kapat
10.03.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HIGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

İntihar etmek ecel değil mi?

Her türlü ölüm eceldir. Ecel vakit demektir, ölümün geldiği vakit demektir. İnsan ne ile ölürse ölsün o eceldir. Ancak ecel demek, ölüm şeklinin haklılığını göstermez. Mesela, cinayetle ölen insan da eceli ile ölmüştür. Ama bu o cinayetin haklılığını, katilin suçsuzluğunu göstermez. Biz adamın öldüğü vakte ecel diyoruz. Eceli geldiği için mi öldü, öldüğü için mi eceli gelmiş oldu? Ölümü hazırlayan sebepleri, bizim bildiğimiz konularda aramalıyız: Sağlık bozulması, cinayet ve benzeri sebepler. Dolayısıyla da ecel gelmiş olmaktadır. Değilse, onun eceli geldiği için cinayete kurban gitmiştir diyemeyiz. O zaman katilin ne suçu vardır? İntihar da büyük günahtır. Ama intihar eden kafir olmaz.

Defalarca yemin ettim ve bozdum. Kefaret için ne yapmalıyım?

Yemin edip de bozan kimse, ya üç gün oruç tutacak, veya 10 fakiri bir günlük doyuracaktır. Yani 10 fitre verecektir. Birkaç bozulmuş yemine bir kefaret de yeterlidir. Bir de yüce Allah'dan af dileyecektir. Allah'ın rahmet ve affının sınırsız olduğuna inanarak af ve rahmet dileyecektir.

Hıristiyan bir kızla arkadaşız. Birbirimize çok bağlıyız. Evlenince o Hıristiyan, ben de Müslüman olarak kalırsam olur mu? Çocuğumuzun dini ne olur?

Olabilir. Bir Müslüman erkek bir Hıristiyan kızla evlenebilir ve herkes kendi dininde devam edebilir. Bunda dinen bir sakınca yoktur. Hatta, bir ev içinde her biri kendi dinine göre ibadetini yapar. Bir başka deyişle erkek Hıristiyan olan eşinin kendi dinine göre ibadetine engel olmaz. Doğan çocuk Müslüman olur. Ancak bu türlü ailelerin çocuları iki kişilikli olur. Sorunlar yaşar. Esasen madem ki kız sizi çok seviyor, dini açıdan da birleşebilirseniz, daha mutlu olursunuz. Din ayrılığı zaman içinde çatışma sebebi olabilir.

Namazlarda ve dualarda çok şaşırıyorum. Vitir namazını kılmasam olur mu? Yalnız farzları kılıyorum yeterli mi?

Sürekli şaşırma haline karşı yapılacak iş şöyle, üç mü kıldım iki mi diye şüpheye düşerseniz hiç beklemeden iki kıldım deyip ona göre tamamlamak gerekir. Şaşırdığımız zaman hemen zannınızın galip geldiği tarafa karar verir ve ona göre hareket edersiniz... Namazların farzlarını kılmak yeterlidir. Vitir namazı bizim mezhep de vacip, diğerlerinde sünnettir, kılmanızda yarar vardır. Vitir tek rekatlı namaz demektir. Tek bir rekat da olur, üç rekatta olur. Aslında vitir namazında okunan Kunut duası insanın Allah'tan özel isteklerini dile getirdiği duadır. Ama bize Arapça bir dua ezberlettirilmiş onu tekrarlar dururuz.

Haberim yokken cünüp oldum. Yaptığım ibadet günah mı?

Bir insan unutarak yemek yemesi nasıl orucu bozmaz ise bilmeden cünüp olan kimsenin namazına da bir şey olmaz. İslam'da unutmak mazerettir, ibadetler de unutarak yapılan hatalar af olur. Zorlanarak yapılan günahlar da af olur. Birisi size zorla bir günah işletirse, sizin için af olur. Dinde irade asıldır. İnsan hür iradesi ile yaptığı işlerden sorumlu olmaz. Hür irade yoksa sorumluluk da olmaz. Dinde zorluk ve zorlama yoktur. İslam kolay dindir.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır