kapat
03.03.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Tekstilciler panikatak bankacılar depresif!

Kriz, işadamlarımızın ruhunu sarstı. Üst düzey yönetici ve işadamları arasında intihar ve boşanma vakalarının artığını söyleyen psikiyatrlar "Tekstilciler arasında panikatak yaygın, bankacılar işten atılma ve tutuklanma endişesi taşıyor" diyor
Ekonomik kriz nedeniyle varlıklarını ve işlerini kaybetme tehlikesi, işadamları ve üst düzey yöneticilerin ruh sağlığını bozmaya devam ediyor. Zirveden düşme tehlikesi yaşayan bazı işadamları arasında intihar vakaları, boşanma, alkol ve uyuşturucu madde kullanımında artış var.

''Ekonomik krize ilk duyulan ortak tepki öfkedir. Sorumlu aranır ve cezalandırılmak istenir. Ardından kaygı ve umutsuzluk dönemi başlar. Bunun ardından ise adaptasyon, sonra da yaratıcı uyum süreci başlar ve kriz atlatılır. Herkes bu 4 aşamayı tamamlamayabilir. Bir veya 2 aşamada takılıp kalmalar olabilir. Sağlıklı olan, aşamaları tamamlayabilmelidir'' diyen International Hospital Psikiyatri Bölüm Şefi Dr. Muzaffer Uyar, krizin ardından psikiyatrik tedavi başvurularının yüzde yüz arttığını söylüyor.

YÜKSEKTEN DÜŞÜŞ ZORDUR
İşte Uyar'ın ilginç tespitleri: ''İşadamlarından tutun da hemen hemen her meslekten insanda ruhi sorunlar arttı. Tekstilciler dikkat çekici biçimde daha çok panikatak yaşıyor. İşten atılmaların yoğun olduğu dönemde bankacılar geliyordu. Şimdi de var ama daha çok iş yoğunluğundan, işlerini kaybetme veya kurumlarının kapatılması endişesi yüzünden geliyorlar. Üst düzey bankacılardan tutuklanma endişesiyle gelenler oldu. İşadamları çok yüksekten düşüyor. 100 milyon doları var, yarın hiç yok. Kayıpları daha fazla. Bu 10 bin doları kaybetmeye benzemez. Yani bayağı zor. Destek alamıyorlar, onların sosyal destekleri yok. Bir de işadamları çok yük taşıyan adamlardır. Çok insana bakarlar. Çevrelerine yardım ettikleri aileler, başka insanlar vardır. Özellikle Türk işadamı öyledir. Yani adam bir çakıldı mı, ondan beslenen bir sürü insan da onunla beraber çakılır. Ağır bir durum.''

Tedavi olarak ilaç ve terapi uyguladıklarını, işadamlarının kendilerine güvenlerini yeniden oluşturmaya çalıştıklarını ifade eden Dr. Uyar, sorunlu işadamlarına eğlence ve tatil konusundaki alışkanlıklarını değiştirmelerini, daha ucuz şeylerden de zevk almayı öğrenmelerini öneriyor.

İşadamlarına rahatlama taktikleri
İşte Dr. Muzaffer Uyar'ın depresyondaki işadamlarına önerdiği rahatlama teknikleri:

* Sıkıntı ve kas gerginlikleri için de işyerinde basitçe yapılabilecek kas ve nefes egzersizleri yararlı olur. Özellikle sırt ve boyun kasları strese duyarlıdır ve gergin kalırlar. Onları gerip gevşetmeye yönelik 2 dakika süren bir egzersiz dikkat çekmeden yapılabilir.

* Bir diğer egzersiz de şu: Burundan derin nefes alınıp ağızdan nefes verilerek balon üfler gibi yapılabilir. Bunu 3 defa yaptıktan sonra gergin bir iş toplantısına hazır olursunuz.

* Pahalı zevkler yerine daha ucuz ve farklı eğlenceler keşfetmeye çalışın.

* Kendi kendinizi tedavi edemiyorsanız mutlaka profesyonel destek alın. İlaç ve terapiyle stresiniz azalacaktır.

* Kritik anlarda direncinizi ve umutlarınızı yitirmemeye, bu zor günlerden fazla yıpranmadan sağlıklı çıkarak ilerdeki daha iyi fırsatlara hazırlıklı olmaya çalışın.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır