kapat
03.03.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Köprüler için 250 milyon $ geliyor

Japonya'ya giden Bayındırlık Bakanı Akcan, üzerinde anlaşmaya varılan 100 milyon dolarlık krediyi imzalayacak, 150 milyon dolar için de görüşme yapacak
İstanbul'da beklenen yıkıcı depreme karşı Bayındırlık ve İskan Bakanlığı çalışmalarını hızlandırdı. Özellikle boğaz köprüleri, viyadükler, yaklaşma yolları ve tünellerin depreme karşı güçlendirilmesi konusunda eleştiriler alan bakanlık çalışmaları son aşamaya getirdi. Japonya'ya giden Bakan Abdülkadir Akcan, bu ülkeden sağlanan 100 milyon dolarlık kredinin anlaşmasını imzalayacak ve 150 milyon dolarlık ek kredi için talepte bulunacak.

KÖPRÜLERE TAKVİYE
Japonya'dan ilk etapta sağlanacak 100 milyon dolarlık kredi ile İstanbul boğaz köprüleri, yaklaşma yolları, viyadükler ve tüneller depreme karşı güçlendirilecek. Karayolları Genel Müdürlüğü güçlendirmesi yapılacak yol ve viyadüklerin öncelik sıralarını belirledi. Japon teknik heyetinin raporu doğrultusunda Japon Yapılar ve Köprüler Enstitütüsü'nün de katılımı ile İstanbul'daki köprülerin "Sismik Takviye Projesi Fizibilite Raporu" hazırlandı.

Takviye işlerinin geleceğe dönük bir tedbir amacı taşıdığını vurgulayan Karayolları Genel Müdürü Dinçer Yiğit, "Uygulanacak sismik takviye projesi, köprülerin mevcut durumdaki yetersizliği nedeniyle değil, ileriye yönelik bir mühendislik tedbiri olarak düşünülmüştür" dedi.

HANGİ KÖPRÜLERE TAKVİYE OLACAK?
Öncelikle sismik takviyelerinin yapılması uygun görülen köprüler ve viyadükler şöyle:

* Boğaziçi Köprüsü,

* Fatih Sultan Mehmet Köprüsü,

* Eski Haliç Köprüsü

* Yeni Haliç Köprüsü (Batı Yakası)

* Yeni Haliç Köprüsü (Doğu Yakası)

* 1. Boğaziçi Köprüsü Asya Tarafı Yaklaşım Viyadüğü

* 2. Boğaziçi Köprüsü Avrupa Tarafı Yaklaşım Viyadüğü

* Eski Haliç Köprüsü Yaklaşım Viyadüğü

* Yeni Haliç Köprüsü Yaklaşım Viyadüğü

* Ortaköy Viyadüğü (V408)

* Ortaköy Viyadüğü (V409)

BOLU DAĞI GEÇİŞİNE YEŞİL IŞIK YAKILACAK
Bayındırlık Bakanı Abdülkadir Akcan, depremden göndüğü hasar nedeniyle yapımı durdurulan Bolu Dağı Geçiş Projesi'ne yeşil ışık yakmaya hazırlanıyor. "Ben bilim adamıyım. Eğer vazgeçmek gerekiyorsa oturur çaresine bakarım'' diyen Akcan, bu kadar ilerlemiş bir projenin rafa kaldırılamayacağını söyledi. ''Parlamentodan-Politika Dergisi''ne yaptığı açıklamada Bayındır İnşaat ve ortağı Astaldi S.P.A arasındaki sigorta anlaşmazlığına da değinen Akcan, şunları kaydetti: ''Göreve gelir gelmez problemi kucağımda buldum. Bu problemin çözümü ancak bu paranın Karayolları'nın hesabına girdiği andır. Ondan sonra ne yapalım? Diyeceğim. (Ey millet) gelin bakalım diyeceğim. By-Pass mı? Temizlik mi? Vazgeçmem gerekiyorsa vazgeçilir. Yani gelinen nokta itibariyle, bu projede harcanan toplam meblağın yüzde 85'i harcanmış, kalmış yüzde 15'i. 600 milyon dolar harcandıktan sonra şu anda bir 100 milyon dolar daha harcar ve işi bitiririm. Neyin adına? 600 milyon doları kurtarma adına. Eğer vazgeçmek gerekiyorsa oturur çaresini ararım. Ben bilim adamıyım. Zemin mekanikçilerini, deprem mühendislerini, jeofizikçileri ve jeologlar ve inşaatçıları çağırırım ve rapor bu, şimdi bunu tolere edecek yapı tekniğiniz var mı elinizde? Var, o zaman devam arkadaşlar.''

''Devlet menfaatleri noktasında Bolu Tüneli'ndeki yanlıştan dönülmez mi?'' sorusuna Akcan, ''Dönülme noktası yüzde 49'da olsa cidden düşünürüm. 1200 metre civarında tüneliniz kalmış. Sonuç itibariyle (Tilkiyi yüzmüşüz, o noktada kuyruğuna gelmişiz ve biz bu köprüden vazgeçiyoruz) diyorsunuz'' yanıtını verdi.

Fatih Atik



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   129
MHP   127
ANAP   78
DYP   86
AKP   53
SP   48
TDP   3
BAĞIMSIZ   14
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır