kapat
03.03.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HIGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

İnterneti doğru kullanmak...

İnternet ve Hukuk Platformu (İvHP), Türkiye'de İnternet ile ilgili yasal düzenlemelerin sağlığı açısından gerekli sosyal, teknik ve bilimsel bilgi ortamının oluşturulması ve hızlı ve ekonomik bir biçimde ulaşılabilir kılınmasına katkıda bulunmak amacıyla kurulmuş bir kurum...

Bendeniz, naçizane daha bilgisayarın niteliklerine vakıf olamadan mecburen İnternet ile müşerref olan bir nesildenim.

Her zaman söylediğim gibi çocukluğu uçurtmalarla, tahta oyuncaklarla geçen bir kuşağın da orta yaşlılığında elektronik ortamın bombardımanından bunalması çok doğal olsa gerek...

Bu yüzden, son haftalarda internet'le ilgili bazı "düzenleme-engelleme" yaklaşımları hakkında İnternet ve Hukuk Platformu Eşgüdüm Kurulu'nun görüşlerini önemli buluyor ve bunları özetlemek istiyorum.

* İnternet bir araçtır, kullananın amacına göre sonuçlar yaratır.

* "Internet"i tek başına bir "potansiyel düşman" olarak algılamak ve yasal düzenleme, sınırlama ve denetleme arayışına bu yaklaşımla girmek yanlıştır.

* Dünyada ve Türkiye'de ortaya çıkan olumsuz gelişmelerde "İnternet"in de

kullanılması, bu olayların yarattığı zararların nedeninin "İnternet" olduğunu göstermez.

* Internet'le ilintili olumsuzlukların hangilerinin yasalarla tanımlanmış

"suç", hangilerinin "zarar verici" eylem olduğu ayrımı önemlidir.

* "Zararlı" her zaman "yasadışı" anlamına gelmemektedir. AB "zararlı" ile "yasadışı"nı ayırmış, özdenetim mekanizmaları üzerinde çalışmalarını sürdürmektedir.

* Başta gelişmiş ülkeler olmak üzere tüm dünya ülkelerinde İnternetin kullanımını yaygınlaştırarak, onun sağlayacağı olanaklardan sosyal, ekonomik, kültürel, bilimsel her alanda en üst düzeyde yararlanmak için büyük bir çaba söz konusudur. Türkiye de kendi isteğiyle bu yarışa (E-Avrupa+) katılmış, "E-Türkiye Eylem Planı" projesi ile 2003 yılına kadar gerçekleşmesi beklenen bir dizi ciddi çalışmayı yapacağını belirtmiştir.

* "E-Türkiye Eylem Planı"nın dayandığı "E-Avrupa+" Eylem Planının 3 temel amacı vardır: Herkese daha ucuz, daha hızlı ve güvenli İnternet; insanlara ve yeteneklere yatırım; İnternet kullanımının özendirilmesi... Bir taraftan bu amaçlar doğrultusunda çalışmalar yapılırken, diğer taraftan tersine çabalar içine girilmesi bir çelişkidir.

* İnternet'in hukuk alanında yarattığı sorunlara, İnternet'in uluslar üstü yapısı gereği, uluslararası düzeyde ortak ilkeler konularak çözüm bulunmaya çalışılmaktadır.

* Ortaya bazı olumsuzluklar çıktı diye, sanık sandalyesine İnternet'i oturtarak, adeta "yargısız infaza" hükmetmek, olsa olsa ülke çıkarları açısından hayati önem taşıyan "bilgi toplumu" haline gelme fırsatını bir kez daha kaçırmakla eş anlamlı olabilir...

* İnternet, yeni bir okur-yazarlık kavramını da beraberinde getirmektedir: "Sayısal okur-yazarlık" ve "bilgi-okuryazarlığı" ("digital literacy" - "information literacy"). Bu nedenle, başta aydınlar olmak üzere, ülkemizde de dünyanın bütün gelişmiş ülkeleri ve hiç değilse bu bağlamda onları yakından izleyen "gelişmekte olanların" yaptığı yapılmalı, yani "daha hızlı, daha ucuz, daha yaygın İnternet" kullanımı teşvik edilmeli, bireylerin kendini özgürce ifade edebilmesi için önce bilgiye erişim ve düşünce özgürlükleri sağlama alınmalı ve böylesi bir altyapının gereği olan hukuksal üst yapı aceleye getirilmemelidir.

İnternet ve Hukuk Platformu'nun bu görüşlerine katılmamak mümkün değil.

Dünya, bilişim çağını yaşıyor. Tartışmalı ve doğru sonuçlara varmalıyız biz de...



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır