kapat
10.03.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

8 çizeni affetmem hocam!

Başlarken onlar, 4 yıl önce aramızda hafiye gibi dolaşmaya başladılar; kimi zaman bir otobüste, dolmuşta, takside, kimi zaman bir kavşakta, yol kenarında trafik polislerinin adeta 3'üncü gözü oldular.

Çoğumuz hâlâ varlıklarının farkında bile değiliz. Yargıtay'ın, yargı mensuplarına trafik cezası kesilemeyeceğine ilişkin kararına gösterdikleri tepkiyle gündeme oturdular. Fahri trafik müfettişlerinin aslında çoğu ünlü isimler. TBMM Başkanvekili Murat Sökmenoğlu, FB Başkanı Aziz Yıldırım, BDDK Başkanı Engin Akçakoca, Müjdat Gezen, ASO Başkanı Zafer Çağlayan, Perran Kutman, Yalçın Gülhan, İTÜ Rektörü Kemal Alemdaroğlu, Hava Kuvvetleri Eski Komutanı Emekli Orgeneral Halis Burhan ve niceleri. Peki kimlere, ne zaman ceza yazıyorlar, en çok neye kızıyorlar. İşte bu soruların cevapları...

Erman Toroğlu da varlığından haberimiz olmayan fahri trafik müfettişlerinden. Trafikte hatayı gördü mü affetmiyor. Çıkarıyor defteri yazıyor cezayı. İşte Erman Hoca'nın başından geçen ilginç trafik vakaları!

Ünlü TV spor yorumcusu, SABAH yazarı ve eski hakem Erman Toroğlu, 2 yıldır fahri trafik müfettişi. Henüz, 2'nci ceza defterinde. Şu ana kadar 60 civarında ceza yazmış. Tepesini attıran trafik ihlali, kırmızı ışıkta geçmek. Kendi deyişiyle, kırmızı ışıkta geçenlere kırmızı kartını çıkartıyor.

Peki nasıl? "Bak hocam. Adam trafik ışığına yaklaşmış, 10 metre kala sarı ışık yanıyor, tam geçerken kırmızı. Şimdi bu adama ceza yazamazsınız. Çünkü, hata ışıkta. O anda dursa, arkadaki araba küüt diye geçirecek, yana kaçsa yandaki araba küüt diye geçirecek. Ne yapacak? Işığı geçecek hocam, ceza yook. Haa, kırmızı ışıkta herkes beklerken geçiyorsa, hiç acımadan yazacaksın. Yoksa adalet olmaz hocam."

"BEN DE SINIRI AŞTIM!"
Toroğlu'nun ilginç bir de ceza kovalamacası var. İki genci son sürat takip ederek cezayı kesiyor, "Trafikte 8 çizeni affetmem hocam" diyor. Toroğlu'nun ağzından kovalamacanın öyküsü: "Bilkent'e spora gidiyorum. Bir baktım, iki spor araba yarışıyor. Zengin bebeleri. Önümden geçerken bir sağ, bir sol, 8 çiziyorlar. Asabım bozuldu. Altımda 500 Sel Mercedes. Gaza bastım, arkalarından gidiyorum. Plakalarını alıp ceza yazmak istiyorum ama o hızda mümkün değil. Ya takip edip plakalarını yazacağım ya bırakacağım. Takip ettim. Bilkent Kampüsü'ne kuzu kuzu girdiler. Tabii hocam, Türkiye'den ABD'ye giriyorlar. Orada trafik işi daha ciddi. Arkalarından gittim, doğru park yerine. Plakalarını not ettim, cezamı kestim. 15 dakikama mal oldu. Sonra gidip rahat rahat sporumu yaptım. Ama benim de arkamda ikinci trafik müfettişi olsa o da bana ceza yazacaktı, çünkü onları takip ederken biz de hız sınırını aştık!" Başka bir anı: "Konya yolunda gidiyorum, bir Mercedes sol şeridi işgal etmiş yavaş yavaş gidiyor. Sellektör yaptım ama oralı olmadı. Sağına yanaştım, bu sefer bana "s...r" çekti. Ben de hemen notumu aldım, ceza makbuzunu doldurdum."

KIRMIZI IŞIKTA GEÇENE HEMEN CEZAYI KESİYOR!
Erman Toroğlu'na (sağda) 500 Sel Mercedes'iyle herhangi bir yerde rastlayabilirsiniz. Aman dikkatli olun. Erman Hoca'nın en tahammül edemediği bir şey varsa o da kırmızı ışıkta geçilmesi. Toroğlu, kırmızıda geçene kırmızı kartını hemen çıkarıveriyor. Ama ışığa 10 metre kala sarı yanmış, siz tam lambanın altından geçerken kırmızıya dönmüş. Ona diyeceği bir şey yok, "Hata ışıkta" diyor.

Kim bu müfettişler
* Trafik müfettişliği için 40 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor. Üniversite mezunu olmayanlara müfettişlik yolu kapalı.

* Aramızda dolaşan 11 bin fahri trafik müfettişi var.

* En az ceza yazan 1 defter doldurmuş, yani 50 ceza makbuzu yazmış, rekor ise 20 defter yani 1000 ceza makbuzu.

* Müfettiş başına, ortalama 100 ceza makbuzu düşüyor. Bir diğer değişle sadece trafik müfettişleri 4 yıl boyunca en az 1 milyon plakaya ceza yağdırmış.

* Müfettişler içinde de çürük elmalar çıkabiliyor, ceza yazdıklarının gazabına uğrayanlar da.

* Eğitime katılmayan 316, alkollü araç kullanırken yakalanan 83, 1 yıl içinde 5 kez hız sınırını aşan 8, görevini su istimal eden 36 müfettişin belgesi iptal ediliyor.

* Hakim ve savcılara ceza yazdığı için müfettişlik görevine son verilenlerin sayısı ise 29.

* Vefat, istifa gibi nedenlerle müfettişliği düşenlerle birlikte son 4 yılda, 628 müfettişi firesi var.

154 Murat işbaşında
Fahri müfettişlik yapan bir başka isim de TBMM Başkanvekili Murat Sökmenoğlu. Müfettiş olabilmek için tam 3 yıl beklemiş. Sökmenoğlu, Yargıtay'ın yargı mensuplarına trafik cezası kesilemeyeceği yönündeki kararına öfkeli: "Kuralları ihlalde muhterem hakim ve savcılarımızı azade tutmak hangi demokratik kaidelere uyar. Bu konuda vekil dahil hiç kimsenin dokunulmazlığı olamaz. Kural ihlali görürsem, Cumhurbaşkanı, vekil, ayırt etmeden ceza keserim, kimsenin şüphesi olmasın."

YARIN
* Dijital teyple müfettişlik yapan, hız sınırını 2 kez aşan ama kendine ceza yazmaya eli varmayan Başkan kim?

* Polis milletvekillerine ceza kesebilir mi?

* Türk Dil Kurumu üyesi, Pro. Dr. Nevzat Gözaydın hafiye gibi çalışıyor!



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır