Haftanın Şiiri, Sevgi Emek İster. Sevgiyi ve aşkı sadece insanların yaşamadığını, bu duygunun tüm canlılara ait olduğunu gösteren, etkileyici bir şiir...

Haftanın Yazısı'nda, geçen hafta Haftanın Hikayesi bölümünde yayınlanan, Internet aracılığı ile tanışılan bir kişiye duyulan platonik aşkın yazıldığı mektup olan Ben Seni Olmadığın Gibi de Seviyorum ile de ilgisi bulunan bir yazı var. Bir insan gerçekte hiç görmediği birine karşı sevgi duyabilir mi? sorusu irdeleniyor. Haftanın Siteleri'nde, her hafta olduğu gibi sizler için seçtiğim 10 değişik site tanıtımı var.

Haftaya görüşmek üzere...

HAFTANIN FIKRASI
Turistin biri evcil hayvan dükkanına girer ve hayvanlara bakmaya başlar. Bu arada içeri diğer bir müşteri girer ve tezgâhtara bir AutoCAD maymunu istediğini söyler. Tezgahtar hay hay der ve kafeslerden birine giderek bir maymun çıkarır. Maymunun tasmasını takarak müşteriye verir ve 5,000$ der. Müşteri parayı öder ve maymununu alarak oradan çıkar. Şaşırmış olan turist tezgahtara giderek 'Çok pahalı bir maymunmuş. Bunların çoğu bir kaç yüz dolar iken o neden o kadar pahalı?' diye sorar. Tezgahtar, 'Oh, o maymun AutoCAD'i çok hızlı kullanır, hiç bir hata yapmaz, değerli bir maymundur' diye cevap verir. Turist diğer bir kafesteki maymuna bakar, 'Vay bu daha da pahalıymış. O ne yapıyor?' diye sorar.'Ha, o bir dizayn maymunudur. Sistem dizayn edebilir, yerleşim projeleri yapar, çizimler yapar, spesifikasyonlar arar, hatta bazı hesaplamaları dahi yapar. Hepsi de gerçekten faydalı şeylerdir' der tezgahtar. Turist etrafa biraz daha göz gezdirir ve tek başına bir kafeste bir maymun görür. Boynundaki etikette $50,000 yazmaktadır. Soluk soluğa tezgahtara gider. 'Ya şu ne yapıyor?' diye sorar. Tezgahtar cevap verir 'Ha, onu gerçekte bir şey yaparken görmedim ama proje müdürü olduğunu söylüyor'.

HAFTANIN HİKAYESİ

HASTANE ODASI
Bir hastane koğuşunda yan yana yatakta yatan iki hasta ahbap olmuşlar. Birisinin yatağı pencerenin yanında diğeri de onun yanında... Her ikisi de uzun süredir hastanede yattığı için epeyce sıkkın... Birbirlerini bir de arada yanlarına uğrayan doktor ve hemşireden başka hiç kimseyi görmedikleri için canları sıkılıyormuş. Pencereden uzak olanın durumu biraz daha ağır olduğu için yatakta sürekli yatması gerekiyormuş. Hep bir gün oturup gezebileceği günleri hayal eder dururmuş. Pencere kenarındakinin durumu çok iyi olmasa da yine de hayat doluymuş. Bir gün pencereden uzak olan diğerine dışarıda neler gördüğünü sormuş. Bana gördüklerini anlatabilir misin demiş. Diğeri tabi ki diyerek dışarıda gördüklerini anlatmaya başlamış. Burası bir parka bakıyormuş. Her gün çeşit çeşit insanlar gelip bazen dolaşıyorlar, bazen de oturup gidiyorlarmış. Ufak bir çocuk parkı da varmış. Çocuklar gülüp oynuyorlarmış. Her sabah kalktıklarında pencere kenarındaki arkadaşına dışarıda gördüklerini anlatmaya başlamış. Bir gün dolaşan nine ve torunundan diğer bir gün salıncakta sallanırken düşen çocuktan, başka bir gün kavga eden bir karı kocadan bahsetmiş. O kadar güzel anlatıyormuş ki diğeri bütün bunları canlandırabiliyormuş hayalinde... Ama gittikçe de kıskançlık başlamış. Neden o bu güzellikleri görebiliyor da kendisi göremiyormuş. Gün geçtikçe daha bir içine kapanmış. Arkadaşından nefret etmeye bile başlamış. Bir akşam pencere kenarındaki fenalaşmış. Acil alması gereken ilacına ulaşamamış. Diğerinden hemşireyi çağırması için zile basmasını istemiş ama bizimki duymazdan gelmiş. Adam bir iki çabadan sonra yatağına yığılıp kalmış. Ancak ertesi sabah hemşire odaya geldiğinde durumun farkına varmış ve diğerine <başın sağ olsun >demiş. Pencere kenarındaki adamı odadan çıkarmışlar. Artık odada yalnızmış. Aradan makul bir süre geçmesini bekleyerek hemşireye kendisini pencere yanındaki yatağa taşımasını rica etmiş. Hemşire yatakları değiştirmiş. Adam hala dışarıyı göremediği için hemşireden yatağın baş kısmını yükseltmesini istemiş. Artık kendisi dışarıyı görebilmenin heyecanı içinde dışarıya bakmış. Ama bir anda allak bullak olmuş. Çünkü pencere değil bir park dışarıda hiçbir şeyi görmüyormuş. Gördüğü sadece boş bir duvarmış.

Kaynağı Bilinmiyor

HAFTANIN ŞİİRİ

SEVGİ EMEK İSTERMİŞ

Koskoca bir bahçede

Demetler içinde bir papatya..

Aşık olmuş, yanmış tutuşmuş

Ak sakallı bahçıvana..

Bir ümit bekliyormuş,

Yüzlerce çiçeğin arasından

Onunla, sadece onunla

Saatlerce ilgilenmesini..

Buz gibi suyunu

Sadece ona döksün istiyormuş..

Sadece ona değsin makası,

Sadece ona gülsün dudakları..

Kıskanıyormuş bahçıvanı,

Kırmızı güllerden,

Sarı lalelerden,

Mor menekşelerden..

Papatya, sadece bahçıvan için açıyormuş,

Bembeyaz yapraklarını..

Bir gün,

Aşkı öyle büyümüş ki..

Papatya yapraklarını taşıyamaz olmuş..

Eğilivermiş boynu..

Toprağa bakıyormuş artık..

Bahçıvanın sadece sesini duyuyormuş,

Ayaklarını görüyormuş..

Buna da şükür diyormuş..

Yetiyormuş ona, bahçıvanın varlığını hissetmek..

Zaman akıp gidiyormuş..

Papatya bahçıvanın yüzünü görmeyeli çok olmuş..

Ne var sanki boynumu kaldırsa

Bi kerecik daha görsem yüzünü diyormuş..

Yanıp tutuşuyormuş..

Ve işte bir gün..

Bahçıvan papatyaya doğru yaklaşmış..

İncecik bedenini ellerinin arasına almış..

Elindeki sopayı, köklerinin yanına, toprağa sokmuş.

Bir iple papatyanın gövdesini bağlayıvermiş sopaya..

Papatya o an daha çok sevmiş bahçıvanı..

Hala göremiyormuş onu,

Ama bedeni kurtulmuş..

Uzun bir müddet sonra,

Bahçıvan uğramaz olmuş bahçeye..

Gelen giden yokmuş..

Kahrından ölecekmiş papatya..

Ama işte bir sabah...

Hortumdan akan suyun sesiyle uyanmış..

Derin bir oh çekmiş..

Çılgıncasına sevdiği bahçıvan geri gelmiş..

Birden, kendisine doğru gelen iki ayak görmüş..

Bu onun delicesine sevdiği bahçıvan değilmiş..

Başka birisiymiş..

Adamın elinde bir de makas varmış..

Papatyanın kafasını kaldırmış yukarıya doğru..

Ne güzel açmışsın sen öyle demiş..

Bu gencecik, yakışıklı bir delikanlıymış..

Gözleri gök mavisi, saçları güneş sarısıymış..

Ama gövden seni taşımıyor demiş..

Elindeki makası papatyanın boynuna doğru uzatmış..

Ve bir hamlede başını gövdesinden ayırmış..

Papatya yere düşerken hatırlamış sevdiğini..

O ak saçlı, ak sakallı, yaşlı mı yaşlı bahçıvanı hatırlamış..

Bir de o gencecik, yakışıklı delikanlıyı düşünmüş..

Ve o an anlamış, neden o yaşlı bahçıvanı sevdiğini..

O, her şeye rağmen, papatyaya emek vermiş..

Ona hiç bir zaman güzel olduğunu söylememiş,

Ama onu aslında hep sevmiş..

Papatya anlamış artık..

Sevgi, emek istermiş...

Yere düştüğünde son bir kez düşünmüş sevdiğini..

Teşekkür etmiş ona içinden..

Son yaprağı da kuruduğunda,

Biliyormuş artık..

Gerçek sevginin, söylemeden, yaşamadan,

Ve asla kavuşmadan varolabileceğini...

Kaynağı Bilinmiyor

HAFTANIN YAZISI
Bir insan gerçekte hiç görmediği birine karşı sevgi duyabilir mi? Bu sorunun cevabını başka bir sorunun içinde aramak gerekir. Sevgiyi nasıl tanımlamalıyız? Freud ve Libido'suna göre mi yoksa Eric Fromm ve Karşılıksız Sevgi'sine göre mi? Freud sevginin cinsel dürtülerin bir türevi olduğunu iddia eder. İki cinsin birbirine duyduğu ilgi sevgi değil, cinsel kökenli dürtülerin bir yansımasıdır. Ve Freud'çular şu soruyu sorarlar, "Leyla ile Mecnun eğer kavuşsalardı yapacakları şey neydi? " Eric Fromm cevap verir, " Bir annenin çocuğuna duyduğu veya bir itfaiyecinin kendini ateşe atarken ve hatta bizzat Freud çapında bir dehanın, ileri sürdüğü tezler doğrultusunda bin türlü hakaret ve yalnızlığa katlanırken hissettiği şey libido değil, karşılıksız sevgidir. Sevgi beklentisiz ve çıkarsızdır" der Fromm..

Bu yazının amacı, Internet'te yaşanan aşkların benzersiz olduğunu kanıtlamak değil. Sonuçta insanlar aynı insanlar ve ilişkilerin niteliğini belirleyen yine onlar. Ancak söylemek istediğim, Internet'in insana verdiği sınırsız özgürlük duygusu ve fantezileri gerçekleştirmek için mükemmel bir araç olduğu hissi. Başlangıçta ve bazen asla bunun farkına varamıyorsunuz. Ancak bu duygu davranışları ister istemez etkiliyor. Ve siz bakıyorsunuz ki gerçek hayatta oynadığınız rollerden sıyrılmış gerçekte olmak istediğiniz insan oluvermişsiniz. Ve siz önce kendinize sonra da karşınızdakine karşı dürüst olduğunuz sürece ilişki gerçekten dürüst ve çıkarsız bir hale geliyor. Artık olduğunuz gibi kabul edildiğinizi duygusuyla karşınızdakini olduğu gibi kabul etmeye başlıyorsunuz. Anlattığınız düşünceleriniz ve duygularınız o kadar içten, bir o kadar bakir ve el değmemiştir. Gerçek yaşamda olamayacak kadar hızlı yol almışsınızdır kısacık bir zaman içinde. Karşınızdaki kesinlikle doğru kişidir, çünkü siz onunla konuşmaya devam etmektesiniz. Sabahlara kadar birlikte aslında hiç yaşanmamış bir yaşamı paylaşmaktasınızdır. Yıllardır baskı altına aldığınız dürüst tepkiler vermeye baslarsınız. Onunla birlikte olmaktan ne kadar çok hoşlandığınızı, onunla birlikte kendinizi çok iyi hissettiğinizi anlatırsınız. Bu duygularınız karşılıklıdır ve aranızda önceleri beklentisiz bir dostluk doğar ve sonra bu yavaş yavaş sevgiye dönüşür. Siz belki de evlisinizdir ve belki karşınızdaki kişi gerçekte asla birlikte olmayı düşünmeyeceğiniz yaşta veya sosyal statüde olabilir. Ve hatta siz İstanbul'da ve sevgiliniz Brezilya'da olabilir. Ne fark eder ki, ihtiyacınız olan sarılmak için bir beden değildir. Aradığınız ve istediğiniz, sizi sizin kadar iyi anlayan birine karşı duyduğunuz sevginin o zaman ve mekan tanımaz sıcaklığıdır.

Bir elmanın diğer yarısı siz diğer yarısı "o" dur. Size "Bu rüyadan hiç uyanmasak "der, siz de ona "Bu bir rüya değil" dersiniz, rüya içinde bir gerçekliği yaşadığınızı bilerek. Birlikte idealinizdeki evi bulur ve içini eşyalarla donatırsınız. Kocaman bir koltuğun üzerinde birbirinizin saçlarını okşar ve küçük sevgi öpücükleri kondurursunuz dudaklara. Bilgisayarın soğuk ve soluk ekranı karşısında o öpücüğü hissedersiniz dudaklarınızda, ve gerçek olan hiç bir öpücük bu kadar derinden sarsmamıştır sizi daha önce. Sonra; "sana tuhaf gelecek belki ama" dersiniz, "Seni seviyorum"... Ekrandaki cevap mutlulukların en güzelini yaşatır size "Ben de seni seviyorum" Sonra ne mi olur ? Bilmem.. Bu sorunun binlerce cevabı var. Bu yazının konusu Internet üzerinde yaşanan sevgilerin nasıl başlayıp nasıl bittiğini irdelemek değil. Sanal sevgileri bir masaya yatırıp psikolojik tahliller yapmak hiç değil. Sadece Internet'te yaşanan "Sanal aşkların" günümüzde yaşanan bir çok aşktan çok daha gerçek olduğunu anlatmak. Belki hayatınızın aşkını Internet üzerinde bulabilirsiniz. Belki de bulamazsınız. Ama eğer o doğru kişiyi bulursanız, sakın "Yarın bir başkasını bulurum" kolaycılığına kaçmayın.Bulamayabilirsiniz.Ona sahip çıkın ne pahasına olursa olsun !

Kaynağı Bilinmiyor

HAFTANIN SİTELERİ
1-) www.turkish-media.com

Günlük hayatımızda ihtiyacımız olan bilgileri topluca bulabileceğiniz bir site. Meslek odalarına nasıl ulaşabileceğimizden Türkiye yol haritasına kadar pek çok bilgiyi bir arada bulabilirsiniz. Ev arkadaşı ya da kiralık yer arayanların faydalanabileceği bir ilan panosu mevcut. Gidilecek mekanlar ya da sanat olayları hakkında bilgiler veren Kent Rehberi değişiklik arayanlar ya da gündemi takip etmek isteyenler için ideal. Ulaşamadığınız ya da sorunlu olduğunu düşündüğünüz linkler hakkında bilgiler veren Web Doktoru bölümü de mevcut. Sitede ayrıca arama motorları, animasyonlar, sözlükler, sağlık, alışveriş, eğlence, lezzet başta olmak üzere birçok konuya yer verilmiş.

2-) www.orhangazili.com

Bursa'ya bağlı şirin bir ilçe olan Orhangazi'nin ilk yerel sitesi. Orhangazi hakkında bilgiler vermenin yanı sıra önemli telefonların bulunduğu Telefon Rehberi, Orhangazi Chat, Mesaj Odası,Orhangazi Forum ve Orhangazi hakkında düzenlenen Anket, değişik konulara ayrılmış Seri ilanlar köşesi gibi bölümler de yer alıyor. Ayrıca, eğlenceli vakit geçirmek isteyenler için Oyun, Cepmail, Fıkralar, Mesajcell bölümleri de mevcut.

3-) www.mutercim.com

Uzun yıllar yurtdışında bulunmuş dil konusunda uzman bir çekirdek kadro tarafından dünya kalitesinde dil çözümleri sunmak amacıyla kurulan site, dünyanın tüm resmi dillerinde hizmet veren, bir çok uluslararası kuruluş ve organizasyonla işbirliği içinde çalışmakta. Tecrübeli, noter yemin belgeli 500 kişiyi aşkın kadrosuyla, değişik alanlarda, branşlarında uzman kişilerce hizmet vermekte.

4-) www.ansiklomedi.com

Sağlıkla ilgili aradığınız her şeyi bulabileceğiniz bir site. Sağlık konusundaki en son gelişmeler, makaleler, kongre ve fuarlarla ilgili bilgiler, alternatif tıp hakkında bilgilerin dışında kamu ve özel sektör ihalelerini ve ilanları da bu site aracılığıyla takip edebilirsiniz. Sitede ayrıca sağlık yayınları, sağlık ile ilgili yazılımlar, sağlık sigorta şirketleri hakkında bilgiler ve diyet bölümü de bulunmakta.

5- www.osmanli-tarihi.com

Özellikle öğrenciler ve tarih meraklılarının faydalanabileceği bir site. Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluş, yükselme, duraklama, gerileme ve yıkılma dönemlerinin detaylı olarak ele alındığı sitede devlet teşkilatı, padişahlar, savaşlar, anlaşmalar, kültür-sanat, kronoloji, önemli olay ve kişiler, mimari eserler gibi bölümler de mevcut.

6-) www.bohcha.com

Evlilik hazırlığı yapan çiftlerin hazırlıklarını sanal ortama taşıyan site, evlenecek çiftlere ve davetlilere hem kendi ihtiyaçlarına göre alışveriş olanağı sağlıyor hem de balayı, davetiye, moda, güzellik, gerekli adres ve telefonlar gibi pek çok konuda bilgiler veriyor ve bir çok firmadan sizin için indirim sağlıyor. Bunlardan faydalanmak için tek yapmanız gereken siteye ücretsiz üye olmak ve site bünyesinde kendi sayfanızı kurmak. Site, yeni kurulacak bir ev için gerekli olacak bütün eşyaların listesini sunarak size yardımcı oluyor. Kısacası, bohcha.com hem evlenecek olan çifte hem de yakınlarına büyük kolaylık sağlıyor.

7-) www.veterinerim.net

Hayvanseverlerin bilgi alabileceği hoş bir site. Kediler, köpekler, kuşlar, kaplumbağalar hakkında geniş bilgiler verilen sitede Veteriner Hekimler, Hastalıklar, Makale-Hikaye, Dernek ve Kurumlar gibi bölümler yer alıyor. Sitede ayrıca Veteriner hekimler ve hayvanseverler için ayrı mail list'ler bulunmakta...

8-) www.wordtest.com

İngilizce kelime haznenizi pratik yaparak geliştirmek isterseniz işte tam size göre bir site.Siteye kayıt yaptırdıktan sonra İngilizce kelime bilginizi test etmeye başlayabilir, başlangıç seviyesinden, temel, ileri, TOEFL, GRE ve SAT'ye kadar uzanan tüm seviyelerde kendinize göre yararlı pek çok İngilizce kelimeyi bulmanız, açıklamasını ve eşanlamlısını görebilir, adam asmaca gibi eğlenceli kelime oyunlarıyla öğrenmeyi keyifli hale getirebilirsiniz.

9-) www.gencnet.com

İnternet kullanıcılarının büyük bir çoğunluğunu oluşturan gençler için bir portal. Sitede, ekonomiden eğitime, bilimden spor ve hobi sitelerine kadar çeşitli bölümler yer alıyor. Bu bölümler sayesinde aradığınız bilgilere daha hızlı ulaşmanız mümkün. Günlük haberleri de takip edebileceğiniz sitede ayrıca, fıkra ve çeşitli animasyonlar, Mp3'ler ve elektronik kartlardan da yararlanabilirsiniz. Kendi şiirlerinizin de yayınlandığı şiir bölümü, sohbet odaları, linkler sitede yer alan diğer bazı bölümler.

10-) www.letssingit.com

Sesimiz güzel olsun, olmasın, herkes şarkı söylemeyi sever. Artık Internet üzerinden dekaraoke yapmamız mümkün. Bu siteye girerek favori parçanızda, sevdiğiniz sanatçıya eşlik edebilirsiniz. Geniş bir şarkı sözü arşivine sahip olan site, ziyaretçilerin de gönderdikleri şarkı sözleri sayesinde zengin bir veri tabanına sahip. Sitede, her ülkeye ait şarkı sözü ve sanatçı bulabilirsiniz.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır