kapat
10.03.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Aylık gelirleri 23 bin $ olacak!

Takasbank'ın 70 trilyon liralık kârından Genel Müdür Çatana ve İMKB Başkanı Birsen'e ayrılan prim belli oldu. Ekonomik krizden herkes nasibini aldı. Özellikle bankacılar. Kamu bankaları da dahil işinden olan bankacıların sayısı 100 binleri çoktan aştı.

Özel bankalarda çalışanların büyük bir kısmı ise sıfır veya çok düşük ücret artışları ile yeni yıla girdi. Ancak çalışanları daraltan bu tablonun içinde yer almayan bankalar var. Örneğin Takasbank. Borsada alım-satımı yapılan menkul kıymetlerle ilgili takas ve saklama hizmeti veren Takasbank bu yıl brüt 70 trilyon lira kâr elde etti. Banka yönetimi, kârın 2.4 trilyon lirasının çalışanlara "prim" olarak dağıtılması için 22 Mart'ta yapılacak genel kurula teklif götürmeye hazırlanıyor.

336 MİLYAR PRİM
Genel kurula önerilecek prim miktarından en büyük pay Takasbank'ın Yönetim Kurulu Başkanı Osman Birsen ile Genel Müdürü Emin Çatana'ya gidecek. Her iki yöneticiye de 2.4 trilyon liradan yüzde 14'er pay verilmesi benimsendi. Takasbank Genel Kurul'unda bir değişiklik olmazsa aynı zamanda İMKB Başkanı olan Osman Birsen ve Emin Çatana bir yıllık emekleri için 336'şar milyar lira jestiyon (prim) alacak. İki başkanın ayda ortalama 7 milyar lira (bir ay tek, bir ay çift) maaş aldıkları düşünüldüğünde, 2001 yılı için ortalama her ay ellerine 32 milyar lira (23 bin dolar) denk bir gelir geçecek.

Her ne kadar Takasbank Genel Müdürü Emin Çatana alacakları prim ile ilgili olarak konuşmak istemeyip, "Bu bankanın özel durumu. Genel kurulda ortakların kime, ne kadar prim vereceği belli değil" dese de kulislerde dolaşan söylentilere göre 2.4 trilyon liranın dağılımı şöyle olacak:

ÇALIŞANLARA 1.2 TRİLYON
"Yüzde 52'lik kısım, yani 1.2 trilyonluk bölümü, sayıları 243'ü bulan Takasbank çalışanlarına, geri kalan ise yöneticilere dağıtılacak. Yönetim kurulu üyelerinin her birine ise yüzde 1.5 oranında yaklaşık 35 milyar liraya yakın prim verilecek. Denetim kurulu elemanlarına ise yüzde 1'lik prim düşecek."

Genel Kurul günü kuşkusuz sadece primin nasıl dağıtılacağı konuşulmayacak. Halen 33 trilyon lira sermayesi bulunan Takasbank'ın sermayesi de 60 trilyona çıkacak. Yüzde 22.6'lık yönetim hissesi İMKB'ye ait olan Takasbank'ın yüzde 47.1'i 27 bankaya, geri kalan ise aracı kurumlara ait.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır