kapat
10.03.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

En büyük teklik

Koleksiyoncuların tutkusu 1 milyon dolarlık özel banknot operasyonla ele geçirildi. Bond çanta içinde 100'lük banknotlar bulmayı uman jandarma, "bir teklik"le karşılaşınca şaşırdı kaldı

Başkent'te koleksiyoncular için özel olarak basılmış bir adet 1 milyon dolarlık banknot bulundu. 1988 yılında Amerikan Banknot Şirketi tarafından Uluslararası Milyonerler Birliği için basılan özel banknot, operasyonla ele geçirildi. Dolar operasyonu bir ihbarla başladı... Körfez savaşı sırasında, Kuveyt Merkez Bankası'ndan çalınan, koleksiyoncular için basılmış, 1 milyon dolarlık banknot ile sahte sertifikasını pazarlamaya çalışan bir şebeke Türkiye'de koleksiyoncu arıyordu. Bu ihbarı alan Ankara İl Jandarma Komutanlığı ile Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri şebekenin peşine düştü. Aracılar vasıtasıyla satıcıyı bulan ekipler, alıcı kılığına girerek şebeke elemanlarıyla pazarlık yaptı. Sonunda 1 milyon dolarlık özel banknot için 800 bin dolara teklif ederek anlaşmaya vardılar. 7 Mart'ta Ankara Esenboğa Havalimanı'nda buluşmak üzere sözleştiler. Ve havaalanına gelen Gürsel Kahraman, Abuzer Karakeçi, Ali Arslan ve Haldun Yavuzhan adlı dört şebeke elemanını alışveriş sırasında suçüstü yakaladılar.

DEĞERLİ AMA O KADAR DEĞİL
1 milyon dolar ele geçirildi. Ancak jandarma yetkilileri bir Bond çanta içinde yüzlük banknotlar hayal ediyordu. Karşılarında tek bir banknot görünce şaşkına döndüler. "M 1442641 H" seri numaralı banknotun bilgilerini Merkez Bankası'na ileterek acil bilgi isteyen polis, banknotun 1988 yılında Uluslararası Milyonerler Birliği için koleksiyon amaçlı basıldığı ve Amerikan Banknot Şirketi'ne ibrazı ile nakit paraya çevrilebileceği bilgisini aldı.

Gözaltına alınan Gürsel Kahraman ifadesinde, banknotu saat karşılığında bir Rus hayat kadınından aldığını ve birkaç sene banknotu işyerindeki kasasında sakladığını söyledi. Yakalanan dört kişinin üzerlerinden bu özel banknotun dışında Kuveyt parası, senetler ve dolar fotokopileri de ele geçirildi. Soruşturma sürüyor.

Amerikan rüyasının sembolü
Ankara'da ele geçirilen 1 milyon dolarlık banknot kesinlikle gerçek para yerine geçmiyor, ancak yine de büyük değer taşıyor. Üzerinde yazdığı gibi 1 milyon dolar etmese bile, koleksiyoncular arasında 10 binlerce dolara el değiştiriyor.

Banknot, Uluslararası Milyonlerler Birliği tarafından ticari başarının ve Amerikan rüyasının bir sembolü olarak üretildi. Paranın şekli ve rengi, Amerikan halkına "Gerçekten 1 milyon dolarlık banknotlar olsaydı nasıl görünmesini isterdiniz?" sorusu sorularak belirlendi. İlk 1 milyon dolarlık banknot 1988'de, dünyanın birçok hükümeti için para basan Amerikan Banknot Şirketi tarafından basıldı.

Toplam olarak her birinde 32 adet 1 milyon doların bulunduğu 700 tabaka üretildi. Her yönüyle gerçek paraya benzeyen banknotun taklit edilememesi için, o dönemde gerçek paralarda bile bulunmayan özel güvenlik önlemleri alındı.

Göksel ÇAĞLAV



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır